Έτοιμη να δώσει τις βάσεις της η Ιταλία για τις επιδρομές στη Λιβύη κατά της ISIS

Την ετοιμότητά της Ιταλίας, όπως ακουγόταν εδώ και ημέρες στη Ρώμη, να παραχωρήσει τις βάσεις της (κυρίως τη Σιγκονέλα στη Σικελία) για τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν ξεκινήσει επιδρομές στη Λιβύη με στόχο θέσεις της ISIS διαμήνυσε η κυβέρνηση. Η ιταλίδα υπουργός Άμυνας ανέφερε πως υπάρχει επαρκής νομιμοποίηση, καθώς η λιβυκή κυβέρνηση έχει ζητήσει ξένη συνδρομή. Διαφωνεί το M5S του Μπέπε Γκρίλο.

Την ετοιμότητά της Ιταλίας, όπως ακουγόταν εδώ και ημέρες στη Ρώμη, να παραχωρήσει τις βάσεις της (κυρίως τη Σιγκονέλα στη Σικελία) στις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν ξεκινήσει επιδρομές στη Λιβύη με στόχο θέσεις της ISIS διαμήνυσε η κυβέρνηση. Η ιταλίδα υπουργός Άμυνας ανέφερε πως υπάρχει επαρκής νομιμοποίηση, καθώς η λιβυκή κυβέρνηση έχει ζητήσει ξένη συνδρομή. Διαφωνεί το M5S του Μπέπε Γκρίλο.

Μιλώντας στη ιταλική Βουλή, η υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι επικεντρώθηκε στην παραχώρηση βάεσων και δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εμπλοκής των ιταλικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις. Το δεύτερο φαίνεται, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαρροές στον ιταλικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες, να έχει εξεταστεί σε κάποιο βαθμό μεταξύ των κυβερνητικών κλιμακίων.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αξιολογήσει θετικά τελικό αίτημα για χρήση των αεροπορικών βάσεων και του ενάεριου χώρου εάν συνέδραμε σε πιο γρήγορη και αποτελεσματική ολοκλήρωση της επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφερε ξεκάθαρα η υπουργός.

Στο επίκεντρο θεωρείται ότι βρίσκεται η ΝΑΤΟϊκή βάση στη Σιγκονέλα της Σικελίας και δευτερευόντως η βάση του Αβιάνο στη βόρεια Ιταλία.

Η ιταλική κυβέρνηση «θεωρεί ότι η επιτυχία της μάχης για την εξάλειψη των τρομοκρατικών πυρήνων της ISIS στη Λιβύη είναι θεμελιώδους σημασίας για την ασφάλεια όχι μόνο αυτής της χώρας, αλλά και της Ιταλίας και της Ευρώπης», τόνισε η Πελότι.

Τόνισε δε πως η ιταλική συνδρομή είναι νομιμοποιημένη και από το αίτημα της λιβυκής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ: «Το αίτημα προκύπτει ξεκάθαρα από τα λόγια του πρωθυπουργού Σεράτζ, o οποίος είχε ζητήσει από «όλες τις χώρες» να μην αφήσουν τη Λιβύη μόνη της στη μάχη και έχει επανειλημμένα μιλήσει για την εκτίμησή του σε όλες τις χώρες που υποστηρίζουν τη Λιβύη σε αυτό το εγχείρημα».

Στην ιταλική Βουλή, τη διαφωνία τους με εμπλοκή της Ρώμης εξέφρασαν κυρίως βουλευτές από το «κίνημα Πέντε Αστέρων» (M5S) του Μπέπε Γκρίλο. «Δεν πρέπει να θεωρηθούμε εχθροί στη Λιβύη, και για αυτό θα ήταν τεράστιο λάθος να παραχωρήσουμε τις βάσεις για τους βομβαρδισμούς» είπε ο βουλευτής του κόμματος Αλεσάντρο ντι Μπατίστα. Χαρακτήρισε «τρέλα» τους βομβαρδισμούς, υποστηρίζοντας πως «ενέχουν τον κίνδυνο να ανασυντάξουν τις λιβυκές φράξιες απέναντι στη Δύση ως εχθρό».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk