Spiegel: Η Γερμανία εξετάζει το «ο μη γένοιτο» σενάριο να εκλεγεί ο Τραμπ πρόεδρος των ΗΠΑ

«Ανήσυχοι για το τι θα συμβεί στις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι διεξάγουν χαμηλών τόνων συνομιλίες με συμβούλους του.

«Ανήσυχοι για το τι θα συμβεί στις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι διεξάγουν χαμηλών τόνων συνομιλίες με συμβούλους του.

Είναι σαφές ότι μια νίκη του Ρεπουμπλικάνου, θα μπορούσε να αποβεί ακριβή για το Βερολίνο», γράφει το Spiegel. Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο:

«Η συνάντηση με τον απεσταλμένο του Τραμπ ήταν διακριτική, η τοποθεσία είχε επιλεγεί προσεκτικά – θα έπρεπε να φαίνεται άτυπη. Τελικά, έγινε σε ένα καφέ στην Ουάσιγκτον. Τον Απρίλιο, ο Μάρκους Εντερερ, γραμματέας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, συναντήθηκε εκεί με τον Σαμ Κλόβις, σύμβουλο του Τραμπ. Ο Εντερερ ήταν επιφορτισμένος με την εξεύρεση απαντήσεων σε ένα κεντρικό ζήτημα. Τι θα σημαίνει μια νίκη του Τραμπ για τις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις;

Σε μια μη διπλωματική στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών, περιέγραψε πρόσφατα τον Τραμπ ως «κήρυκα του μίσους». Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προσπαθεί να έρθει σε επαφή με το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, προκειμένου να καθορίσει τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η εκλογή του Τραμπ για την γερμανο-αμερικανική σχέση.

Στο επίκεντρο είναι ο φόβος ότι, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να τερματίσει την υπερατλαντική συμμαχία. Ο Τραμπ έχει περιγράψει το ΝΑΤΟ ως «ξεπερασμένο» και ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί το πλαίσιο της συμμαχίας. Χώρες όπως η Γερμανία, είπε ο Τραμπ, πρέπει να πληρώσουν περισσότερα από τα έξοδα για τη δική τους ασφάλεια στο μέλλον. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους.

Στις συνομιλίες του με Γερμανούς αξιωματούχους, ο Κλόβις προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των Γερμανών. Ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ είναι ένας επιχειρηματίας, ο οποίος διαπραγματεύεται πάντα τα πάντα.

Αξιωματούχοι στο Βερολίνο πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα κάνει πίσω από μερικές από τις πιο εξωφρενικές απαιτήσεις του, αν εκλεγεί στην προεδρία. Αλλά πιστεύουν ότι πράγματι θα επικεντρωθεί στο ζήτημα του ποιος θα πρέπει να φέρει το μελλοντικό κόστος της βορειο-ατλαντικής Συμμαχίας. Μια Ρεπουμπλικανική νίκη στις εκλογές θα μπορούσε να αποβεί ακριβή για την Γερμανία.

Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για τις γερμανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με μια εσωτερική ανάλυση από το Υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο. Η έκθεση υποστηρίζει ότι νίκη του Τραμπ θα σήμαινε «μια συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, λιγότερες θέσεις εργασίας και αύξηση της ανεργίας» – εξελίξεις που θα επηρεάσουν αρνητικά τις γερμανικές εξαγωγές. Οι οικονομικές ιδέες του Τραμπ, εξάλλου, «δεν είναι εφικτές», παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ή την νομοθεσία των ΗΠΑ και δεν θα μπορούσαν «να παρέχουν τα θεμέλια για μια ρεαλιστική οικονομική πολιτική», σύμφωνα με την έκθεση.

Εκθέσεις της γερμανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον ασχολούνται επίσης με τις προσωπικές επιθέσεις του Τραμπ εναντίον της Μέρκελ, όπως το περασμένο φθινόπωρο, όταν ο Τραμπ περιέγραψε την πολιτική της καγκελαρίου για τους πρόσφυγες ως καταστροφική».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk