Μια αταίριαστη μιντιακή συμμαχία

Ερωτηματικά εγείρει στη Βρετανία μια νέα συνεργασία μεταξύ της ταμπλόιντ εφημερίδας «Daily Mail» και της «Λαϊκής Ημερησίας», του επίσημου οργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ).

Ερωτηματικά εγείρει στη Βρετανία μια νέα συνεργασία μεταξύ της ταμπλόιντ εφημερίδας «Daily Mail» και της «Λαϊκής Ημερησίας», του επίσημου οργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ). Οπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού BBC, πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα στις 12 Αυγούστου, ένα άρθρο στον ιστότοπο της «Daily Mail», MailOnline, περιείχε για πρώτη φορά την ένδειξη «Αυτό το κείμενο γράφτηκε σε συνεργασία με τη «Λαϊκή Ημερησία»», προκαλώντας σχόλια παγκοσμίως για τις προθέσεις της βρετανικής εφημερίδας.
Πρόκειται για μια εκ πρώτης όψεως αταίριαστη μιντιακή συμμαχία καθώς η μεν βρετανική εφημερίδα είναι ελαφριά, δεξιών αποκλίσεων και κατά σύστημα σκανδαλοθηρική (με ισχυρότατο νομικό τμήμα για να αποφεύγονται οι κακοτοπιές των μηνύσεων), η δε κινεζική εφημερίδα (υποτίθεται ότι) είναι κομμουνιστική, αποτελώντας σήμερα τη φωνή των «κόκκινων καπιταλιστών» του Πεκίνου.

Καλύπτονται μόνο θέματα «μη ευαίσθητα πολιτικά»

Η MailOnline έχει 15,1 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες σε καθημερινό επίπεδο και θεωρείται ο ιστότοπος με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο μεταξύ των αγγλόφωνων εφημερίδων. Η συμφωνία αφορά την αύξηση της κάλυψης των «μη ευαίσθητων πολιτικά» θεμάτων για την Κίνα στο εξωτερικό. Παρότι καμία κινεζική εφημερίδα, συμπεριλαμβανομένης της «Λαϊκής Ημερησίας», δεν ανέφερε τη συμφωνία, στη Βρετανία προκαλεί ερωτηματικά.
Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει κανένα οικονομικό αντάλλαγμα για τους δύο εταίρους. Απλώς επιτρέπει στις δύο εφημερίδες να ανταλλάσσουν ως και 40 θέματα την εβδομάδα. Η «Λαϊκή Ημερησία» είναι η επίσημη εφημερίδα του ΚΚΚ, με μεγάλη κυκλοφορία στην ηπειρωτική Κίνα και πολλές τοπικές εκδόσεις στις κινεζικές επαρχίες. Ως κυβερνητικό όργανο, οι δημοσιογράφοι της απολαμβάνουν προνόμια, ενώ η ίδια η εφημερίδα είναι από τα πρώτα μέσα που μεταδίδουν τις ειδήσεις στην Κίνα. Επομένως, όπως αναφέρει το BBC, η συνεργασία της «Λαϊκής Ημερησίας» με την «Daily Mail» προσφέρει στην τελευταία το πλεονέκτημα της πρώτης αναμετάδοσης ειδήσεων από την Κίνα.
Τι γνωρίζουν όμως οι Κινέζοι για την «Daily Mail»; Η βρετανική εφημερίδα έχει εδώ και χρόνια σημαντική παρουσία στην Κίνα μέσω των κινεζικών μίντια. Συγκεκριμένα οι κινεζικές εφημερίδες συχνά αναφέρουν την «Daily Mail» ως πηγή των δημοσιευμάτων τους, συνήθως θεμάτων ανάλαφρου περιεχομένου ή «παράξενων και περίεργων» ειδήσεων από το εξωτερικό. Θεωρείται αξιόπιστη εφημερίδα, όχι συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων, παρότι στη Βρετανία κατατάσσεται στις συντηρητικές. Εχει μακροχρόνια παρουσία στο κινεζικό μικρο-μπλόγκ Sina Weibo, τη στιγμή που άλλες ξένες εφημερίδες γενικού περιεχομένου λογοκρίνονται.
Ξεφεύγοντας από τους λογοκριτές του Πεκίνου

Οι απαρχές της εκ πρώτης όψεως παράξενης συνεργασίας μεταξύ των δύο εφημερίδων βρίσκονται στον Μάρτιο του 2015, όταν ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της «Λαϊκής Ημερησίας» συνάντησε τον εκδότη της «Daily Mail» Τζόναθαν Χάρμσγουορθ στο Πεκίνο. Η «Λαϊκή Ημερησία» ανακοίνωσε ότι η εφημερίδα «σκοπεύει να συνάψει συνεργασία με τον όμιλο της Daily Mail προκειμένου να προωθηθούν η αμοιβαία κατανόηση και η ανάπτυξη καλύτερων σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και να δημιουργηθεί μια υγιής ατμόσφαιρα στην κοινή γνώμη».
Εκτοτε όμως στην Κίνα δεν έχει ξαναγίνει αναφορά στη συνεργασία.

Οπως αναφέρει το BBC, το περιεχόμενο της «Daily Mail» δύσκολα θα επηρεαστεί από τη συνεργασία με τους Κινέζους καθώς η εφημερίδα δεν δημοσιεύει άρθρα που η Κίνα θα μπορούσε να θεωρήσει πολιτικά ευαίσθητα. Η «Daily Mail» έχει λογοκριθεί μόλις δύο φορές στην Κίνα το 2011, σε αντίθεση με άλλα ξένα μέσα ενημέρωσης. Από τα δύο άρθρα που λογοκρίθηκαν, το ένα, από τις 24 Απριλίου 2011, αφορούσε τη δολοφονία μιας κινέζας φοιτήτριας στον Καναδά την οποία παρακολούθησε μέσω webcam ο φίλος της στην Κίνα. Το άλλο, από τις 17 Δεκεμβρίου 2011, αφορούσε τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Γκουανγκντόνγκ.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk