• Αναζήτηση
 • Πουτζδεμόν: Θα σεβαστώ την απόφαση των Καταλανών για ανεξαρτησία

  «Θα σεβαστώ την απόφαση των καταλανών για ανεξαρτησία» δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, καταγγέλοντας τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν την ημέρα του δημοψηφίσματος.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  «Θα σεβαστώ την απόφαση των Καταλανών για ανεξαρτησία» δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ, ενώ παράλληλα άνοιξε παράθυρο διαλόγου με τη Μαδρίτη. Πάντως άφησε σαφείς αιχμές για την στάση της ισπανικής κυβέρνησης, καταγγέλοντας τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν την ημέρα του δημοψηφίσματος.

  «Δεν είμαστε εγκληματίες, ούτε τρελοί. Είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της Ισπανίας. Θέλουμε να έχουμε καλύτερη επικοινωνία. Η σχέση μας δεν είναι υγιής εδώ και χρόνια και πλέον δεν είναι βιώσιμη» τόνισε ο καταλανός πρόεδρος χωρίς να προχωρήσει όπως πολλοί ανέμεναν σε μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας.

  Κάλεσε σε διάλογο την ισπανική κυβέρνηση, όπως είχαν προτείνει ως λύση ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
  «Με δημοκρατικό τρόπο ο λαός έδωσε εντολή για ανεξαρτησία. Όμως αναστέλλουμε την κήρυξη της μονομερούς ανεξαρτησίας για λίγες εβδομάδες, επειδή θέλουμε διάλογο με την Ισπανία», τόνισε ο Πουτζδεμόντ βάζοντας στον πάγο μονομερείς ενέργειες.

  Δήλωσε, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν υπέρ του ναι και με βάση αυτήν την απόφαση θα πορευτει.

  «Εκείνο που θέλαμε ήταν ένα δημοψήφισμα ανάλογο με εκείνο που διεξήχθη στη Σκωτία για να έρθουν και οι δύο πλευρές σε διάλογο και να εξεταστούν και οι δύο απόψεις. Όμως συνεχώς προσκρούαμε στην άρνηση» δήλωσε στην ομιλία του ο Πουτζδεμόντ ο οποίος καθυστέρησε πάνω από μια ώρα να ξεκινήσει την εκφώνηση του λόγου του. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τον ήθελαν να συνομιλεί με αξιωματούχους της ΕΕ και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιονκέρ, ο οποίος είχε αναφερθεί στην ανάγκη νέων ενταξιακών διαπραγματεύσεων για να θεωρείται μέλος της ΕΕ μια ανεξάρτητη Καταλονία.

  Στέλνοντας μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας, θύμισε την εποχή μετά τον θάνατο του Φράνκο, τότε που «η Καταλονία συνέβαλε στην ενίσχυση της δημοκρατίας της Ισπανίας».

  Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που σημαδεύτηκε από τη βίαιη καταστολή εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης, τίθεται προς συζήτηση και έγκριση στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της τοπικής Βουλής.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk