Ισπανία: Καθ’ οδόν προς τρίτες εκλογές τα Χριστούγεννα

Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού στην Ισπανία Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται ακόμη προκλητικά κοντά σε μια νέα θητεία στην εξουσία έπειτα από εννέα μήνες πολιτικού αδιεξόδου και δύο εκλογές που δεν του έδωσαν την πλειοψηφία.

Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού στην Ισπανία Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται ακόμη προκλητικά κοντά σε μια νέα θητεία στην εξουσία έπειτα από εννέα μήνες πολιτικού αδιεξόδου και δύο εκλογές που δεν του έδωσαν την πλειοψηφία. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου ηγείται νίκησε και τις δύο φορές στις κάλπες, αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση – και πιθανότατα θα αποτύχει να κερδίσει αρκετή κοινοβουλευτική στήριξη σε μια ψήφο εμπιστοσύνης αυτή την εβδομάδα.
Ο Ραχόι ανήλθε στην εξουσία το 2011 και έσωσε την Ισπανία από το χείλος της οικονομικής κατάρρευσης με σκληρές δόσεις λιτότητας. Αλλά η ανεργία παραμένει υψηλή και το PP βυθίστηκε σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Ο αδιάλλακτος Ραχόι υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ένα πολιτικό σύμφωνο 150 σημείων με το κεντρώο κόμμα Ciudadanos (Πολίτες), που έχει σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο Κογκρέσο, τους Σοσιαλιστές (PSOE), οι οποίοι θα πρέπει να απόσχουν από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης προκειμένου να κερδίσει ο Ραχόι μια απλή πλειοψηφία.
Ετσι, αντί μιας πολιτικής στέψης, αυτή η ψηφοφορία μάλλον θα εξελιχθεί σε μια ταπείνωση καθώς το PSOE έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει. Εξέλιξη που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση ανήμερα τα Χριστούγεννα.
Η πρόεδρος της Βουλής Ανα Πάστορ, πρώην υπουργός του PP, όρισε την 31η Αυγούστου ως ημερομηνία για την ψήφο εμπιστοσύνης και έτσι ρύθμισε το ρολόι προς τις χριστουγεννιάτικες κάλπες, είτε από ατύχημα είτε από μακιαβελικό σχέδιο.
Απογοήτευση στους πολίτες
Οπως ήταν αναμενόμενο, πολλοί Ισπανοί είναι όλο και περισσότερο απογοητευμένοι από το πολιτικό αδιέξοδο. Η απουσία κυβέρνησης απειλεί την εκκολαπτόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας, που έχει μειώσει την ανεργία στο 20% από 27% το 2013.
Η Ισπανία παραμένει σε πορεία για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% το 2016, σχεδόν το διπλάσιο της πρόβλεψης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το σύνολο της ευρωζώνης.
Ο ηγέτης του PSOE Πέντρο Σάντσεθ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Αν επιτρέψει στο PP να επιστρέψει στην εξουσία, φοβάται ότι θα εξοργίσει τους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Αν δεν το κάνει, θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μέσα σε 12 μήνες.
«Ο Ραχόι πρέπει να διαπραγματευθεί με τους φυσικούς συμμάχους του» λέει επανειλημμένως ο Σάντσεθ. Αλλά με τους Podemos και τους εθνικιστές της Χώρας των Βάσκων και της Καταλωνίας εναντίον του συντηρητικού ηγέτη, είναι το PSOE που κρατά το κλειδί για μια δεύτερη θητεία του Ραχόι.
Ισως η μόνη διέξοδος, όπως άφησαν να εννοηθεί ορισμένα από τα ανώτερα στελέχη των Σοσιαλιστών, είναι ένας διαφορετικός υποψήφιος πρωθυπουργός από το PP, λιγότερο στιγματισμένος από τα σκάνδαλα διαφθοράς του κόμματος.
Αλλά ο Πάμπλο Σιμόν, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης, αμφιβάλλει ότι το ΡΡ θα μπορούσε να εκδιώξει τον ηγέτη του. «Είναι μια εξαιρετικά κάθετη οργάνωση, έτσι είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσαν να αναγκάσουν τον Ραχόι να αποχωρήσει» λέει στο BBC.
Οι πιέσεις προς τον Ραχόι θα ενταθούν πάντως όταν μερικά από τα άπλυτα του ΡΡ θα βγουν στα φόρα, σε μια σημαντική δίκη διαφθοράς που αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.
Κάλπες τα Χριστούγεννα
Τι θα συμβεί λοιπόν από εδώ και πέρα; Αν ο Ραχόι αποτύχει να εξασφαλίσει μια νέα θητεία στην εξουσία, ο ίδιος και άλλοι υποψήφιοι μπορούν να ζητήσουν εμπιστοσύνη από το Κογκρέσο σε οποιονδήποτε αριθμό ψηφοφοριών ως τις 31 Οκτωβρίου, οπότε το κοινοβούλιο θα διαλυθεί για τρίτη φορά μέσα σε 12 μήνες αν κανένας υποψήφιος δεν έχει κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας.
Οι επόμενες γενικές εκλογές θα οριστούν για την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου, οκτώ εβδομάδες μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου.
Το κοινοβούλιο δεν θα συγκληθεί ως τα μέσα Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι η Ισπανία θα εισέλθει σε δεύτερη χρονιά χωρίς κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρή μεταβολή στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εκλογές, τον Ιούνιο και τον περασμένο Δεκέμβριο.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk