Πριν ακόμη ανέβει στο Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε αντιπαράθεση με την Κίνα: Αφού προκάλεσε την οργή του Πεκίνου μετά το τηλεφώνημά του στην πρόεδρο της Ταϊβάν, επανήλθε μέσω Twitter και ομοβροντιά σχολίων που επικρίνουν την στάση της Κίνας τόσο στη νομισματική πολιτική όσο και στο ζήτημα της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Κι όλα αυτά με το χαρακτηριστικό του στιλ.
Η Κίνα είχε προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας μετά την κίνηση του Τραμπ να τηλεφωνήσει στην πρόεδρο της Ταϊβάν (την οποία η Κίνα θεωρεί παράνομα αποσχισθείσα επαρχία της), απομακρυνόμενος από τη γραμμή που κρατά η Ουάσινγκτον από την προεδρία του Τζίμι Κάρτερ και έπειτα.
Ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο Μάικ Πενς, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους λέγοντας πως το τηλεφώνημα ήταν απλή κίνηση «αβρότητας». Ωστόσο, ο εκλεγείς πρόεδρος έπιασε το όπλο που προτιμά καλύτερα – το Twitter- για να περάσει στην αντεπίθεση.
«Μας ρώτησε η Κίνα αν ήταν εντάξει να υποτιμήσει το νόμισμά της (κάνοντας δυσκολότερο τον ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις μας), να φορολογήσει βαριά τα προϊόντα μας που μπαίνουν στην χώρα του (οι ΗΠΑ δεν τα φορολογούν) ή να χτίσει έαν τεράστιο στρατιωτικό συγκρότημα στη μέση της Νότιας Σινικής Θάλασσας;» ρώτησε ο Τραμπ στο Twitter.
Και για να κλείσει τη ρητορική ερώτηση με το σύνηθες ύφος του, έδωξε την εξής απάντηση: «Δεν νομίζω!».
Την ίδια στιγμή, η αναζήτηση του Τραμπ για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται ότι συνεχίζεται.
Τα ονόματα στα οποία φαίνεται ότι έχει περιοριστεί η λίστα με τους πιθανότερους υποψηφίους φαίνεται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν Reuters και αμερικανικά ΜΜΕ, πως είναι τέσσερα: Ο Μιτ Ρόμνεϊ (ο ηττημένος ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος στις εκλογές του 2012), ο Ρούντι Τζουλιάνι (πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης), ο γερουσιαστής Μπόμπ Κόρκερ και ο απόστρατος στρατηγός και τέως διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους.