Τζάνι Πιτέλα: «Αντίο κ. Κάμερον, δεν θα λείψεις σε κανέναν»

«Η Βρετανία έχει τελικά μια νέα πρωθυπουργό. Αντίο, κ. Κάμερον. Δεν θα λείψεις σε κανέναν» είναι ο αιχμηρός αποχαιρετισμός του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζάνι Πιτέλα. Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι πολιτικοί, καθώς και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συγχαίρουν την Τερέζα Μέι για την ανάληψη των καθηκόντων της και την καλούν να προχωρήσει γρήγορα στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

«Η Βρετανία έχει τελικά μια νέα πρωθυπουργό. Αντίο, κ. Κάμερον. Δεν θα λείψεις σε κανέναν» είναι ο αιχμηρός αποχαιρετισμός του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζάνι Πιτέλα.

Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι πολιτικοί, καθώς και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καλούν την Τερέζα Μέι να προχωρήσει γρήγορα στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Ο Γιούνκερ «υποδέχθηκε» την Τερέζα Μέι με κάλεσμα να αρχίσει «σύντομα» διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε μια νέα κατάσταση, στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν σύντομα. Θα σπεύσω να συνεργασθώ στενά μαζί σας και να πληροφορηθώ τις προθέσεις σας γι’ αυτό το ζήτημα» αναφέρει σε επιστολή του προς την Μέι την οποία ανήρτησε στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ έσπευσε επίσης να προτρέψει τη νέα πρωθυπουργό να κάνει αυτό που ο προκάτοχός της αρνήθηκε να κάνει μετά το δημοψήφισμα: να ενημερώσει επίσημα την ΕΕ ότι η Βρετανία σκοπεύει να αποχωρήσει από την Ένωση.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Η σαφήνεια είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης, όσο και της Βρετανίας» επισήμανε, χαιρετίζοντας την «υπομονή» που επέδειξε ο Κάμερον και την «σθεναρή του ηγεσία».

Και ο Τζάνι Πιτέλα κάλεσε την Τερέζα Μέι να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που ορίζει ένα χρονοδιάγραμμα δύο ετών ώστε το Λονδίνο νβα διεξάγει διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση από την ΕΕ.

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις προτού γίνει αυτό» σημείωσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε εξάλλου τις προειδοποιήσεις ότι η Βρετανία δεν μπορεί να διατηρήσει τα προνόμιά της για πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ χωρίς να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, μεταξύ αυτών την υποδοχή των Ευρωπαίων μεταναστών.

Από την πλευρά της η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, πρόεδρος της Λιθουανίας, συνόψισε σε λίγες λέξεις μέσω Twitter το δύσκολο καθήκον που αναλαμβάνει η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας: «Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να φτιάξεις λεμονάδα. Τα καλύτερα στη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk