• Αναζήτηση
 • Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Το μεγάλο στοίχημα του αύριο

  Με τον θετικό αέρα από την επιτυχημένη επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα θα ανέβει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο βήμα της ΔΕΘ για τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης. Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ1

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κίνα, που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η αποψινή ομιλία του θα επικεντρωθεί στο «αύριο» που θέλουμε και στο μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας

  «Να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί» είναι η χαρακτηριστική του φράση.

  Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε αυτούς που είναι οικονομικά ασθενείς και ειδικότερα στους νέους που αναγκάστηκαν να φύγουν.

  Ηρθε η ώρα να ανοίξουμε το βηματισμό μας τόνισε ο Πρωθυπουργός.

  Πρέπει να διαμορφώσουμε θεσμούς και πολιτικές που θα εγγυώνρται ότι η Ελλάδα δεν επιστρέφει στο παρελθόν.

  Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στην σπατάλη, όπως λέει, κοινοτικών κονδυλίων του παρελθόντος, όταν κάθε υπουργός αναξέλεγκτος επέλεγε τους δικαιούχους μεταξύ φίλων και ευνοούμενων.

  Ο καθένας έκανε ότι ήθελε με τις προσλήψεις, ενώ υπηρεσίες έμεναν υποστελεχωμένες,

  Δεν θα επιστρέψουμε την επιστροφή σε αυτή την Ελλάδα, λέει ο κ. Τσίπρας. Αυτή ήταν η Ελλάδα που χρεωκόπηκε. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα, της δικάιης ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης.

  Χρέος μας να δημιουργήσουμε θεσμούς, για να στηρίξουμε την ανάπτυξη.

  Η πολιτική μας κινείται μέσα από δυσκολίες και αντιφάσεις – δεν το αρνούμαι – προς αυτή την κατεύθυνση.

  Εν αρχή ην η οικονομία, λέει ο κ. Τσίπρας και τονίζει ότθι υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, χωρίς αυτό να είναι συγκυριακό.

  Στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για ανάπτυξη κοντά στο 2% φέτος. Κάτι που έχουμε να δούμε εδώ και 9 χρόνια. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός οιωνός.

  Μεγάλη και επαναστατική σημασία αυτή η εξέλιξη μετά από 7 χρόνια αυστηρής επιτροπείας

  Αναφέρεται σε οδικό χάρτη μείωσης του χρέους, ώστα να ξεφύγουμε ορισιτικά από την επιτροπεία.

  Καταφέραμε και υπερκαλύψαμε τους στόχους του προγράμματος στα πρωτογενήυ πλεονάσματα κι αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις ελάφρυνσης των βαρών για την κοινωνία.

  Η ανάκτησης της εμπιστόσύνης στην οικονομία είναι συνέπεια της ανάκτησης και των διεθνών συνεργασιών της χώρας. Ενδεικτική η επίσκεψη Μακρόν, Ομπάμα, Πούτιν, αλλά και οι επισκέψεις του ίδιου στην Κίνα.

  Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται τώρα στην αύξηση των εξαγωγών, που προιωνίζεται εξωστρεφές μέλλον. Θετικος και οδείκτης βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και της μεταποίησης. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν υψηλό 10ετίας.

  Η πρώτη πετυχημένη έξοδος στις αγορές προδιαγράφει αυτή την εξέλιξη, αλλά και η αναβάθμισης της πιστοληπτικής

  Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται τώρα στη συνάντηση που είχε με Γάλλους επιχειρηματίες.

  Και ότι του είπαν ότι μετέτρεψε το Grexit σε Grinvest.

  Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται τώρα στο νέο αναπτυξιακό νόμο και στα προγράμματα που υλοποιούνται μέσω αυτού.

  Δίνει έμφαση στους ΜΜΕ, που έχουν πληγεί περισσότερο απ’ όλους.

  Για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος λέει ότι σχεδιάστηκαν σοβαρές παρεμβάσεις. Μιλά για τον τουρισμό και τις αδειοδοτήσεις, που έγιναν απλούστερες και γρηγόροτερες.

  Μιλά για τους μηχανισμούς εποπτείας κλαι ελέγχου της αγοράς. Η αλλαγή του κλίματος και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οφείλονται σε όλες τις παραπάνω παρεμβάσεις για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

  Ο κ. Τσίπρας λέει ότι η χώρα είναι η 1η στην εισροή πόρων από την ΕΕ σε διάφορους τομείς,

  Οι δημόσιες επενδύσεις, σε ότι αφορά στο εθνικό τους σκέλος, αυξήθηκαν επίσης. Με την ΕΤΕπ υπογράφτηκαν οι μεγαλύτερες συμφωνίες των τελευταίων 5 ετών, ενώ προετοιμάζονται έργα ύψους 7 δισ ευρώ.

  Ηδη, 2 δισ ευρώ διοχετεύκαν στις ΜΜΕ, ενώ ενεργοποιούνται νέα στοχευμένα επιχειρηματικά εργαλεία, όπως λέει. Πχ Ταμείο Επιχειρηματικότητας 2. Ειδικά για τις μικροπιστώσεις λέει ότι ετοιμάζεται νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση τους, σε μικροεπαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

  Ενίσχυση 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων με πιστώσεις έως 15.000 ευρώ. Επίσης ετοιμάζεται η Αναπτυξιακή τράπεζα σε συνεργασία με τη γαλλική ΒΡΙ και άλλες τράπεζες που θα συμβάλουν χρηματοδοτικά για την ενίσχυση των ελληνικών ΜΜΕ.

  Βεβαίως, για να ενισχυεθί η ρευστότητα θα πρέπει να ξαναπάρει μπρος το τραπεζικό σύστημα, προσθέτει ο κ. Τσίπρας. Κι αναφέρεται στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, πχ για κόκκινα δάνεια, εξωδικαστικό συμβιβασνμό κλπ.

  Βεβαίως, για να ενισχυεθί η ρευστότητα θα πρέπει να ξαναπάρει μπρος το τραπεζικό σύστημα, προσθέτει ο κ. Τσίπρας. Κι αναφέρεται στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, πχ για κόκκινα δάνεια, εξωδικαστικό συμβιβασνμό κλπ
  Ειδική αναφορά στα έργα υποδομής. Στους οδικούς άξονες που ολοκληρώνονται.

  Μνεία στο μετρό Θεσσαλονίκης, που όπως λέει προχωρά και το 2020 θα δωθεί σε κυκλοφορία και στα λιμάνια της Β.Ελλάδας.

  Για τον τουρισμό, λέει ότι κινείται με 7% αύξηση ετησίως και συνεισφέρει το 20% του ΑΕΠ και περίπου 1 εκατ θέσεις εργασίας, άμεσα ή έμμεσα.

  Το στοίχημα είναι να γίνουν πιο ελκυστικά τα τουριστικά πακέτα της χώρας, αλλά και να προωθούνται μέσω αυτών των αγροτικών προιόνρτων της χώρας.

  Στον πρωτογενή τομέα στόχος είναι η ενίσχυση του. Αναφέρεται στις εξαγωγές αγροτικών προιόντων και στην αύξηση τους, παρά το εμπάρκο της Ρωσίας και στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

  Στόχος η καταπολέμηση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων ενώ αφήνει να εννοηθεί οτι θα επανεξετασθεί ο φόρος στο κρασί που δημιούργησε προβλήματα, όπως λέει.

  Αναφέρεται τώρα στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, που απευθύνεται πλέον σε όλους τους πολίτες. Απολογισμός των συνεταιριστικών επιχειρήσεων εργαζομένων, του ειδικού Ταμείου που δημιουργήθηκε κλπ.

  Αναφέρεται τώρα στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, που απευθύνεται πλέον σε όλους τους πολίτες. Απολογισμός των συνεταιριστικών επιχειρήσεων εργαζομένων, του ειδικού Ταμείου που δημιουργήθηκε κλπ.

  Ο Πρωθυπουργός κάνει λόγο για μεταρρυθμίσεις και στο δημόσιο τομέα. Νέοι μηχανισμοί ελέγχου για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Στόχος η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, με αξιοκρατία.

  Οραμα μας τονίζει ο κ. Τσίπρας είναι το ψηφιακό δημόσιο έως το 2020.

  Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στην πάταξη του λαθρεμπορίου, στις προμήθειες φαρμάκων, στην εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και στους ελέγχους των λιστών καταθετών εξωτερικού.

  Μήνυμα στις δυνάμεις της αδράνειας, που συντηρούσαν την μαύρη οικονομία. Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις, θα ανταμείβονται όλοι ανάλογα με την προσφορά τους.

  Το μεγάλο ερώτημα για εμάς: Ανάπτυξη για ποιον;. Αν είναι των αριθμών ή των λίγων και όχι των πολλών, τότε μόνο ανάπτυξη δεν είναι, λέει ο κ. Τσίπρας.

  Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουν όλοι δίκαιο μερτικό από αυτή την ανάπτυξη, για να είναι σταθερή και με προοπτική.

  Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουν όλοι δίκαιο μερτικό από αυτή την ανάπτυξη, για να είναι σταθερή και με προοπτική. Πρώτος στόχος, η μείωση της ανεργίας, ειδικά για τους νέους. Μιλά για μείωση της, από το 2015 και μετά κατά 2 μονάδες το χρόνο, εν αντιθέσει με το παρελθόν.

  213.000 νέες θέσεις εργασίας πέρυσι, ενώ φέτος 263.000 νέες θέσεις – αριθμός ρεκόρ των τελευταίων 16 ετών. Υποχώρηση κατά 10 μονάδες της ανεργίας των νέων.

  Εξασφάλιση της καθολικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έγινε πράξη, διασφαλίστηκε η πρώτη κατοικία και η διασφάλιση θα συνεχισθεί με επέκταση ισχύος του νόμου.

  Υποστήριξη 220.000 ανέργων μέσω προγραμμάτων. Θεσμός τα σχολικά γεύματα ενώ θα υλοποιηθούν στο περίπου 70% των δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης.

  Τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς προβλήματα φέτος αναφέρει ο Πρωθυπουργός.

  Η μεγάλη μεταρρύθμιση θα είναι ο τρόπος πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και οι αλλαγές στο λύκειο αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

  Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και εκεί η πολιτική στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης, με παροχές σε ίντερνετ, δορυφορικές συνδέσεις κλπ.

  Για την ανεργία δίνουμε μάχη μέ όσα όπλα έχουμε. Κύριος δρόμος για τη λύση θα είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση του κλίματος για να έχουμε δουλειές.

  Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση και στα προγράμματα που υλοποιεί.

  Βασική κατεύθυνση είναι η παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις. Δύσκολη δουλειά, με δεδομένο ότι οι μηχανισμοί ελέγχου είχαν αδρανοποιηθεί.

  Αναφέρεται στους τρεις άξονες για την αλλαγή της εικόνας σε αυτόν τον κλάδο, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αδήλωτη εργασία και στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

  Σε λίγες μέρες αρχίζει η επιδότηση των εργασιακών εισφορών για όσους μετατρέπουν τα μπλοκάκια σε μισθολόγια. Οφελος για πάνω από 40.000 νέους κυρίως εργαζομένους. Επίσης πρόγραμμα ενίσχυσης εργαζομένων που είναι απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα. Οφελος για πάνω από 50.000 εργαζόμενους.

  Στήριξη της νέας γενιάς, με το «Μένω Ελλάδα – Επιστρέφω». Καταρτίζεται λίστα με ερευνητές – επιχειρηματίες εξωτερικού, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες στην Ελλάδα.

  Θα ανακοινωθεί προσεχώς δράση για προγράμματα εργασίας γιανεοεισερχόμενους και για απολυμένους νέους. Επιχορήγηση πρώτης πρόσληψης, για νέους έως 34 ετών. Για 12 μήνες θα επιχορηγείται το εργασιακό και μη κόστος σε σημαντικό βαθμό.

  Η χώρα θα βγει από την κρίση όταν θα προσεγγίσουμε τα μεγέθη της απασχόλησης των χωρών της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Να ξανακερδίσουμε την εργασία.

  Για τη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, ο στόχος είναι η ουσιαστική προσπάθεια για την αναβάθμιση. Το ενδιαφέρον μας είναι πραγματικό. Η παρουσία μας θα είναι συνεχής. Πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες θα λαμβάνονται από εδώ.

  Αναφέρεται στη νέα εποχή του ΟΑΣΘ όπου μπαίνει τέλος στη σκανδαλώδη πορεία του.

  Εκεί θα κριθούμε, αναφέρει ο Πρωπουργός,  και από το πόσο θα βοηθήσουμε τη καθημερινότητα του πολίτη. Μεγάλη η επένδυση στο λιμάνι, αλλά και στη σιδηροδρομική ΠΑΘΕ. Αναφορά σε πλαίσιο έργων που θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή.

  Σε ένα χρόνο από τώρα στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ θα υπάρχει μεγάλη διαφορά, γιατί η χώρα θα εγκαινιάζει τη ΔΕΘ εκτός μνημονίων και επιτροπείας. Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να το καταφέρουμε.

  Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να γίνει πράξη αυτό το όραμα και να συζητάμε για το πως πρέπει να οργανώσουμε τη χώρα. Θα τα καταφέρουμε. Του χρόνου θα συζητάμε για την Ελλάδα της νέας γενιάς.


  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk