Ερντογάν: O λαός θέλει τη θανατική ποινή

Εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Tούρκος Πρόεδρος στο ARD. Μίλησε για το προσφυγικό, τη στάση της ΕΕ και για την εσωτερική κατάσταση στη χώρα του μετά το πραξικόπημα. «Ο λαός διαδηλώνει ενωμένος» τόνισε.

Εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Tούρκος Πρόεδρος στο ARD. Μίλησε για το προσφυγικό, τη στάση της ΕΕ και για την εσωτερική κατάσταση στη χώρα του μετά το πραξικόπημα. «Ο λαός διαδηλώνει ενωμένος» τόνισε. Ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε και πάλι συνέντευξη σε γερμανικό ΜΜΕ! Αυτό από μόνο του είναι είδηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν πάει πολύς καιρός που ένας εκ των συμβούλων του κατηγόρησε τα γερμανικά μέσα ότι διάκεινται εχθρικά έναντι της τουρκικής κυβέρνησης και ότι κάποτε θα μάθουν να μην επιτίθενται τόσο «ξεδιάντροπα» εναντίον του τουρκικού κράτους, της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Οι Ευρωπαίοι δεν είναι ειλικρινείς

Οι καιροί ωστόσο άλλαξαν, το πραξικόπημα και ο τρόπος που το διαχειρίστηκε ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών και τώρα ο Τούρκος Πρόεδρος ένοιωσε την ανάγκη να εξηγήσει σε ένα διεθνές κοινό μέσω του πρώτου προγράμματος της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD τις αποφάσεις του. Καταρχάς μίλησε για τη διάρκεια του πραξικοπήματος και δεν απέκλεισε ότι εάν χρειαστεί, μπορεί να παραταθεί και για άλλους τρεις μήνες φέρνοντας ως παράδειγμα την Γαλλία που για μια τρομοκρατική επίθεση και όχι για ένα πραξικόπημα με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες έχει παρατείνει το μέτρο πολλές φορές. Αλλά μίλησε και για τη θανατική ποινή, την οποία θέλει να επαναφέρει επικαλούμενος τη λαϊκή βούληση που «πρέπει ένα ηγέτης σε ένα κράτος δικαίου να λαμβάνει υπόψη».

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Τούρκος Πρόεδρος στο θέμα της προσφυγικής κρίσης κατηγορώντας την ΕΕ ότι αθέτησε τις υποσχέσεις και τις συμφωνίες της με την Τουρκία. «Οι ευρωπαίοι κυβερνώντες δεν είναι ειλικρινείς», τόνισε ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν. «Υποσχέθηκαν να δώσουν στην Τουρκία 3 εκατομμύρια ευρώ για την περίθαλψη των Σύρων προσφύγων. Αλλά μέχρι τώρα μόνο συμβολικά ποσά λάβαμε. Εξ άλλου, τα χρήματα δεν μπαίνουν στα ταμεία μας, πηγαίνουν στους Σύρους πρόσφυγες». Να δείξειη ΕΕ την ίδια ευαισθησία Παράλληλα ζήτησε από την ΕΕ να επιδείξει την ίδια ευαισθησία που έχει επιδείξει και η Τουρκία. «Εάν εμείς δεχόμαστε Σύρους για ανθρωπιστικούς λόγους, θα έπρεπε και η Δύση δεν σκεφτεί να κάνει και από την δική της πλευρά ένα βήμα» τόνισε. «Τι θα γίνονταν εάν η Τουρκία δεν νοιάζονταν για τους πρόσφυγες και τους άφηνε να πάνε στην Ευρώπη»; έθεσε το ερώτημα ο Ερντογάν στον γερμανό δημοσιογράφο.

Τι θα έκανε η Ευρώπη με τόσους πολλούς ανθρώπους;

Τέλος, ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Τούρκο Πρόεδρο για την διαίρεση της τουρκικής κοινωνίας που είναι εμφανής, όπως είπε, ακόμη και στη Γερμανία, ανάμεσα στους πολίτες τουρκικής καταγωγής. «Δεν ξέρω πού στηρίζεστε» απάντησε ο Ερντογάν. «Βλέπετε στην τηλεόραση ότι ο κόσμος παντού διαδηλώνει ενωμένα. Δεν το βλέπετε; Δεν το παρακολουθείτε;» απάντησε ο Ερντογάν θέλοντας να δώσει την εντύπωση ότι όλα πάνε καλά στη χώρα του.

ARD / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk