Εκτός συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ βγάζει τις ΗΠΑ ο Τραμπ

Κύμα ανησυχίας ανά την Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Βαλτική, και ανακοίνωση-απάντηση εκ μέρους του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ πυροδότησε προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι επί προεδρίας του η Ουάσινγκτον ενδέχεται να μην σπεύσει σε υπεράσπιση χωρών της Βαλτικής έναντι ρωσικής επιθετικής ενέργειας. Η αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων αποτελεί βασική αξία του ΝΑΤΟ, τονίζει ο Στόλτενμπεργκ καθώς ο Τραμπ επί της ουσίας θέτει εν αμφιβόλω την υποχρέωση συλλογικής άμυνας βάσει του Άρθρου 5. Δήλωση και από τον Λευκό Οίκο.

Κύμα ανησυχίας ανά την Ευρώπη και ανακοίνωση-απάντηση εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πυροδότησε προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι επί προεδρίας του η Ουάσινγκτον ενδέχεται να μην σπεύσει σε υπεράσπιση χωρών της Βαλτικής έναντι ρωσικής επιθετικής ενέργειας εάν η υπό επίθεση χώρα «δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των ΗΠΑ».

«Η αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων αποτελεί βασική αξία του ΝΑΤΟ» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Γενς Στόλτενμπεργκ καθώς ο Τραμπ επί της ουσίας θέτει αν αμφιβόλω την υποχρέωση συλλογικής άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ βάσει του Άρθρου 5 της Καταστατικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας αναφέρει πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά «θα πει αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ».

«Αυτό είναι καλό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και καλό για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον. Οι ΗΠΑ στέκονταν πάντα δίπλα στους ευρωπαίους συμμάχους τους» αναφέρει και συμπληρώνει: «Δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι έχουν δείξει ότι η ειρήνη στην Ευρώπη είναι εξίσου σημαντική στην ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».

Και σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες, αντίθετα σε προηγούμενες κορόνες Τραμπ ότι άλλες χώρες-μέλη της Συμμαχίας βασίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε συνέντευξή του στους New York Times ο Τραμπ ρωτήθηκε εάν θα υπερασπιζόταν τα κράτη της Βαλτικής έναντι ρωσικής επιθετικότητας εάν βρισκόταν στην προεδρία των ΗΠΑ. «Εάν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τις ΗΠΑ, η απάντηση είναι ναι» είπε.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ανεξαρτήτως ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, εμείς εμπιστευόμαστε την Αμερική. Έχει πάντοτε υπερασπιστεί χώρες που δέχονται επίθεση, και θα το κάνει και στο μέλλον».

Και προσέθεσε:«Η Λιθουανία, όπως και άλλες χώρες της Βαλτικής, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στον τομέα της άμυνας, εκσυγχρονίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, έχει επαναφέρει τη στράτευση και οι αμυντικές δαπάνες θα φθάσουν το 2% του ΑΕΠ το 2018. Δεν νομίζω ότι ερμηνείες των δηλώσεων Τραμπ είναι απαραίτητες. Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ο πιο σημαντικός μας εταίρος».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας την ίδια στιγμή επισήμανε: «Η προσήλωση της Εσθονίας στις ΝΑΤΟϊκές της δεσμεύσεις δεν επιδέχεται αμφιβολίας, και το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει με την προσήλωση των άλλων».

Οι νέες δηλώσεις Τραμπ ξεπέρασαν κατά πολύ προηγούμενα αμφιλεγόμενα σχόλια ότι θα περιορίσει το ρόλο των ΗΠΑ στην στρατιωτική συμμαχία που αποτελεί επί δεκαετίας τον «βράχο» της διατλαντικής ασφάλειας, σημειώνουν οι Financial Times.

Αντίδραση υπήρξε και από τον Λευκό Οίκο με τον πρόσωπο Τζος Έρνεστ να υπογραμμίζει-διαβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ διατηρούν ακλόνητη τη δέσμευση στην κοινή άμυνα των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να υπερασπιστεί τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της.

«Η αφοσίωση των ΗΠΑ σε αυτή την δέσμευση είναι ακλόνητη» τόνισε ο Τζος Έρνεστ σε συνέντευξη Τύπου. «Ο πρόεδρος [Μπαράκ Ομπάμα] ανανέωσε αυτή τη δέσμευση μόλις πριν από δύο εβδομάδες όταν ταξίδεψε στην Βαρσοβία για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ» προσέθεσε.

Ευαγγελία Μπίφη

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk