Δεκάδες άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους το πρωί της Τρίτης κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής με χρήση τοξικού αερίου στην πόλη Χαν Τσεϊχούν, στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 58 νεκρούς, αλλά ορισμένες οργανώσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 100 και των τραυματιών στους 400.

H κυβέρνηση της Δαμασκού ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση. «Ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν χρησιμοποιήσαμε χημικά» ανέφερε εκπρόσωπός της. Εκπρόσωπος του στρατού σημείωσε: «Διαψεύδουμε πλήρως τη χρήση οποιουδήποτε χημικού ή τοξικού υλικού στο Χάν Τσεϊχούν σήμερα και ο στρατός δεν έχει χρησιμοποιήσει ούτε θα χρησιμοποιήσει σε οποιοδήποτε τόπο ή χρόνο είτε στο παρελθόν, είτε στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Γαλλικού Πρακτορείου, στη συνέχεια βομβαρδίστηκαν και τα νοσοκομεία που δέχθηκαν τα θύματα της «τοξικής επίθεσης».

Εάν επιβεβαιωθεί ότι επρόκειτο για επίθεση με χημικά, θα είναι μία από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις με χημικά από την αρχή του πολέμου στη Συρία.

Ο απεσταλμένος του AFP μετέδωσε ότι ο ο βομβαρδισμός είχε ως στόχο τμήμα του νοσοκομείου και ότι είδε γιατρούς να τρέχουν για να γλιτώσουν μέσα από τα συντρίμμια.

Tην είδηση αεροπορική επιδρομή με χρήση τοξικού αερίου μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Παρατηρητήριο κάνει λόγο για 58 νεκρούς -μεταξύ των οποίων και 11 παιδιά. Υπεύθυνος υπηρεσίας ασθενοφόρων στο Ιντλίμπ είπε στο BBC ότι οι νεκροί φτάνουν τους 67 και οι τραυματίες τους 300. Αργότερα, η Ένωση Συριακών Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (UOSSM) ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 100 και των τραυματιών στους 400.

Σύμφωνα με την UOSSM, αρχικά επλήγη το χωριό Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της επαρχίας της Ιντλίμπ, πριν στοχοποιηθούν το κέντρο επειγόντων περιστατικών των Λευκών Κρανών στο Χαν Σεϊχούν και το νοσοκομείο αλ Ράχμα.

«Καταγράψαμε πάνω από 40 πλήγματα από τις 06:30», ανέφερε η Ένωση. «Ο απολογισμός συνεχίζει να αυξάνεται, όπως και οι επιδρομές στην περιοχή της Ιντλίμπ καθώς και οι επιθέσεις χωρίς τη χρήση χημικών όπλων στη Χάμα», σύμφωνα με την ίδια.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ που επικαλείται ιατρικές πηγές, οι άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία για τη ταυτότητα του αερίου, ούτε για το αν η επίθεση έγινε από δυνάμεις της Δαμασκού ή ρωσικά τζετ.

Το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή Χαν Σειχούν, ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά τις πληροφορίες, σημειώνοντας ότι δεν «πραγματοποίησαν κανένα πλήγμα» στο σημείο.

Πάντως, η κυβέρνηση της Δαμασκού ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση. «Ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν χρησιμοποιήσαμε χημικά» ανέφερε εκπρόσωπός της.

Την Τετάρτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (στις 17:00 ώρα Ελλάδος), προκειμένου να ενημερωθεί για την επίθεση.

Τι συζήτησαν Ερντογάν-Πούτιν

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν για την επίθεση με χημικό αέριο που φέρεται να πραγματοποιήθηκε σήμερα στην υπό τον έλεγχο των ανταρτών Ιντλίμπ της Συρίας, δήλωσαν πηγές της τουρκικής προεδρίας.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έθιξε τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων στην Ιντλίμπ. Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε πως τέτοιες απάνθρωπες επιθέσεις είναι απαράδεκτες», αναφέρεται σε δήλωση που αποδίδεται σε πηγές της προεδρίας.
Οι πηγές ανέφεραν πως οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης τη σημασία να συνεχιστεί η εκεχειρία που εφαρμόζεται στη Συρία.

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα

Για «φρικιαστική» επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ έκανε λόγο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Σταφάν Ντε Μιστούρα και σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει και θα απαιτήσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Επιτροπή έρευνας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία ανακοίνωσε πως άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία όσον αφορά τις καταγγελίες περί επίθεσης με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και της επίθεσης λίγο αργότερα σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες.

«Αυτοί που υποστηρίζουν αυτό το καθεστώς μπορούν για άλλη μια φορά να σκεφτούν το μέγεθος της πολιτικής, στρατηγικής και ηθικής ευθύνης τους», προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας.Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατηγόρησε ευθέως το καθεστώς Ασαντ, λέγοντας ότι φέρει την «κύρια ευθύνη» για τη «χημική» επίθεση κατά του προπυργίου σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία.

«Σήμερα, τα νέα είναι αποτροπιαστικά. Φυσικά η κύρια ευθύνη ανήκει στο καθεστώς» της Συρίας, δήλωσε η ίδια σε δημοσιογράφους διεθνών μέσων, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης στις Βρυξέλλες για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

Ο Λευκός Οίκος επέρριψε άμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις με χημικά όπλα που διαπράχθηκαν νωρίτερα σήμερα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή πρέπει να «καταδικαστεί» και «δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο».

«Αυτές οι ειδεχθείς ενέργειες από μέρους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ αποτελούν μια συνέπεια της αδυναμίας και της αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης» είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Σον Σπάισερ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης δημοσιογράφων. «Ο (πρώην) πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα είχε δηλώσει το 2012 ότι θα χάρασσε μια «κόκκινη γραμμή»», η οποία θα ήταν η χρήση χημικών όπλων, αλλά κατόπιν «δεν έκανε τίποτα», συμπλήρωσε ο Σπάισερ.

Τα πυρά του προς τον Άσαντ έστρεψε ο Φρανσουά Ολάντ. «Όπως και στη Γούτα την 21η Αυγούστου 2013, ο Μπασάρ αλ Άσαντ επιτίθεται εναντίον αμάχων χρησιμοποιώντας μέσα που έχουν απαγορευθεί από τη διεθνή κοινότητα. Για ακόμη μια φορά, το συριακό καθεστώς θα αρνηθεί την ευθύνη για αυτή τη σφαγή, βασιζόμενο στη συνέργεια των συμμάχων του για να παραμείνει ατιμώρητο», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη νέα επίθεση.

«Μια νέα και ιδιαίτερα σοβαρή χημική επίθεση έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στην επαρχία Ιντλέμπ. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό θυμάτων, περιλαμβανομένων παιδιών. Καταδικάζω αυτή την αποκρουστική ενέργεια» αναφέρει σε δήλωσή του ο Ζαν Μαρκ Ερό.

«Μπροστά σε τέτοιες σοβαρές ενέργειες που απειλούν τη διεθνή ασφάλεια, ζητώ απ’ όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχοντας αυτό κατά νου, ζητώ να συνεδριάσει επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» πρόσθεσε.

Πριν από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η αρωγή προς τη Συρία, ο Ερό δήλωσε πως η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας χωρίς μια αξιόπιστη μετάβαση.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τις πληροφορίες περί επίθεσης με χημικά όπλα στη βόρεια Συρία. «Μου προκάλεσαν φρίκη τα δημοσιεύματα κατά τα οποία διαπράχθηκε μια επίθεση με χημικά όπλα σε μια πόλη νότια της Ιντλίμπ, την οποία φέρεται να έκανε το συριακό καθεστώς», δήλωσε η Μέι κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Σαουδική Αραβία.

«Εάν αποδειχθεί, θα πρόκειται για άλλη μια απόδειξη της βαρβαρότητας του συριακού καθεστώτος», πρόσθεσε η συντηρητική πρωθυπουργός. Η Μέι κάλεσε τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων να διεξαγάγει έρευνα για την επίθεση.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία καταδικάζει τη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, χαρακτηρίζοντάς την έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για την επίθεση και καταδίκασε κατηγορηματικά τη «χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και αν γίνεται, σε οποιοδήποτε μέρος και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ο Οργανισμός, στον οποίο ο ΟΗΕ έχει αναθέσει την καταστροφή των χημικών όπλων σε όλον τον κόσμο, έχει αναλάβει επίσης να ερευνήσει παρόμοιες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία αφότου η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επικύρωσε τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, το 2013. Στις αρχές Μαρτίου ανακοίνωσε ότι ερευνά οκτώ επιθέσεις με τοξικά αέρια που διαπράχθηκαν από τις αρχές του έτους. Εξετάζει επίσης περισσότερες από 20″ καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2016, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του, ο Αχμέτ Ουζουμτζού, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μια αποστολή του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ έχει διαπιστώσει ότι το συριακό καθεστώς πραγματοποίησε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις με χλώριο το 2014 και το 2015 και ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν χρήση αερίου μουστάρδας το 2015.Για «φρικιαστική» επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ έκανε λόγο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Σταφάν Ντε Μιστούρα και σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει και θα απαιτήσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Επιτροπή έρευνας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία ανακοίνωσε πως άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία όσον αφορά τις καταγγελίες περί επίθεσης με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και της επίθεσης λίγο αργότερα σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες.

«Αυτοί που υποστηρίζουν αυτό το καθεστώς μπορούν για άλλη μια φορά να σκεφτούν το μέγεθος της πολιτικής, στρατηγικής και ηθικής ευθύνης τους», προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας.Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατηγόρησε ευθέως το καθεστώς Ασαντ, λέγοντας ότι φέρει την «κύρια ευθύνη» για τη «χημική» επίθεση κατά του προπυργίου σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία.

«Σήμερα, τα νέα είναι αποτροπιαστικά. Φυσικά η κύρια ευθύνη ανήκει στο καθεστώς» της Συρίας, δήλωσε η ίδια σε δημοσιογράφους διεθνών μέσων, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης στις Βρυξέλλες για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

Ο Λευκός Οίκος επέρριψε άμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις με χημικά όπλα που διαπράχθηκαν νωρίτερα σήμερα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή πρέπει να «καταδικαστεί» και «δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο».

«Αυτές οι ειδεχθείς ενέργειες από μέρους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ αποτελούν μια συνέπεια της αδυναμίας και της αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης» είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Σον Σπάισερ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης δημοσιογράφων. «Ο (πρώην) πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα είχε δηλώσει το 2012 ότι θα χάρασσε μια «κόκκινη γραμμή»», η οποία θα ήταν η χρήση χημικών όπλων, αλλά κατόπιν «δεν έκανε τίποτα», συμπλήρωσε ο Σπάισερ.

Τα πυρά του προς τον Άσαντ έστρεψε ο Φρανσουά Ολάντ. «Όπως και στη Γούτα την 21η Αυγούστου 2013, ο Μπασάρ αλ Άσαντ επιτίθεται εναντίον αμάχων χρησιμοποιώντας μέσα που έχουν απαγορευθεί από τη διεθνή κοινότητα. Για ακόμη μια φορά, το συριακό καθεστώς θα αρνηθεί την ευθύνη για αυτή τη σφαγή, βασιζόμενο στη συνέργεια των συμμάχων του για να παραμείνει ατιμώρητο», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη νέα επίθεση.

«Μια νέα και ιδιαίτερα σοβαρή χημική επίθεση έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στην επαρχία Ιντλέμπ. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό θυμάτων, περιλαμβανομένων παιδιών. Καταδικάζω αυτή την αποκρουστική ενέργεια» αναφέρει σε δήλωσή του ο Ζαν Μαρκ Ερό.

«Μπροστά σε τέτοιες σοβαρές ενέργειες που απειλούν τη διεθνή ασφάλεια, ζητώ απ’ όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχοντας αυτό κατά νου, ζητώ να συνεδριάσει επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» πρόσθεσε.

Πριν από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η αρωγή προς τη Συρία, ο Ερό δήλωσε πως η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας χωρίς μια αξιόπιστη μετάβαση.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία καταδικάζει τη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, χαρακτηρίζοντάς την έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για την επίθεση και καταδίκασε κατηγορηματικά τη «χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και αν γίνεται, σε οποιοδήποτε μέρος και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ο Οργανισμός, στον οποίο ο ΟΗΕ έχει αναθέσει την καταστροφή των χημικών όπλων σε όλον τον κόσμο, έχει αναλάβει επίσης να ερευνήσει παρόμοιες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία αφότου η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επικύρωσε τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, το 2013. Στις αρχές Μαρτίου ανακοίνωσε ότι ερευνά οκτώ επιθέσεις με τοξικά αέρια που διαπράχθηκαν από τις αρχές του έτους. Εξετάζει επίσης περισσότερες από 20″ καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2016, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του, ο Αχμέτ Ουζουμτζού, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μια αποστολή του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ έχει διαπιστώσει ότι το συριακό καθεστώς πραγματοποίησε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις με χλώριο το 2014 και το 2015 και ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν χρήση αερίου μουστάρδας το 2015.