• Αναζήτηση
 • Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς το ιρακινό Κουρδιστάν

  Στο κλείσιμο των συνόρων του με το ιρακινό Κουρδιστάν, προχώρησε το Ιράν, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, με τις πιέσεις να κλιμακώνονται λόγω του δημοψηφίσματος.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Στο κλείσιμο των συνόρων του με το ιρακινό Κουρδιστάν, προχώρησε το Ιράν, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, με τις πιέσεις να κλιμακώνονται λόγω του δημοψηφίσματος.

  «Με αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, κλείσαμε τα χερσαία και αεροπορικά σύνορά μας» με το ιρακινό Κουρδιστάν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαχράμ Γκασεμί, χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που διοργάνωσε η αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν παρά την αντίθεση της Βαγδάτης και των γειτονικών χωρών, «παράνομο και έκνομο».

  Την Κυριακή το Ιράν ανακοίνωσε τη διακοπή όλων των ιρανικών πτήσεων προς τα αεροδρόμια του Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια καθώς και όλων των πτήσεων που αναχωρούν από το ιρακινό Κουρδιστάν και διέρχονται από το Ιράν.

  «Το Ιράν είναι προσηλωμένο στην εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και τη δημοκρατική ανέλιξη του Ιράκ και κάθε ενέργεια αντίθετη με τις αρχές αυτές (…) μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε όλους, ιδιαίτερα στους Κούρδους», δήλωσε ακόμη ο Γκασεμί.

  Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες βράδυ με τον ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί προσέφερε εκ νέου την υποστήριξή του στη Βαγδάτη.

  «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν υποστηρίζει πλήρως την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση», δήλωσε ο Ροχανί υπογραμμίζοντας την αντίθεση της Τεχεράνης σε κάθε ενέργεια που είναι αντίθετη με την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk