ΗΠΑ: Το Γραφείο Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας δεν υποβαθμίζεται τελικά

Στροφή 180 μοιρών έκαναν οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές που επιχείρησαν να περιορίσουν τις εξουσίες της ανεξάρτητης επιτροπής που ερευνά τις δεοντολογικές παραβάσεις των αιρετών του Κογκρέσου, μετά τη σφοδρή κριτική που τους άσκησε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η αντιπαράθεση κράτησε μόλις λίγες ώρες, όμως κατέδειξε πώς ο Τραμπ σκοπεύει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του απέναντι στους ρεπουμπλικανούς βουλευτές και γερουσιαστές.

Στροφή 180 μοιρών έκαναν οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές που επιχείρησαν να περιορίσουν τις εξουσίες της ανεξάρτητης επιτροπής που ερευνά τις δεοντολογικές παραβάσεις των αιρετών του Κογκρέσου, μετά τη σφοδρή κριτική που τους άσκησε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η αντιπαράθεση κράτησε μόλις λίγες ώρες, όμως κατέδειξε πώς ο Τραμπ σκοπεύει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του απέναντι στους ρεπουμπλικανούς βουλευτές και γερουσιαστές. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν μια τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού του Σώματος. Η Βουλή έπρεπε να επικυρώσει αυτήν την αλλαγή με την επανέναρξη των εργασιών της.

Με βάση τις αλλαγές αυτές, το Γραφείο Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, που ιδρύθηκε το 2008 με αφορμή σκάνδαλα διαφθοράς, επρόκειτο να μετονομαστεί και να περάσει υπό τον έλεγχο των βουλευτών. Οι τελευταίοι θα αποκτούσαν το δικαίωμα να σταματούν τις έρευνές του, ενώ η υπηρεσία δεν θα είχε το δικαίωμα να εκδίδει ανακοινώσεις. Ορισμένοι βουλευτές διαμαρτύρονταν, υποστηρίζοντας ότι η υπηρεσία αυτή, όταν ξεκινούσε έρευνες εις βάρος τους, δεν σεβόταν το τεκμήριο της αθωότητας.

Οργανώσεις που προασπίζονται τη διαφάνεια στην πολιτική αλλά και δημοκρατικοί βουλευτές κατήγγειλαν αμέσως την πρωτοβουλία της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας αλλά αυτός που ανέτρεψε τελικά την απόφαση φαίνεται πως ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Με όλα όσα έχει να κάνει το Κογκρέσο, θα έπρεπε πραγματικά να αναγάγουν σε πρώτη πράξη και βασική προτεραιότητά τους την υποβάθμιση του ανεξάρτητου οργανισμού δεοντολογίας, όσο άδικος και αν είναι» ήταν το μήνυμα που έγραψε στο Twitter ο αμερικανός μεγιστάνας. «Επικεντρωθείτε στη φορολογική μεταρρύθμιση, στην υγεία και σε όλα τα άλλα πράγματα που είναι πολύ πιο σημαντικά» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk