Το στρατόπεδο Κλίντον συνδέει τον Τραμπ με τα WikiLeaks και τη Ρωσία

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι το FBI εξετάζει εάν βρίσκεται η Ρωσία πίσω από υποκλοπές στο προσωπικό του email, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για το χάκινγκ στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι το FBI εξετάζει εάν βρίσκεται η Ρωσία πίσω από υποκλοπές στο προσωπικό του email, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για το χάκινγκ στο Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Τζον Ποντέστα κατήγγειλε ότι η εκστρατεία Τραμπ είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την πρόθεση του WikiLeaks να δημοσιοποιήσει χιλιάδες υποκλαπέντα email και υπαινίχθηκε ότι ο Τραμπ συνδράμει την χωρίς προηγούμενο ανάμειξη της Ρωσίας στην αμερικανική πολιτική.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, το δεξί χέρι της Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε συγκεκριμένα έναν επί μακρόν βοηθό του Ντόναλντ Τραμπ ότι είχε λάβει «ειδοποίηση εκ των προτέρων» για τα σχέδια του WikiLeaks να δημοσιοποιήσει χιλιάδες υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άφησε να εννοηθεί πως ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος συνδράμει τη χωρίς προηγούμενο ανάμειξη της Ρωσίας στην αμερικανική πολιτική.

Ο Τζον Ποντέστα υπέδειξε τον σύμβουλο του Τραμπ Ρότζερ Στόουν, ο οποίος δήλωσε πως ήταν σε επαφή με τον ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Ο ίδιος παρουσίασε επίσης ως απόδειξη ένα tweet που είχε στείλει τον Αύγουστο ο Στόουν όπου ανέφερε πως «έρχεται και η σειρά» του Ποντέστα. Το tweet εστάλη λίγο μετά τη δημοσιοποίηση από τα WikiLeaks δεκάδων υποκλαπέντων email από άλλους αξιωματούχους των Δημοκρατικών.

«Νομίζω ότι είναι μια λογική υπόθεση ή τουλάχιστον ένα λογικό συμπέρασμα, ότι ο κ. Στόουν και η εκστρατεία του Τραμπ είχαν ειδοποίηση εκ των προτέρων για το τι θα έκανε ο Ασάνζ» δήλωσε ο Ποντέστα στους δημοσιογράφους πάνω στο αεροπλάνο που χρησιμοποιεί για τις προεκλογικές μετακινήσεις της η Κλίντον. Ο Ποντέστα παραδέχθηκε πως το στοιχείο που παρουσίασε είναι «τυχαίο».

Από πλευράς του, ο Στόουν, σε email που έστειλε στο Associated Press, αποκάλεσε τον ισχυρισμό του Ποντέστα «κατηγορηματικά ψευδή» και «αβάσιμο».

Ο Ποντέστα επιβεβαίωσε πως το FBI διερευνά την υποκλοπή του προσωπικού του λογαριασμού email στο πλαίσιο της διεξαγόμενης έρευνας για τις υποκλοπές σε βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος από ομάδες που έχουν δεσμούς με τη Ρωσία. Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν πως πιστεύουν ότι τα πρόσωπα αυτά εργάζονται για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και συντονίζονται με τον Ασάνζ στις πολιτικές υποκλοπές.

Ο επικεφαλής της εκστρατείας Κλίντον επισήμανε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας μπορεί να καθοδηγούνται από τις πολιτικές θέσεις του Τραμπ, για τις οποίες είπε πως συνάδουν περισσότερο με τη ρωσική εξωτερική πολιτική παρά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Όμως άφησε επίσης να εννοηθεί πως κινητήρια δύναμη θα μπορούσε να ήταν «η βαθιά δέσμευση του Τραμπ και δεσμοί με ρωσικά συμφέροντα στις επιχειρηματικές του υποθέσεις».

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ απέρριψε ως αναληθείς τις κατηγορίες.

«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την προεκλογική εκστρατεία σε αυτή τη χώρα» δήλωσε ο Κίσλιακ σε συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στην Ουάσινγκτον. «Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε με δηλώσεις ούτε με ηλεκτρονικά ή άλλα μέσα» ανέφερε.

Η Κλίντον έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον αντίπαλό της ότι είναι πολύ ήπιος με τη Ρωσία, επικαλούμενη τους επαίνους που αποδίδει στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως ισχυρό ηγέτη, την υπόδειξή του ότι θα επανεξετάσει τις κυρώσεις σε βάρος ρώσων αξιωματούχων, τη σκληρή κριτική που ασκεί στο ΝΑΤΟ και άλλες πολιτικές θέσεις του.

Αν και ο Ποντέστα δεν κατηγόρησε ευθέως τον Τραμπ ότι συνδράμει τη Ρωσία στην ανάμειξή της στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, άφησε να εννοηθεί πως ο Τραμπ είτε «σκόπιμα αγνοεί» τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών για την ανάμιξη της ρωσικής κυβέρνησης είτε ότι είναι «χωρίς να το θέλει πράκτορας της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η εκστρατεία της Κλίντον δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των email του Ποντέστα, σημειώνοντας πως οι ρώσοι χάκερ συχνά κατασκευάζουν έγγραφα.

«Το μοτίβο είναι ότι χακάρουν, αφήνουν να διαρρεύσουν αληθινά πράγματα, και στη συνέχεια χτίζουν πάνω σε έγγραφα τα οποία έχουν διαρρεύσει και είναι είτε νοθευμένα είτε πλήρως κατασκευασμένα» δήλωσε η Τζένιφερ Παλμιέρι, διευθύντρια επικοινωνίας της Κλίντον.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στα υποκλαπέντα email σε συγκέντρωση το βράδυ της Τρίτης στη Φλόριντα, ισχυριζόμενος πως τα έγγραφα δείχνουν πως η «Κλίντον είναι το σκεύος ενός διεφθαρμένου παγκόσμιου κατεστημένου που εισβάλλει στη χώρα μας και περικυκλώνει την κυριαρχία του έθνους μας».

Επικαλούμενος τα WikiLeaks ο Τραμπ είπε ακόμη: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε πληροφορίες στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον σχετικά με την έρευνα για τα email έτσι ώστε να προετοιμαστεί προκειμένου να συγκαλύψει τα εγκλήματά της. Τι συμβαίνει;».

Τον Μάιο του 2015, ο εκπρόσωπος της Κλίντον Μπράιαν Φάλον ενημέρωσε τους επιτελείς πως το υπουργείο Δικαιοσύνης πρότεινε να δημοσιοποιήσει μέχρι τον Ιανουάριο email της Κλίντον όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών ανταποκρινόμενο σε αιτήματα ειδησεογραφικών οργανισμών. Ο Φάλον, πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, έγραψε πως μη κατονομαζόμενοι «υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης» του είπαν πως σύντομα επρόκειτο να διεξαχθεί ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση.

Οι ημερομηνίες των δικαστικών ακροάσεων θα δημοσιοποιούνταν πριν από το δικαστικό πινάκιο. Ο Φάλον δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα για σχόλιο από το Associated Press. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να συζητήσει το email το Φάλον.

Έστω κι έτσι, είπε ο Τραμπ, «αυτή είναι συνωμοσία και διαφθορά υψίστου βαθμού και είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο θα ζητήσω από τον υπουργό μου της Δικαιοσύνης να διορίσει έναν ειδικό ανακριτή», δίνοντας συνέχεια στην απειλή που είχε εκτοξεύσει στη διάρκεια του δεύτερου τηλεοπτικού ντιμπέιτ ότι θα στείλει την Κλίντον στη φυλακή.

Τα WikiLeaks δημοσιοποίησαν την πρώτη δέσμη email του Ποντέστα λίγο μετά τη δημοσιοποίηση από ειδησεογραφικούς οργανισμούς ενός βίντεο στο οποίο ο Τραμπ ακούγεται να κάνει σεξιστικά σχόλια για τις γυναίκες. Το βίντεο αυτό αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα στην εκστρατεία του Τραμπ, οδηγώντας πολλούς Ρεπουμπλικανούς να αποσύρουν την υποστήριξή τους από τον επιχειρηματία.

Ο Ποντέστα δήλωσε την Τρίτη πως το timing της δημοσιοποίησης των email του ήταν μια «εξαιρετικά περίεργη σύμπτωση».

«Ο Ασάνζ ήθελε να αλλάξει το θέμα» είπε για να συμπληρώσει: «Δεν τα κατάφερε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk