• Αναζήτηση
 • Στο Καταλανικό Κοινοβούλιο η συζήτηση για την ανεξαρτησία

  Βαθαίνει η κρίση στην Ισπανία, καθώς η Καταλωνία ενδέχεται σήμερα Τρίτη να προχωρήσει στην κήρυξη της ανεξαρτησίας της.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Βαθαίνει η κρίση στην Ισπανία, καθώς η Καταλωνία ενδέχεται σήμερα Τρίτη να προχωρήσει στην κήρυξη της ανεξαρτησίας της.

  Η Καταλωνία είναι μία από τις πλουσιότερες επαρχίες της χώρας και το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης της δεν ανησυχεί μόνο την Μαδρίτη, αλλά και την ΕΕ, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες και δεν θα περιοριστούν στην Ισπανία. 

  Το ερώτημα που κυριαρχεί τόσο στην Καταλωνία όσο και σε ολόκληρη την Ισπανία την Τρίτη είναι αν τελικά ο Κάρλες Πουτζντεμόντ, ο πρόεδρος της Καταλωνίας, θα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της επαρχίας, όπως έχει απειλήσει, ή θα κάνει πίσω; 

  Σύμφωνα με πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης, όλη την ημέρα χθες έγραφε και ξαναέγραφε την ομιλία του μαζί με τους συμβούλους τους, οι οποίοι είναι αναμφισβήτητα διχασμένοι σχετικά με το αν θα πρέπει να προχωρήσουν στην κήρυξη της ανεξαρτησίας ή όχι.

  Διχασμένοι όμως είναι και οι καταλανοί, καθώς την Κυριακή εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στην ανεξαρτησία της επαρχίας φωνάζοντας: «Φτάνει!».

  Μια φράση που χρησιμοποίησε την Δευτέρα και το μεγαλύτερο ισπανικό εργοδοτικό συνδικάτο, το Foment del Treball, αφού έξι από τις επτά καταλανικές εταιρείες που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν την έδρα τους εκτός της επαρχίας.

  Ωστόσο οι υποστηρικτές του Πουτζντεμόντ τον παροτρύνουν να επιμείνει και πρόκειται να διοργανώσουν σήμερα Τρίτη,  μια μεγάλη συγκέντρωση έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο.

  Το μέλλον της επαρχίας αυτής, που έχει το μέγεθος του Βελγίου και 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά και το μέλλον όλης της Ισπανίας, θα καθοριστεί  το απόγευμα της Τρίτης στις 6μμ (7μμ ώρα Ελλάδας) κατά την ομιλία του ηγέτη των αυτονομιστών, υπό το ανήσυχο βλέμμα της Ευρώπης.

  Σύμφωνα με την επίσημη ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης, το καταλανικό κοινοβούλιο πρόκειται να
  συζητήσει «την πολιτική κατάσταση» μετά «το δημοψήφισμα».

  Στην τελευταία του ομιλία την Κυριακή ο Πουτζντεμόντ τόνισε ότι, χωρίς μεσολάβηση, θα κάνει «αυτό που έχουμε έρθει να κάνουμε».

  Την Δευτέρα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, η Μαδρίτη ίσως προσπαθήσει να αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της επαρχίας, ένα μέτρο που μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.

  Εξάλλου ο Ραχόι διαθέτει και μια σειρά άλλων εργαλείων, αφού έθεσε υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης τα οικονομικά της επαρχίας τον Σεπτέμβριο. Μπορεί επίσης να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία, κάτι που θα του επιτρέψει να ενεργεί βάσει διαταγμάτων.

  Παράλληλα η ισπανική Δικαιοσύνη μπορεί να στραφεί εναντίον του Πουτζντεμόντ και τον σκληρό πυρήνα των αυτονομιστών που οργάνωσαν το δημοψήφισμα και σχεδιάζουν εδώ και μήνες την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
  Ωστόσο κάθε δραστικό μέτρο κινδυνεύει να προκαλέσει εντάσεις στην Καταλωνία, όπου οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους θα ήθελαν να έχει διεξαχθεί ένα σωστό και τυπικό δημοψήφισμα.

  Η ένταση και τα συναισθήματα είναι ήδη οξυμένα στην επαρχία, αν και οι περισσότερες διαδηλώσεις είναι ειρηνικές. Το ίδιο ισχύει εξάλλου και σε ολόκληρη την Ισπανία, όπου αναβιώνουν τα φαντάσματα του παρελθόντος όταν κάποιοι από τους «πατριώτες», που υπερασπίζονται την ενότητα της χώρας, εμφανίζονται να νοσταλγούν τη δικτατορία του Φράνκο.
  Πολλά ερωτήματα τίθενται επίσης αναφορικά με το πόσο εφικτή είναι η ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας. Η επαρχία μπορεί να είναι υπεύθυνη για την παιδεία, την υγεία και να διαθέτει δική της αστυνομική δύναμη, όμως εκτός από τα οικονομικά, ο έλεγχος του εναέριου χώρου, οι υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες) και ο στρατός ελέγχονται από το κεντρικό κράτος.

  Και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο καταλανικό κράτος, το οποίο θα βρεθεί αμέσως εκτός μπλοκ.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk