Κολομβία: Κυβέρνηση και FARC δεσμεύονται να διατηρήσουν την κατάπαυση πυρός

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στον Κολομβιανό πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος, οι διαπραγματευτές της κολομβιανής κυβέρνησης και των ανταρτών των

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στον Κολομβιανό πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος, οι διαπραγματευτές της κολομβιανής κυβέρνησης και των ανταρτών των FARC εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση δεσμευόμενοι να διατηρήσουν σε ισχύ την «διμερή και οριστική» κατάπαυση του πυρός και να κάνουν «τροποποιήσεις» στην ειρηνευτική συμφωνία μετά την απόρριψή της στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε σε ισχύ τη διμερή και οριστική κατάπαυση του πυρός η οποία κηρύχθηκε την 29η Αυγούστου», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, οι οποίοι διεξάγουν από το 2012 ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αβάνα της Κούβας.

Οι δύο πλευρές, χωρίς να αναφερθούν στην πρόσφατη απόφαση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος να διατηρήσει σε ισχύ την κατάπαυση του πυρός ως την 31η Οκτωβρίου, συμφώνησαν να θέσουν σε εφαρμογή ένα «πρωτόκολλο» το οποίο έχει στόχο να «προληφθεί κάθε συμβάν» επί του πεδίου ενόσω καταβάλλεται προσπάθεια να διευθετηθεί η κρίση την οποία προκάλεσε η απροσδόκητη απόρριψη της συμφωνίας ειρήνης από τους Κολομβιανούς.

Καταγράφοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, το οποίο ακυρώνει στην πράξη τη συμφωνία η οποία υπεγράφη επίσημα την 26η Σεπτεμβρίου, οι διαπραγματευτές ανέφεραν ότι θα διαβουλευθούν με «διάφορους τομείς της κοινωνίας» κατά τη διάρκεια μιας «ταχείας και αποτελεσματικής διαδικασίας» προκειμένου να «βρεθεί το γρηγορότερο μια λύση».

«Οι προτάσεις για τροποποιήσεις […] που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία θα συζητηθούν» από την κυβέρνηση και τους αντάρτες, σύμφωνα με το κείμενο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες αφότου γνωστοποιήθηκε πως ο πρόεδρος της Κολομβίας πήρε το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα ενθαρρύνει όλες τις καλές πρωτοβουλίες και όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία ειρήνης και να έλθει επιτέλους η ειρήνη στην Κολομβία έπειτα από δεκαετίες πολέμου» σχολίασε μετά την ανακοίνωση της βράβευσης η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής, Κάσι Κούλμαν Φίβε.

Η οργάνωση FARC, που υπέγραψε μεν τη συμφωνία αλλά δεν βραβεύθηκε από την επιτροπή, «συνεχάρη» τον Σάντος, εκφράζοντας την ευχή το βραβείο να «εμφυσήσει στον πρόεδρο Σάντος τη δύναμη να δώσει σάρκα και οστά στην οριστική συμφωνία [ειρήνης] και αξιοπρέπεια σε όλους τους Κολομβιανούς».

Ο πόλεμος στην Κολομβία, ο οποίος διαρκεί 52 χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, 45.000 άλλοι παραμένουν επισήμως αγνοούμενοι, ενώ 6,9 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk