Γερμανία: Ανεβαίνουν Ευρώπη-Μέρκελ, πέφτουν οι λαϊκιστές λόγω Brexit

Τα τρία τέταρτα των Γερμανών πολιτών εκφράζονται υπέρ της στενότερης πολιτικής συνεργασίας των χωρών της ΕΕ σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δικτύου ARD. Οι εννέα στους δέκα πολίτες, μάλιστα, επιθυμούν στενότερη συνεργασία στο θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Ενισχυμένη και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Τα τρία τέταρτα των Γερμανών πολιτών εκφράζονται υπέρ της στενότερης πολιτικής συνεργασίας των χωρών της ΕΕ σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δικτύου ARD. Οι εννέα στους δέκα πολίτες, μάλιστα, επιθυμούν στενότερη συνεργασία στο θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Η μεγάλη πλειοψηφία, το 79%, είναι πεπεισμένη ότι χάρη στην ΕΕ τα «πάει καλά οικονομικά», ποσοστό κατά 11% αυξημένο σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα.

Επίσης, το 74%, πιστεύουν ότι ζουν καλύτερα λόγω της ΕΕ, ποσοστό αυξημένο κατά 4% σε σχέση με πριν από έναν μήνα. Και η συνολική εικόνα της ΕΕ έχει βελτιωθεί ελαφρά στα μάτια των Γερμανών: το 61% θεωρεί ότι η ΕΕ αναμιγνύεται πολύ σε εθνικές υποθέσεις, δηλαδή 1% λιγότερο σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουνίου.

Το 52% των Γερμανών πιστεύει, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ έχει πλεονεκτήματα και μόνο το 11% ότι έχει μειονεκτήματα. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση, το ποσοστό ήταν 46%, δηλαδή τώρα είναι κατά 13% μικρότερο. Το ένα τρίτο (36%) πιστεύει ότι η συμμετοχή της Γερμανίας στην ΕΕ συνεπάγεται και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Το ποσοστό των ευρωσκεπτικιστών μειώθηκε κατά 3% και ανέρχεται τώρα συνολικά σε 11%. Το ποσοστό αυτό είναι όμως 45% στους ψηφοφόρους του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD). Σε όλα τα άλλα κόμματα το ποσοστό είναι κάτω από 10% και ειδικά στους Πράσινους οι 7 στους 10 βλέπουν περισσότερα πλεονεκτήματα.

Μόνο οι τρεις στους δέκα Γερμανούς πιστεύουν ότι θα χειροτερέψει η οικονομική τους κατάσταση λόγω του Brexit, ενώ το 59% θεωρεί τους Βρετανούς αξιόπιστους εταίρους της Γερμανίας. Σε ποσοστό 46% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες θα «έλθουν πιο κοντά», ενώ το 48% πιστεύει το αντίθετο.

Σχεδόν τα δύο τρίτα, ποσοστό 64%, φοβούνται την ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Τέσσερις στους δέκα (41%) ανησυχούν ότι θα υπάρχουν και άλλες αποχωρήσεις από την ΕΕΕ. Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει επίσης ότι θα χειροτερέψουν οι γερμανοβρετανικές σχέσεις.

Προφανώς το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος οδήγησε τους Γερμανούς να γίνουν πιο σκεπτικιστές ως προς τα δημοψηφίσματα. Το Δεκέμβριο του 2011, το 54% των πολιτών πίστευε ότι τα δημοψηφίσματα έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τις αποφάσεις των Κοινοβουλίων, ενώ τώρα μόνο το 42% έχει αυτή τη γνώμη.

Αν την προσεχή Κυριακή γίνονταν εκλογές στη Γερμανία, το 34% θα ψήφιζε το Χριστιανοδημοκρατικό/Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CDU/CSU), 2% περισσότερο σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Επίσης την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ εγκρίνει το 59% των ερωτηθέντων. Πρόκειται για το καλύτερο ποσοστό από το 2015.

Ο κυβερνητικός εταίρος της, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ενισχύεται επίσης ελαφρά και θα λάμβανε 22%, 1% παραπάνω σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουνίου και επομένως ο κυβερνητικός συνασπισμός θα λάμβανε συνολικά 56%.

Όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης διατηρούν τα ποσοστά τους: oι Πράσινοι (Die Grunen) 13%, η Αριστερά (Die Linke) 10% και το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP), το οποίο τώρα βρίσκεται εκτός Κοινοβουλίου, 6%. Εξαίρεση αποτελεί το Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο χάνει 3% και θα λάμβανε 12 % και είναι πιθανόν αυτό το ευρωσκεπτικιστικό, δεξιό λαϊκιστικό κόμμα να συνεχίσει να χάνει σε επιρροή λόγω του Brexit.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk