• Αναζήτηση
 • Ο Τραμπ «χαϊδεύει» την Κίνα

  Για εκείνους που ισχυρίζονται ότι η Ασία έπαψε να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, η μαραθώνια περιοδεία του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή τούς διαψεύδει περίτρανα. Ο Λευκός Οίκος φρόντισε να τονίσει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επίσκεψη αμερικανού προέδρου στην ήπειρο εδώ και 25 χρόνια, μετά εκείνη του Τζορτζ Μπους το 1992.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Για εκείνους που ισχυρίζονται ότι η Ασία έπαψε να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, η μαραθώνια περιοδεία του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή τούς διαψεύδει περίτρανα. Ο Λευκός Οίκος φρόντισε να τονίσει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επίσκεψη αμερικανού προέδρου στην ήπειρο εδώ και 25 χρόνια, μετά εκείνη του Τζορτζ Μπους το 1992.

  Ταξίδι υπό τη σκιά του Russiagate

  Για «το πιο σημαντικό ταξίδι της προεδρίας του ως σήμερα», όπως σχολίαζε στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα «The Wall Street Journal», ο Τραμπ είχε βασικό θέμα στις αποσκευές του τη βορειοκορεατική πυραυλική απειλή και τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες.
  Αποδυναμωμένος στο εσωτερικό, καθώς εντείνεται η έρευνα του ειδικού ανακριτή Μάλερ για πιθανό ρωσικό «δάκτυλο» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, και έπειτα από πολλές εβδομάδες σφοδρής λεκτικής αντιπαράθεσης και εκατέρωθεν επίδειξης ισχύος μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ, ο αμερικανός πρόεδρος μετέβη στην ασιατική ήπειρο προκειμένου να τονώσει το καταρρακωμένο ηγετικό προφίλ του.
  Τα θέματα που διακυβεύονται είναι πολλά και σοβαρά, και η περιοδεία Τραμπ έρχεται την ώρα που η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να δοκιμάζει τις πυρηνικές της δυνατότητες, η Κίνα αυξάνει την οικονομική και στρατιωτική της ισχύ, ενώ οι περιφερειακές δυνάμεις προχωρούν σε οικονομικές εταιρικές σχέσεις με ή χωρίς τις ΗΠΑ. Εύλογα αρκετοί στη χώρα έθεταν το ερώτημα πώς ο – κατά γενική ομολογία – απρόβλεπτος Τραμπ θα καταφέρει να φέρει σε πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή.
  Διατυπωμένο αλλιώς, το περιοδικό «Τime» αναρωτιόταν: «Ποιος από τους δύο Ντόναλντ Τραμπ θα εμφανιστεί ενώπιον των ασιατών ηγετών;». Ο λαϊκιστής, φανατικός «τουιτεράς» που σηματοδότησε την έναρξη της προεδρίας του αποσύροντας αιφνίδια τις ΗΠΑ από τη Σύμβαση Ελεύθερου Εμπορίου Ασίας – Ειρηνικού (ΤΡΡ) ή ένας μετρημένος ισορροπιστής; Η απάντηση φάνηκε από την αρχή να είναι η δεύτερη επιλογή. Οπως και το γεγονός ότι οι προσδοκίες ήταν από την ώρα μηδέν χαμηλές. Αναλυτές προεξόφλησαν ότι η περιοδεία του αμερικανού προέδρου δεν θα σημάνει σημαντική πρόοδο αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, πλην όμως, υπογράμμιζαν, θα αλλάξει το αρνητικό κλίμα, λόγω των εμπορικών συνεργασιών και συμφωνιών που ο Τραμπ θα συνάψει στην ευρύτερη περιοχή.
  Πράγματι, τόσο στον πρώτο του σταθμό, το Τόκιο, όσο και στη Σεούλ, ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ και, εκτός από μια-δυο ρητορικές κορόνες, φάνηκε να εγκαταλείπει τις αγαπημένες του πολεμικές ιαχές, όπως «φωτιά και οργή θα πλήξουν τη Βόρεια Κορέα», και βέβαια τα ανάλογου ύφους tweets περί του «Little Rocket Man» Κιμ Γιονγκ Ουν, που ούτως ή άλλως έβρισκαν εκ διαμέτρου αντίθετο τον κινέζο ομόλογό του.
  Μόλις δε πάτησε το πόδι του στο Πεκίνο, τρίτο και κομβικότερο σταθμό, οι τόνοι σημείωσαν κάθετη πτώση. Στον κινέζο ομόλογό του και πλέον απόλυτο άρχοντα της αχανούς χώρας, μετά και την πανηγυρική εκλογή του στο πρόσφατο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ο Τραμπ έθιξε το ζήτημα των πυρηνικών της Πιονγκγιάνγκ, τονίζοντας ωστόσο ότι «ο Σι Τζινπίνγκ θα το λύσει»!

  Μια χώρα που πλήττει τον εαυτό της

  Μίλησε για το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα για το οποίο σφόδρα δαιμονοποιούσε προεκλογικά την Κίνα, απειλώντας τη μάλιστα με εμπορικό πόλεμο, όμως υπογράμμισε ότι «το λάθος δεν είναι του Πεκίνου αλλά των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων»!
  Ούτε για τη Βόρεια Κορέα πήρε απτές απαντήσεις ο Τραμπ από τον κινέζο πρόεδρο και όσο για τις συμφωνίες που συνήψε στην Κίνα, άλλες είναι μη δεσμευτικές, άλλες δεν θα γίνουν ποτέ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν προσφέρουν τις πολιτικές που επιθυμούν αμερικανοί επιχειρηματίες για να αρθούν οι επενδυτικοί περιορισμοί, ή, όπως συμπύκνωνε σε μια φράση ο «Economist», «μια περιοδεία στην Ασία δεν μπορεί να αντισταθμίσει το ότι η Αμερική έχει περιχαρακωθεί και πλήττει τον εαυτό της και τον κόσμο».

  Το πρώτο crash test για τον Λευκό Οίκο το 2018

  Στον έναν χρόνο της θητείας του ο αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο το «έλος» της Ουάσιγκτον, όπως είχε προεκλογικά υποσχεθεί, δεν αποξήρανε, αλλά αντίθετα βουλιάζει σε αυτό. Δυσκολεύεται να περάσει έστω και ένα σημαντικό νομοθέτημα στο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο, η δημοτικότητά του βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και κάθε μέρα χάνει έδαφος έναντι των Δημοκρατικών, όπως κατέδειξαν εξάλλου τα αποτελέσματα στις πρόσφατες πολιτειακές εκλογές.

  Το πρώτο crash test θα δοθεί στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 για την ανανέωση των δύο Σωμάτων στο Κογκρέσο, και όλοι αναρωτιούνται αν η προεδρία Τραμπ αντέξει ως τότε τους κραδασμούς. Οι προσδοκίες και εδώ είναι χαμηλές, εκτιμούν αναλυτές. «Το Βήμα» έθεσε αυτό το ερώτημα στον αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, συγγραφέα του βιβλίου «Οικοδομώντας το Εθνος», Χάρη Μυλωνά:
  «Οι εκλογές που έλαβαν χώρα την Τρίτη 7 Νοεμβρίου για το αξίωμα του κυβερνήτη στις Πολιτείες της Βιρτζίνια και της
  Νέας Υερσέης εξέλεξαν και στις δύο περιπτώσεις Δημοκρατικούς. Κατά τον πρόεδρο Τραμπ ο υποψήφιος του κόμματός του στη Βιρτζίνια έχασε διότι δεν αποδέχθηκε τον ίδιο και ό,τι εκπροσωπεί. Οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι ενδεικτικά της αλλαγής κλίματος στη χώρα. Αυτή η εξέλιξη έχει πυροδοτήσει εκ νέου μια συζήτηση για τις «ενδιάμεσες» εκλογές που θα λάβουν χώρα το 2018 και θα καθορίσουν αν οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να κερδίσουν τον έλεγχο ιδίως της Βουλής των Αντιπροσώπων. Να θυμίσουμε ότι ως αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου του 2016 οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τόσο τη Γερουσία όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο ομοσπονδιακό Κογκρέσο. Οι περισσότεροι αμερικανοί αναλυτές, αν και δεν συνηθίζουν να κάνουν αναγωγές των πολιτειακών εκλογών σε ομοσπονδιακό επίπεδο, κρίνουν ότι αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν ενδείξεις για μια πιθανή ανατροπή της παρούσας κατάσταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπέρ των Δημοκρατικών στις «ενδιάμεσες» εκλογές του 2018».

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk