Η ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορά του αιτιολογείται από τη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία που κατέληξε σε απώλεια της «εμπιστοσύνης» της Συμμαχίας, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ την παραμονή της ΝΑΤΟϊκής Συνόδου Κορυφής στη Βαρσοβία.
Τα μέτρα είναι «βαθιά αμυντικά» αναφέρει η Μέρκελ προσφέροντας ταυτόχρονα χείρα διαλόγου στην Μόσχα. «Αποτροπή και διάλογος· αυτά δεν είναι αντιφατικά στοιχεία, αντίθετα αδιαχώριστα» υπογραμμίζει.
«Οι ενέργειες της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση κλόνισαν βαθιά τους συμμάχους μας προς ανατολάς, όταν η ισχύς του δικαίου και το απαραβίαστο των συνόρων διακυβεύονται από λόγια και πράξεις, τότε μειώνεται η εμπιστοσύνη» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης στη Βαρσοβία θα πραγματοποιηθεί «σε περίοδο κατά την οποία η κατάσταση ασφαλείας εντός και πέριξ της Ευρώπης έχει αλλάξει σημαντικά» προσέθεσε.
Ταυτόχρονα όμως έτεινε τη χείρα στη Μόσχα, λέγοντας ότι τα μέτρα είναι αποτρεπτικά και «βαθιά αμυντικά», και σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ θέλει να επαναλάβει τον διάλογο με τη Ρωσία.
«Σταθερή ασφάλεια στην Ευρώπη μπορεί να γίνει μόνο με τη Ρωσία και όχι χωρίς αυτήν» τόνισε.
«Αποτροπή και διάλογος, μία σαφής δέσμευση για αλληλεγγύη προς τους εταίρους μας της Συμμαχίας […] και χείρα διαλόγου. Αυτά δεν είναι αντιφατικά στοιχεία, αντίθετα είναι αδιαχώριστα» υπογράμμισε η Μέρκελ από το βήμα της Μπούντεσταγκ.
Ανάπτυξη ταγμάτων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που συνορεύουν με τη Ρωσία, στρατιωτικές ασκήσεις και προϋπολογισμοί για την άμυνα που αυξάνονται: στη Βαρσοβία, η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα συμπληρώσει την ενίσχυση της Συμμαχίας έναντι της Ρωσίας, όπως αποφασίστηκε μετά την έναρξη της ουκρανικής κρίσης.
Η ενίσχυση αυτή είναι πρωτοφανής μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, και η Γερμανία καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Θα συμμετάσχει στη συγκρότηση τεσσάρων ταγμάτων (που θα αριθμούν από 600 έως 1.000 στρατιώτες), τα οποία θα αναπτύσσονται εκ περιτροπής από το 2017 στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται δεδομένης της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και της φιλορωσικής αυτονομιστικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία την άνοιξη του 2014.
Από πλευράς της η Ρωσία λέει ότι είναι η Συμμαχία και όχι η ίδια που εντείνει τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης στην Ευρώπη «δείχνοντας» ως λόγους ανησυχίας τον μεγαλύτερο εκσυγχρονισμό του ΝΑΤΟ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να παραδώσουν τον έλεγχο και τη διοίκηση της ασπίδας στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο της Βαρσοβίας. Επ’ αυτού η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι το σύστημα, το οποίο εντάσσεται στις αμερικανικές αμυντικές κινήσεις έναντι ιρανικών πυραύλων, έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα.
«Δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας» δήλωσε η καγκελάριος εν μέσω κάποιων αποδοκιμασιών από αντιπολιτευόμενους βουλευτές. «Δεν επηρεάζει τη στρατηγική ισορροπία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας» επέμεινε η ίδια.