• Αναζήτηση
 • Καταλονία: Ομιλία του προέδρου Πουιγδεμόντ – Αποφασίζεται η ανεξαρτησία της

  Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη την υπόθεση της απόσχισης της Καταλονίας. Για πρώτη φορά τα βλέμματα όλου του κόσμου στρέφονται τόσο έντονα σε ομιλία καταλανού προέδρου.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη την υπόθεση της απόσχισης της Καταλονίας. Για πρώτη φορά τα βλέμματα όλου του κόσμου στρέφονται τόσο έντονα σε ομιλία καταλανού προέδρου.

  Ο Κάρλες Πουιγδεμόντ αναμένεται να ζητήσει από το κοινοβούλιο την απαραίτητη έγκριση για να κηρύξει μονομερή ανεξαρτησία, ενώ η Ισπανία εξαπολύει νέες απειλές και η ευρωπαϊκή πλευρά συνιστά διάλογο ανάμεσα σε Ισπανία και Καταλονία ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο ατύχημα.

  Τα τελευταία 24ωρα αναβιώνουν μνήμες από την επομένη της ψήφισης υπέρ του Brexit. Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του οικονομικού κινδύνου τόσο για την Ισπανία όσο και για την Καταλονία, παρόλο που οι απόψεις των οικονομολόγων διίστανται όσον αφορά στο θέμα των οικονομικών συνεπειών στην περιφερειακή κυβέρνηση μετά την απόσχιση.

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, από το βήμα της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ κάλεσε τον Πουιγδεμόντ να μην προβεί σε ανακοίνωση που θα εξαλείψει τις πιθανότητες διαλόγου με την ισπανική κυβέρνηση.

  Στάθηκε στη σημασία της ενωμένης Ευρώπης, στέλνοντας έτσι έμμεσο μήνυμα κατά των μονομερών κινήσεων, και ανέδειξε την περίπτωση του εατού του που είναι μέλος μιας εθνικής μειονότητας και τοπικιστής, «άνθρωπος που ξέρει τι σημαίνει να σε χτυπά αστυνομικό γκλοπ». Ο Τουσκ ζήτησε, ακόμη, ο διάλογος να γίνει σε πολιτισμένο κλίμα, καταδικάζοντας παράλληλα τη χρήση βίας.

  «Ας αναζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας διχάζουν», τόνισε.

  Υπέρ μιας ειρηνικής λύσης ώστε να καμφθεί η αντιπαράθεση μεταξύ Μαδρίτης και αυτονομιστών της Καταλονίας τάχθηκε και ο γάλλος πρόεδρος.

  «Έγινε μια επίδειξη δύναμης εκ μέρους των Καταλανών, ελπίζω ότι θα διευθετηθεί με ειρηνικά μέσα» υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

  Θέτοντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας και κινούμενος σε ανάλογη ιδεολογική γραμμή με τον ισπανό πρωθυπουργό, δήλωσε ότι το καταλανικό δημοψήφισμα «δεν εμπίπτει στους κανόνες του κράτους δικαίου της Ισπανίας». Έκρινε ότι μια μορφή «αλυτρωτισμού υφίσταται στην Καταλονία», υποστήριξε όμως ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επέμβει στην κρίση.

  «Δεν είναι ρόλος της Ευρώπης» τόνισε για να συμπληρώσει ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επενέβαινε, «θα αντιμετώπιζε επί ίσοις όροις» τον πρόεδρο της Καταλονίας και τον Ισπανό πρωθυπουργό. Αντίθετη άποψη φαίνεται, ωστόσο, να έχει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που υποστηρίζει ότι ανεξαρτησία για την Καταλονία σημαίνει και εκ νέου διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ.

  Η αστυνομία απέκλεισε το πάρκο μπροστά από το Κοινοβούλιο

  Η αστυνομία έκλεισε, «για λόγους ασφαλείας», την πρόσβαση στο πάρκο που περιβάλλει το καταλανικό Κοινοβούλιο στη Βαρκελόνη, απ΄όπου ο πρόεδρος της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν ενδέχεται να κηρύξει απόψε μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

  «Για λόγους ασφαλείας, το πάρκο Θιουταδέλα [όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο] θα κλείσει για το κοινό σήμερα», ανακοίνωσαν οι Mossos d’ Esquadra, η καταλανική αστυνομία, στον λογαριασμό τους στο τουίτερ.

  Οι δυνάμεις της τάξης θέλουν να «αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία θα ασκείτο πίεση στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα», διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως την Κυριακή, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, «μια ομάδα εισήλθε διά της βίας στο πάρκο και εκσφενδόνισε αντικείμενα κατά του κοινοβουλίου».

  «Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις, που προκαλούνται τόσο από ενωτικούς διαδηλωτές όσο και από ριζοσπαστικές αυτονομιστικές ομάδες», υπογράμμισε.

  Οι κυριότερες αυτονομιστικές οργανώσεις στην Καταλονία έχουν καλέσει σε διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο «σε υποστήριξη και προάσπιση της κήρυξης της ανεξαρτησίας», όμως, μετά το κλείσιμο του πάρκου, τα μέλη τους θα πρέπει να συγκεντρωθούν έξω από αυτή την περίμετρο.

  Ο Πουτζντεμόν αναμένεται να πάρει τον λόγο στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον του κοινοβουλίου, όπου οι αυτονομιστές διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία, για να αναφερθεί στις συνέπειες του παράνομου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου, κατά το οποίο, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, το «Ναι» κέρδισε με ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ψήφων και όπου το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 43%.

  Το «δημοψήφισμα», η διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορευθεί από την ισπανική δικαιοσύνη, και το σχέδιο για αυτονομία ενέτειναν τις εντάσεις, που ήταν ήδη ισχυρές, με τη Μαδρίτη αλλά και μεταξύ των Καταλανών.

  Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Καταλανοί τάσσονται με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της διενέργειας ενός επίσημου δημοψηφίσματος, αλλά η πλειονότητα τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας της περιοχής.
  Την Κυριακή 350.000 έως 950.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια τεράστια διαδήλωση στη Βαρκελόνη κατά της ανεξαρτησίας.

  Είναι άγνωστο αν ο Κάρλες Πουτζντεμόν υπολογίζει πράγματι να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας απόψε, αν σκέπτεται να κάνει μια κήρυξη ανεξαρτησίας που θα ισχύσει αργότερα ή αν θα περιοριστεί σε μια συμβολική κήρυξη, υπογραμμίζοντας ότι επείγει να γίνει διάλογος και προκαλώντας έτσι το ξεκίνημα μιας διαδικασίας σε στάδια.

  Στη Μαδρίτη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε πως σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας, με όποια μορφή, ίσως προσπαθήσει να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής, ένα μέτρο που δεν έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk