Κομισιόν: Απειλεί με κυρώσεις μέλη που δεν δέχονται πρόσφυγες από Ελλάδα-Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε πως «δεν θα διστάσει» να ξεκινήσει διαδικασία παράβασης εναντίον των χωρών που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα, ενώ επέκρινε την βραδύτητα της εφαρμογής του προγράμματος μετεγκαταστάσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε πως «δεν θα διστάσει» να ξεκινήσει διαδικασία παράβασης εναντίον των χωρών που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα, ενώ επέκρινε την βραδύτητα της εφαρμογής του προγράμματος μετεγκαταστάσεων. Ζήτησε παράλληλα να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα σε εθνικό επίπεδο κατά των μεταναστών χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, η Κομισιόν ζήτησε να επιταχυνθούν οι απελάσεις, «με την άμεση σύναψη» συμφωνιών επανεισδοχής με τη Νιγηρία ή την Τυνησία και την κράτηση «ατόμων τα οποία έχουν ενημερωθεί ότι έχει ληφθεί απόφαση για την απέλασή τους», αν «υπάρχει κίνδυνος φυγής».

«Είναι καθήκον μας να μπορούμε να λέμε ξεκάθαρα στους πρόσφυγες, στους εταίρους μας σε τρίτες χώρες και στους συμπολίτες μας ότι αν άνθρωποι έχουν ανάγκη, θα τους βοηθήσουμε, διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψουν», τόνισε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Περίπου 13.500 αιτούντες άσυλο έχουν μέχρι στιγμής μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία (εκ των οποίων περίπου 9.600 από την Ελλάδα), την ώρα που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είχαν δεσμευθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 να μετεγκατασταθούν έως και 160.000 σε διάστημα δύο ετών.

Το σχέδιο αυτό είχε στόχο να δείξει την αλληλεγγύη της ΕΕ προς τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και να μειώσει τη μεγάλη πίεση που δέχονται Αθήνα και Ρώμη.

Όμως η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Πολωνία «εξακολουθούν να αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα», ενώ άλλες χώρες (η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβακία) «συμμετέχουν μερικώς», κατήγγειλε η Επιτροπή.

Αν οι χώρες μέλη «δεν εντατικοποιήσουν τις μετεγκαταστάσεις σύντομα», η Επιτροπή «δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της δίνουν οι Συνθήκες», επεσήμανε, αναφερόμενη στη διαδικασία παράβασης που προβλέπεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Οι Βρυξέλλες παρουσίασαν επίσης σήμερα «ένα σχέδιο δράσης», προκειμένου να απελαύνονται πολύ πιο συστηματικά οι μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο.

Η Κομισιόν προτείνει παράλληλα στα κράτη μέλη να μειώσουν την προθεσμία που έχουν οι μετανάστες για να ασκήσουν έφεση κατά των αποφάσεων για την απέλασή τους.

Επίσης προτείνει να τεθούν στη διάθεση των χωρών μελών 200 εκατομμύρια ευρώ το 2017 «για να υποστηρίξουν τα εθνικά μέτρα αναφορικά με τις απελάσεις καθώς και τις κοινές, ευρωπαϊκές ενέργειες».

Οι διαπραγματεύσεις επεισδοχής με τρίτες χώρες θα πρέπει να επιταχυνθούν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «με την άμεση ολοκλήρωση» των συνομιλιών με τη Νιγηρία, την Τυνησία και την Ιορδανία και «την έναρξη διαλόγου με το Μαρόκο και την Αλγερία».

Με τέτοιο ρυθμό, δεν βγαίνει το χρονοδιάγραμμα μετεγκαταστάσεων

Παράλληλα, έκθεση της Κομισιόν για το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων καταλήγει στο πόρισμα ότι δεν θα καταστεί δυνατή η μετεγκατάσταση του συνόλου των επιλέξιμων αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, εφόσον συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, κατά το μήνα Φεβρουάριο σημειώθηκε νέο ρεκόρ μετεγκαταστάσεων φτάνοντας τις 1.940.

Ακόμη κι αυτά τα επίπεδα ωστόσο είναι πολύ χαμηλότερα από το στόχο των 3.000 μεταφορών το μήνα από την Ελλάδα και 1.500 από την Ιταλία, που έχει μάλιστα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συνολικά, σύμφωνα με την Επιτροπή, 13.546 μετεγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, 3.936 από την Ιταλία και 9.610 από την Ελλάδα.

«Ο σημερινός ρυθμός δεν θα επιτρέψει τη μετεγκατάσταση του συνόλου των επιλέξιμων αιτούντων άσυλο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι Σεπτέμβριο του 2017 -παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό» υπογραμμίζει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk