Η Τουρκία αποκλείει την κατάπαυση πυρός με τους Κούρδους

Κάθε προοπτική κατάπαυσης του πυρός με τις κουρδικές πολιτοφυλακές, στη Βόρεια Συρία, απέκλεισε την Τετάρτη η Τουρκία, διαψεύδοντας σε διάστημα μόλις λίγων ωρών τις διαβεβαιώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για το αντίθετο.

Κάθε προοπτική κατάπαυσης του πυρός με τις κουρδικές πολιτοφυλακές, στη Βόρεια Συρία, απέκλεισε την Τετάρτη η Τουρκία, διαψεύδοντας σε διάστημα μόλις λίγων ωρών τις διαβεβαιώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για το αντίθετο.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη δείξει τη δυσφορία της για τις επιχειρήσεις της Άγκυρας που βάζουν στο στόχαστρο τους Κούρδους, με τη Ρωσία να επανέρχεται από την πλευρά της καλώντας επίσης την Τουρκία να αποφύγει πλήγματα σε όποιους πολεμούν την ISIS.

Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ διαψεύδοντας τις αμερικανικές αναφορές για εκεχειρίας ανέφερε πως «δεν αποδεχόμαστε σε καμιά περίπτωση, σε αντίθεση με αυτό που λένε ορισμένοι ξένοι εκπρόσωποι, έναν συμβιβασμό ή μια εκεχειρία μεταξύ της Τουρκίας και των κουρδικών στοιχείων».

«Η τουρκική δημοκρατία είναι ένα κυρίαρχο και νόμιμο κράτος, το οποίο δεν μπορεί να εξισωθεί με μια τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε αναφερόμενος στο PYD, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης των Κούρδων της Συρίας.

Το ίδιο επανέλαβε σε όλους τους τόνους και ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την επιχείρησή της στη Βόρεια Συρία έως ότου αποσοβηθούν όλες οι απειλές και υπάρξουν εγγυήσεις για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία πριν από μια εβδομάδα, στο πλαίσιο της ευρείας επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», αποσκοπεί, σύμφωνα με την Άγκυρα στην εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους και στην αποτροπή της κατάληψης περαιτέρω εδαφών κοντά στην τουρκική μεθόριο από κουρδικές πολιτοφυλακές της Συρίας. Οι συγκρούσεις με κουρδικές πολιτοφυλακές, που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, έχουν αυξήσει τις εντάσεις με την σύμμαχο της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ Ουάσινγκτον.

Όσον αφορά το μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά δήλωσε την Τετάρτη ότι από τις αρχές του 2016, η Άγκυρα έχει συλλάβει 815 ανθρώπους και σημείωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που συνελήφθησαν ήταν ξένοι.

Τη δυσφορία της εξέφρασε και η Ρωσία για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τετάρτη την Τουρκία «να αποφύγει πλήγματα στη Συρία με στόχο ομάδες της αντιπολίτευσης και εθνοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων του Κούρδων της Συρίας, που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk