Προληπτική διπλωματία για την αποτροπή συρράξεων ζητά ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού να αναλάβει δράση για την αποτροπή των συρράξεων αντί απλώς να αντιδρά σε αυτές, παρουσιάζοντας το όραμά του για μια διπλωματία προσανατολισμένη στην πρόληψη των πολέμων. «Χρειαζόμαστε μία εντελώς νέα προσέγγιση» υπογράμμισε στην πρώτη ομιλία του ενώπιον του ΣΑ.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού να αναλάβει δράση για την αποτροπή των συρράξεων αντί απλώς να αντιδρά σε αυτές, παρουσιάζοντας το όραμά του για μια διπλωματία προσανατολισμένη στην πρόληψη των πολέμων.

«Χρειαζόμαστε μία εντελώς νέα προσέγγιση» εκτίμησε ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρώην Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μιλώντας για πρώτη φορά ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, την 1η Ιανουαρίου.

Όπως είπε, δαπανώνται πολλοί πόροι και πολύς χρόνος στους κόλπους του ΟΗΕ για τη διαχείριση των κρίσεων και όχι για την αποτροπή τους και οι λαοί «πληρώνουν ένα πολύ υψηλό τίμημα».

«Τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν για να αποτρέψουν τον πόλεμο δεσμεύοντάς μας σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες. Σήμερα, αυτή η τάξη απειλείται σοβαρά» τόνισε.

Πάρα πολλές ευκαιρίες για την αποτροπή των συρράξεων χάθηκαν λόγω της δυσπιστίας μεταξύ των κρατών και των ανησυχιών για την εθνική κυριαρχία τους, συνέχισε.

«Αυτές οι ανησυχίες είναι κατανοητές, σε έναν κόσμο όπου η ισχύς είναι άνιση και οι αρχές κάποιες φορές εφαρμόζονται επιλεκτικά. Πράγματι, η αποτροπή δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ποτέ για την επίτευξη άλλων πολιτικών στόχων» υπογράμμισε.

Ο Γκουτέρες ζήτησε από το Συμβούλιο να χρησιμοποιήσει περισσότερο το Άρθρο 6 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ που επιτρέπει στον Οργανισμό να ξεκινά διαδικασίες για την επίλυση διενέξεων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια.

Πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για να ενισχύσει τις μεσολαβητικές δυνατότητες του Οργανισμού και να στηρίξει τις περιφερειακές και τις εθνικές μεσολαβητικές προσπάθειες. «Εκεί όπου μαίνονται οι πόλεμοι χρειαζόμαστε μεσολάβηση, διαιτησία και μια δημιουργική διπλωματία που να στηρίζεται από όλες τις χώρες που διαθέτουν επιρροή» σημείωσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk