H Κένυα ψηφίζει πρόεδρο εν μέσω ανησυχιών για εντάσεις

Οι Κενυάτες προσέρχονται μαζικά και, μέχρι στιγμής, ειρηνικά στα εκλογικά τμήματα για τις βουλευτικές και -κυρίως- για τις προεδρικές εκλογές, εν μέσω ανησυχιών για εντάσεις. Τα προγνωστικά, πριν ανοίξουν οι κάλπες, σχημάτιζαν την εικόνα μάχης στήθους με στήθους μεταξύ του απερχόμενου Ουχούρου Κενιάτα και του αντιπολιτευόμενου Ράιλα Οντίνγκα.

Οι Κενυάτες προσέρχονται μαζικά και, μέχρι στιγμής, ειρηνικά στα εκλογικά τμήματα για τις βουλευτικές και -κυρίως- για τις προεδρικές εκλογές, εν μέσω ανησυχιών για εντάσεις. Τα προγνωστικά, πριν ανοίξουν οι κάλπες, σχημάτιζαν την εικόνα μάχης στήθους με στήθους μεταξύ του απερχόμενου Ουχούρου Κενιάτα και του αντιπολιτευόμενου Ράιλα Οντίνγκα.

Τα εκλογικά τμήματα έχουν ανοίξει από το πρωί της Τρίτης, ενώ προηγουμένως είχαν ήδη σχηματιστεί ουρές ψηφοφόρων. Η επιλογή θα γίνει μεταξύ του Κενιάτα, γιου του πρώτου προέδρου της Κένυας μετά την ανεξαρτησία, και του Ράιλα Οντίνγκα, βετεράνου της πολιτικής, υποψήφιου για τέταρτη και πιθανόν τελευταία φορά σε προεδρικές εκλογές.

Ο τελευταίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προετοίμαζε νοθεία ενώ κατά τη διάρκεια της σκληρής προεκλογικής εκστρατείας άρχισε να αναδύεται το φάσμα της εκλογικής βίας του 2007-2008, της χειρότερης που έχει καταγραφεί σε αυτή την πρώην βρετανική αποικία μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας της το 1963.

Η αντιπολίτευση, της οποίας ηγείτο ήδη ο Ράιλα Οντίνγκα, είχε κάνει λόγο για νοθεία με την ανακοίνωση της επανεκλογής του προέδρου Μουάι Κιμπάκι. Η Κένυα είχε βυθιστεί για δύο μήνες στην πολιτικο-εθνοτική βία και στην αστυνομική καταστολή με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.100 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, περισσότεροι από 600.000 να εκτοπισθούν και να πληγεί η φήμη μιας χώρας που μέχρι τότε θεωρείτο σταθερή.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος, 55 ετών, κάλεσε τους συμπολίτες του να ψηφίσουν μαζικά και «ειρηνικά», ενώ ο αντίπαλός του Οντίνγκα, 72 ετών, τον συνεχάρη για την προεκλογική εκστρατεία του και ευχήθηκε να «νικήσει ο πιο ισχυρός υποψήφιος». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο πατέρας του οποίου έχει γεννηθεί στην Κένυα, κάλεσε τους κενυάτες ηγέτες να «σεβαστούν τη βούληση του λαού».

Εκτός από τις προεδρικές εκλογές, οι εκλογείς καλούνται να εκλέξουν τους βουλευτές, τους γερουσιαστές, τους κυβερνήτες, τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους των γυναικών στη Συνέλευση, υπό την επιτήρηση εκλογικών αποστολών της Αφρικανικής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων.

Οι εκλογικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους μία εβδομάδα προκειμένου να ανακοινώσουν τα οριστικά επίσημα αποτελέσματα.

Δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο κεντρικών υποψηφίων είναι θεωρητικά δυνατός, αλλά εκτιμάται ως ελάχιστα πιθανός από τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, που αποδίδουν στους άλλους έξι μικρούς υποψηφίους ποσοστά που φθάνουν με δυσκολία το 1% συνολικά.

Τα κριτήρια της ψηφοφορίας στην Κένυα βασίζονται περισσότερο στην εθνοτική καταγωγή παρά σε προγράμματα και ο Κενιάτα (που ανήκει στην εθνότητα Κικούγιου) και ο Οντίνγκα (που ανήκει στην εθνότητα Λούο) έχουν σχηματίσει ισχυρές εκλογικές συμμαχίες. Η ικανότητα του κάθε στρατοπέδου να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του θα είναι ένα από τα σημεία-κλειδιά της ψηφοφορίας.

Υποψήφιοι για μια νέα πενταετή θητεία, ο απερχόμενος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του Ουίλιαμ Ρούτο (που ανήκει στην εθνότητα Καλεντζίν) προέβαλαν τον απολογισμό τους στον τομέα της οικονομίας.

Από το 2013, η χώρα γνωρίζει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 5% και έχει αναπτύξει τις υποδομές της, στις οποίες περιλαμβάνεται η καινούρια σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει το Ναϊρόμπι με το λιμάνι της Μομπάσα στον Ινδικό ωκεανό.

Ο Ράιλα Οντίνγκα αρνήθηκε αυτόν τον απολογισμό και προέβαλε τον εαυτό του ως εγγυητή μιας πιο δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως και το 2013, η χώρα χρησιμοποιεί ένα σύστημα βιομετρικής αναγνώρισης των εκλογέων και ηλεκτρονικής μετάδοσης των αποτελεσμάτων. Για πολλούς παρατηρητές η εγκυρότητα της ψηφοφορίας επαφίεται στην αξιοπιστία του συστήματος.

Το 2013 ένα τμήμα του ηλεκτρονικού συστήματος κατέρρευσε, τροφοδοτώντας τις υποψίες για νοθεία με την ανακοίνωση της νίκης, από τον πρώτο γύρο, του Κενιάτα. Το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο είχε προσφύγει η αντιπολίτευση, επικύρωσε το αποτέλεσμα.

Για την επιτήρηση της ψηφοφορίας έχουν αναπτυχθεί περισσότερα από 150.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας – αριθμός χωρίς προηγούμενο. Στο Ναϊρόμπι τα εκλογικά τμήματα είχαν ισχυρή αστυνομική παρουσία ενώ στην πόλη μικρές ομάδες αστυνομικών βρίσκονταν στις κύριες οδικές διασταυρώσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk