Τερματίζουν οι ΗΠΑ την ειδική μεταχείριση σε κουβανούς μετανάστες

Η απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα τερμάτισε την πολιτική για ειδική μεταχείριση μεταναστών από την Κούβα, που ουσιαστικά έδινε βίζα σε όποιον Κουβανό κατάφερνε να πατήσει στις ΗΠΑ -επαναπροωθώντας μόνο όσους εντοπίζονταν στη θάλασσα (η πολιτική που λεγόταν «βρεγμένα πόδια, στεγνά πόδια»). Η Κούβα ζητούσε εδώ και χρόνια την κατάργησή της, η οποία και ανακοινώθηκε χωρίς προειδοποίηση ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο «σπριντ της τελευταίας στιγμής» από κουβανούς επίδοξους μετανάστες.

Η απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα τερμάτισε την πολιτική για ειδική μεταχείριση μεταναστών από την Κούβα, που ουσιαστικά έδινε βίζα σε όποιον Κουβανό κατάφερνε να πατήσει στις ΗΠΑ -επαναπροωθώντας μόνο όσους εντοπίζονταν στη θάλασσα (η πολιτική που λεγόταν «βρεγμένα πόδια, στεγνά πόδια»).

Η Κούβα ζητούσε εδώ και χρόνια την κατάργησή της, η οποία και ανακοινώθηκε χωρίς προειδοποίηση ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο «σπριντ της τελευταίας στιγμής» από κουβανούς επίδοξους μετανάστες.

Οι ΗΠΑ και η Κούβα διαπραγματεύονταν επί μήνες την αλλαγή, η οποία περιλαμβάνει τη συμφωνία της Κούβας να επιτρέψει επιστροφή όσων Κουβανών δεν δεχτούν οι ΗΠΑ.

Με την ανάκληση αυτή η Αμερική έθεσε τέλος επίσης και σε ένα πρόγραμμα που επέτρεπε την είσοδο στη χώρα κουβανών γιατρών και επαγγελματιών στον κλάδο υγείας. Το πρόγραμμα δεν ήταν δημοφιλές στην Κούβα γιατί ήταν κίνητρο στους γιατρούς να εγκαταλείψουν τη χώρα, μειώνοντας το εκπαιδευμένο προσωπικό.

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ περισυλλέγει κάθε χρόνο χιλιάδες Κουβανούς που προσπαθούν να διασχίσουν το θαλάσσιο πέρασμα των 145 χλμ. Ωστόσο, σε δεκάδες χιλιάδες που φτάνουν στις ΗΠΑ, ακόμα και μέσω Μεξικού, έχει επιτραπεί η παραμονή στη χώρα, την στιγμή που μετανάστες από άλλες χώρες έχουν περισυλλεγεί και απελαθεί στις χώρες τους.

Η εξαίρεση αυτή υιοθετήθηκε το 1995 από την κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον, μετά από την έξοδο δεκάδων χιλιάδων Κουβανών που περισυλλέγονταν στη θάλασσα από την Ακτοφυλακή ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στη Φλόριντα.

«Με την αλλαγή αυτή θα συνεχίσουμε να καλωσορίζουμε τους Κουβανούς όπως καλωσορίζουμε μετανάστες από άλλες χώρες, με συνέπεια στους νόμους μας» είπε ο Ομπάμα σε δήλωσή του.

Αξιωματούχοι στην Κούβα επέκριναν ότι η εξαίρεση αυτή είχε προωθήσει την παράνομη μετανάστευση, τη διακίνηση ανθρώπων και τα επικίνδυνα ταξίδια σε επικίνδυνα πλοιάρια.

Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Ομπάμα, δήλωσε ότι επειδή οι Κουβανοί περίμεναν την κατάργηση της πολιτικής αυτής από το 2014 που ξεκίνησε η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η κουβανική μετανάστευση παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση.

«Ο κόσμος ήθελε να μεταναστεύσει» είπε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ο Ρόουντς, τονίζοντας ότι περίπου 40.000 Κουβανοί έφτασαν στην Αμερική το 2015, και 54.000 το 2016.

Ο Τζε Τζόνσον, γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, είπε τηλεφωνικά ότι η Κούβα θα δεχθεί υπηκόους της που θέλουν να επιστρέψουν, αρκεί να μην έχουν περάσει τέσσερα χρόνια μεταξύ της φυγής τους από την Κούβα και της αρχής της διαδικασίας απέλασης από τις ΗΠΑ.

«Χαιρετίζω αυτό το βήμα στη μεταρρύθμιση μιας παράλογης πολιτικής διακρίσεων που αποτελούσε κραυγαλέα αντίθεση από τη μεταχείριση άξιων μεταναστών από άλλες χώρες» δήλωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Πάτρικ Λέιχι.

Συμφωνώντας, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ είπε ότι η κατάργηση της πολιτικής είναι «νίκη για τους φορολογούμενους, την ασφάλεια των συνόρων και τους συμμάχους μας στο Δυτικό Ημισφαίριο».

Και οι δύο υποστηρίζουν τις κινήσεις του Ομπάμα προς μεγαλύτερη εμπορική ελευθερία και μετακινήσεις μεταξύ των δύο χωρών. Όμως ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ένθερμος αντίπαλος της κατάργησης της πολιτικής αυτής και γιός Κουβανών μεταναστών ο ίδιος, κατέκρινε την ανακοίνωση ως προδοσία των Κουβανών που διαφεύγουν από τις διώξεις.

Παρά την αλλαγή της πολιτικής, ωστόσο, το πρόγραμμα επανένωσης κουβανικών οικογενειών δεν καταργείται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk