Δημοσιογράφος που φυλάκισε ο Ερντογάν υποψήφιος για το βραβείο Ζαχάρωφ

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντιουντάρ που φυλακίστηκε από το καθεστώς Ερντογάν και οι συνάδελφοι του, ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας Μουστάφα Τζεμίλεφ και οι Γεζίντι ακτιβίστριες Νάντια Μουράντ και Λαμίγια Άτζι Μπασάρ είναι οι τρεις τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016, μετά από ψηφοφορία των επιτροπών Εξωτερικών και Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου. Ο τελικός νικητής θα ανακοινωθεί στις 27 Οκτωβρίου η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντιουντάρ που φυλακίστηκε από το καθεστώς Ερντογάν και οι συνάδελφοι του, ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας Μουστάφα Τζεμίλεφ και οι Γεζιντι ακτιβίστριες Νάντια Μουράντ και Λαμίγια Άτζι Μπασάρ που γλίτωσαν από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ είναι οι τρεις τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016, μετά από ψηφοφορία των επιτροπών Εξωτερικών και Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη..

Ο τελικός νικητής θα επιλεγεί από τον πρόεδρο και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 27 Οκτωβρίου, ενώ η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Το Βραβείο, απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε προσωπικότητες και οργανισμούς που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Οι τρεις τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016 είναι:

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντιουντάρ και οι συνάδελφοί του

Ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet Τζαν Ντιουντάρ συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2015, μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας του που έδειχναν αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας να πωλούν λαθραία όπλα σε Σύρους αντάρτες. Αργότερα καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και 10 μήνες φυλάκιση για «αποκάλυψη απόρρητων κρατικών πληροφοριών», επέζησε απόπειρας δολοφονίας εναντίον του και σήμερα ζει εξόριστος.

Ο Μουστάφα Τζεμίλεφ

Ο Μουστάφα Τζεμίλεφ, πρώην πρόεδρος της Μέτζλις των Τατάρων της Κριμαίας και Ουκρανός βουλευτής, υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων για περισσότερα από 50 χρόνια. Ήταν έξι μηνών όταν ο ίδιος και η οικογένειά του απελάθηκαν στην Κεντρική Ασία, μαζί με ολόκληρο τον πληθυσμό των Τατάρων της Κριμαίας. Κατάφερε να επιστρέψει όταν ήταν πια 45 ετών. Σήμερα, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, του απαγορεύτηκε και πάλι η επιστροφή εκεί.

Η Νάντια Μουράντ Μπασί και η Λαμίγια Άτζι Μπασάρ

Η Νάντια Μουράντ Μπασί και η Λαμίγια Άτζι Μπασάρ είναι συνήγοροι της κοινότητας των Γεζίντι και των γυναικών που έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας από το Ισλαμικό Κράτος. Κατάγονται από το Kόχο ένα χωριό κοντά στο Ιράκ, του οποίου οι κάτοικοι σφαγιάστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος το καλοκαίρι του 2014. Οι δύο τους είναι μεταξύ των χιλιάδων Γεζίντι κοριτσιών και γυναικών, που απήχθησαν από το Ισλαμικό Κράτος και εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική δουλεία και συστηματικούς βιασμούς. Η Μουράντ αγωνίζεται επίσης, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Γεζίντι.

Βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωκοινοβούλιο. Ιδρύθηκε το 1998 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε ο Ράιφ Μπαντάουι.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρεις επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk