Ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ ή Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον; Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αποτελεί γεγονός πως οι περισσότεροι Αμερικανοί εμφανίζονται κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι για το μέλλον της πατρίδας τους. Και οχτώ χρόνια μετά την εκλογή του πρώτου Αφροαμερικανού στην προεδρία των ΗΠΑ, περίοδο κατά την οποία πολλοί πίστευαν ότι θα αμβλύνονταν οι φυλετικές, κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις, η αμερικανική κοινωνία εξακολουθεί να είναι ανησυχητικά πολωμένη. Αυτό τουλάχιστον αποκάλυψε έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Edison Research που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με πολλούς από τους 47 εκατομμύρια Αμερικανούς που άσκησαν πρόωρα το εκλογικό τους δικαίωμα.
Οι υποστηρικτές του κ. Τραμπ ήταν σχεδόν αποκλειστικά λευκοί άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας δίχως πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αντιθέτως, η κ. Κλίντον έλαβε τις ψήφους των γυναικών και των εύπορων Αμερικανών ενώ την στήριξαν επίσης και οι ψηφοφόροι που συνέλαβαν σημαντικά στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012: οι ισπανόφωνοι, οι ασιατικής καταγωγής Αμερικανοί, οι ανύπαντρες γυναίκες και όλοι όσοι άσκησαν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα.
Κυρίαρχο συναίσθημα, μεταξύ και των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, είναι η αγωνία, αγωνία για την οικονομική τους κατάσταση, αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους, αγωνία για τις ικανότητες και την αξιοπιστία των ηγετών τους. Αρνητική άποψη για την Χίλαρι Κλίντον είχαν ελάχιστα περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους ενώ για τον Ντόναλντ Τραμπ αρνητική άποψη είχαν 6 στους δέκα. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα, ωστόσο, δήλωσαν πως θα τρόμαζαν σε περίπτωση εκλογής του Νεοϋορκέζου μεγιστάνα.
Τρεις στους πέντε ψηφοφόρους εμφανίζονται απογοητευμένοι από την πορεία της χώρας τους και δηλώνουν πως η οικονομία των ΗΠΑ σίγουρα δεν είναι ισχυρή. Δύο στους τρεις ανέφεραν πως η οικονομική τους κατάσταση είναι είτε χειρότερη είτε ίδια σε σχέση με πριν από μία τετραετία ενώ ένας στους τρεις υποστηρίζει πως η ζωή για την επόμενη γενιά θα είναι σαφώς δυσκολότερη.