• Αναζήτηση
 • Στη φυλακή επιστρέφει ο Ακης Τσοχατζόπουλος

  Στη φυλακή επιστρέφει ο Ακης Τσοχατζόπουλος για να εκτίσει την ποινή (κάθειρξη 19 ετών, κατά ένα έτος

  Στη φυλακή επιστρέφει ο Ακης Τσοχατζόπουλος για να εκτίσει την ποινή (κάθειρξη 19 ετών, κατά ένα έτος μικρότερη από την πρωτόδικη και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 5 χρόνια) που του επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο δρόμος είναι και πάλι μακρύς για τον πρώην υπουργό, αφού για τυχόν αποφυλάκιση του, θα πρέπει να ακολουθηθεί σειρά δικαστικών ενεργειών από την υπεράσπιση του.

  Στη φυλακή, εκτός Τσοχατζόπουλου, επιστρέφουν άλλοι οκτώ καταδικασθέντες: ο Γιάννης Σμπώκος, ο Γιάννης Σαχπατζίδης, η Αρετή Τςοχατζοπούλου, ο Αστέριος Οικονομίδης, η Βίκυ Σταμάτη, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης και ο Γεώργιος Κωνσταντάτος. Ο Νικόλαος Γεωργουλάκης, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, θα έπρεπε να οδηγηθεί στη φυλακή, πλην όμως διαμένει μόνιμα στην Αμερική.
  Η Φρόσω Λαμπροπούλου έχει εκτίσει την ποινή της και δεν επιστρέφει στη φυλακή.
  Ο Οράτιος Μελάς, περίπου 82 ετών, θα εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον.
  Ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών είναι ο αρμόδιος για να ελέγξει το χρόνο παραμονής τους στις φυλακές και να αποφανθεί εάν οι κρατούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου για την υφ´ όρον απόλυση. Κάτι που θα συμβεί τα επόμενα 24 ώρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποιοι εξ αυτών θα παραμείνουν για ελάχιστο διάστημα κρατούμενοι.
  Ο Γιάννης Σμπώκος είναι ο μόνος από τους καταδικασθέντες ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή και παραμένει γιατί ήδη εκτίει ισόβια για άλλη υπόθεση.
  Στη μακρά διαδικασία που έλαβε πάντως χώρα, την Τρίτη, το δικαστήριο αποφάσισε τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική για πέντε καταδικασθέντες : Γκούντρουν Μολντενάουερ, Γεώργιο Κωνσταντάτο, Νικόλαο Καρατζά, Νικόλαο Ζήγρα και Παναγιώτη Σταμάτη. Η ποινή τους μετατράπηκε προς 20 ευρώ ημερησίως, ενώ το δικαστήριο όρισε για τους τέσσερις να καταβάλουν τα χρήματα της μετατροπής της ποινής τους σε 36 δόσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να τρέχουν από την 1η Ιανουαρίου 2018. Επίσης, έδωσε προθεσμία για την καταβολή του ποσού στον Νίκο Καρατζα.
  Τα αιτήματα και η Ελβετία

  Νωρίτερα, η εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα της αναστολής της πρώην συζύγου Τσοχατζοπούλου, Γκούντρουν, με εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα, καθώς και επιτήρηση επιμελητή. 
  Αναφορικά με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα και να γίνει μετατροπή της ποινής σε χρηματική. Ευλόγως, και η  εισήγηση ήταν θετική για το αίτημα της Τσεκούρα περί μετατροπής της ποινής. 
  «Η εκτέλεση της ποινής είναι αναγκαία για να τους αποτρέψει από τυχόν εκτέλεση νέων πράξεων», αιτιολόγησε την πρόταση της η εισαγγελέας.
  Ο αναπληρωτής εισαγγελέας αναφερόμενος στους Αντωνιάδη και Μελά, τόνισε ότι συνεισέφεραν στοιχεία στην ανάκριση που οδήγησαν στην αποκάλυψη λογαριασμού, ο οποίος ανήκε στον Ζήγρα, πλην όμως δεν ήταν «άμεση», καθώς δεν αφορούσε υπουργό. Δεν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής ούτε μειωμένης ποινής, ούτε αναστολής. Αβάσιμο το αίτημα, έκρινε ο ίδιος.
  Αίτημα αναστολής είχε υποβληθεί από συνολικά οκτώ καταδικασθέντες, εκ των 16. 
  Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπεράσπιση του Νικολάου Ζήγρα υπενθύμισε στο δικαστήριο ως επιχείρημα για την αναστολή ότι ο εντολέας του είναι βασικός μάρτυρας κατηγορίας σε σειρά υποθέσεων που εκδικάζονται στην Ελβετία, το προσεχές διάστημα. «Να το λάβετε παρακαλώ σοβαρά υπόψη σας», είπε χαρακτηριστικά προς την πρόεδρο. 
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk