Μέι: Λανθασμένη η θέση ότι είναι αναπόφευκτο ένα «σκληρό Brexit»

Είναι λάθος να υποστηρίζει κάποιος ότι είναι αναπόφευκτο ένα «σκληρό Brexit», δηλώνει σήμερα η Τερέζα Μέι, μετά την υποχώρηση της στερλίνας σε χαμηλό 10 εβδομάδων ύστερα από τα σχόλιά της που ερμηνεύθηκαν ως ένδειξη ότι η ίδια θα θέσει ως προτεραιότητα τους συνοριακούς ελέγχους σε βάρος της πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Είναι λάθος να υποστηρίζει κάποιος ότι είναι αναπόφευκτο ένα «σκληρό Brexit», δηλώνει σήμερα η Τερέζα Μέι, μετά την υποχώρηση της στερλίνας σε χαμηλό 10 εβδομάδων ύστερα από τα σχόλιά της που ερμηνεύθηκαν ως ένδειξη ότι η ίδια θα θέσει ως προτεραιότητα τους συνοριακούς ελέγχους σε βάρος της πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν έχει αποφασίσει κάτι ούτε και αποκλείει κάτι πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλει την καλύτερη συμφωνία προκειμένου οι επιχειρήσεις να συναλλάσσονται με την ενιαία αγορά, υπερθεμάτισε σήμερα η εκπρόσωπός της.

«Δεν έχει αποφασίσει κάτι ούτε και αποκλείει κάτι – λέει ότι θέλει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τις συναλλαγές και τη λειτουργία εντός της ενιαίας αγοράς», δήλωσε η εκπρόσωπός της.

Στην πρώτη τηλεοπτική της συνέντευξη για το νέο έτος, η Μέι αρνήθηκε χθες ότι η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «διττή επιλογή» μεταξύ της μείωσης της μετανάστευσης και της προνομιακής πρόσβασης στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Ωστόσο, οι επενδυτές θεώρησαν τα σχόλιά της ένδειξη ότι η Βρετανία βαίνει προς ένα «σκληρό Brexit», οδηγώντας τη στερλίνα σε πτώση μεγαλύτερη του 1%.

Ερωτηθείσα σε δημόσια εκδήλωση εάν τα σχόλιά της είχαν παρερμηνευθεί, η Μέι δήλωσε: «Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι ο κόσμος που το εκλαμβάνει λάθος είναι αυτοί που τυπώνουν πράγματα λέγοντας ότι μιλώ για ένα σκληρό Brexit, (ότι) είναι απολύτως αναπόφευκτο να υπάρξει σκληρό Brexit».

«Δεν δέχομαι τους όρους σκληρό και ήπιο Brexit. Αυτό που θα κάνουμε είναι να έχουμε μια φιλόδοξη, σωστή και την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο σε ό,τι αφορά…. τις συναλλαγές και τη λειτουργία εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς», πρόσθεσε.

Η Μέι υποστήριξε ότι δεν είπε κάτι καινούργιο στη χθεσινή της συνέντευξη.

«Τρέφω φιλοδοξίες για το είδος της σχέσης που μπορούμε να έχουμε με την ΕΕ όταν δεν θα είμαστε μέλη της ΕΕ, αλλά δεν πρέπει να το θεωρούμε αυτό μια αποχώρηση από την ΕΕ προσπαθώντας να διατηρήσουμε κάποια κομμάτια της συμμετοχής μας, ποια κομμάτια της συμμετοχής μας θα κρατήσουμε», δήλωσε.

«Πρόκειται για μια νέα σχέση, θα είμαστε εκτός της ΕΕ, θα έχουμε μια νέα σχέση αλλά πιστεύω ότι αυτή μπορεί να είναι μια σχέση που θα έχει στον πυρήνα της μια καλή εμπορική συμφωνία».

*Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών καθώς οι δηλώσεις της Μέι σε συνέντευξή της χθες έδωσαν την εντύπωση ότι η Βρετανία θα αλλάξει δραματικά τις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ μετά το Brexit. Η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,9% στο 1,2164 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδό της από τα τέλη Οκτωβρίου. Έναντι του ενιαίου νομίσματος υποχώρησε κατά 1,1%, στις 86,65 πένες ανά ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk