Γερμανία: Σήμερα η απόφαση για τη νομιμότητα του ακροδεξιού NPD

Σήμερα θα αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, για την απαγόρευση ή μη του ακροδεξιού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (NPD).

Όπως ανέφεραν νομικές πηγές, το δικαστήριο αναμένεται να απορρίψει την προσπάθεια των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας να απαγορεύσουν το NPD. Η απόφαση αναμένεται ενώ αυξάνεται η δημόσια υποστήριξη των ακροδεξιών ομάδων λόγω της διαφωνίας με το κύμα μεταναστών στη χώρα. Η κήρυξη όμως ενός κόμματος ως εκτός νόμου δεν είναι εύκολη υπόθεση στη Γερμανία, εν μέρει λόγω των μνημών της σύνθλιψης κάθε διαφωνίας κατά την ναζιστική εποχή και στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.

Ειδικοί σημειώνουν ότι οι ίδιες οι δηλώσεις του NPD, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών ως ρατσιστικό και αντισημιτικό, δείχνουν την αντίθεση του κόμματος σε αρχές που ενσωματώνονται στο γερμανικό σύνταγμα, αλλά η απόφαση βασίζεται στο αν το κόμμα αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία στη Γερμανία ή όχι. Αυτό είναι δύσκολο να αποδειχθεί, καθώς το κόμμα έχει αποτύχει να εκμεταλλευτεί τη μεταναστευτική κρίση, πράγμα το οποίο υποδεικνύει την αδυναμία του ως πολιτικής δύναμης, ενώ η υποστήριξη για το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει εκτοξευτεί στο 15%, σε μερικές δημοσκοπήσεις.

«Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι το δικαστήριο δεν θα απαγορεύσει το Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα» δήλωσε ο Όσκαρ Νίντερμαγιερ, καθηγητής πολιτικής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι δεν θα υπάρξει απαγόρευση (…). Κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να ξεφορτωθεί τον ακροδεξιό λαϊκισμό ή τον ακροδεξιό εξτρεμισμό με μία απαγόρευση. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο συλλογικά», έγραψε στην Die Zeit η βουλετής των Πράσινων και δικηγόρος, Ρενάτε Κίναστ.

Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας αναφέρει ότι το NPD, το οποίο ιδρύθηκε το 1964, έχει περίπου 5.000 μέλη – σε μία χώρα με 82 εκατομμύρια κατοίκους – και διασυνδέσεις με βίαιους νεοναζιστές. Αρκετά στελέχη του έχουν καταδικαστεί για άρνηση του Ολοκαυτώματος ή υποκίνηση εγκλημάτων, αλλά το κόμμα αρνείται κάθε κατηγορία για συμμετοχή σε βίαιες πράξεις. Ποτέ δεν έχει κερδίσει αρκετές ψήφους για να μπει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ενώ πέρυσι τον Σεπτέμβριο απώλεσε την τελευταία του θέση σε περιφερειακή βουλή, παρότι αντιπροσωπεύεται σε δημοτικά συμβούλια.

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μόνο δύο γερμανικά κόμματα έχουν απαγορευτεί, το 1952 το Κόμμα Σοσιαλιστικού Ράιχ, που διαδέχθηκε τους ναζιστές του Χίτλερ, και το 1956 το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δυτική Γερμανία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk