Η αρμόδια ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει κυρώσεις και να παραπέμψει την ηγεσία ηγεσίας της Ερυθραίας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων βασανιστήρια, βιασμοί και φόνοι.

Τριακόσιες χιλιάδες με τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχουν υποδουλωθεί την τελευταία 25ετία μέσω του συστήματος της επ’ αόριστον «στρατιωτικής θητείας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής Μάικ Σμιθ.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως πιστεύει ότι στην Ερυθραία εφαρμόζεται ακόμη η τακτική του να πυροβολείται στα σύνορα όποιος επιχειρεί να διαφύγει από τη χώρα.

Οι πρόσφυγες από την Ερυθραία είναι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες ομάδες που προσπαθούν να περάσουν τη Μεσόγειο για μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Το 2015 υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ευρώπη 47.025 άτομα.

Βαρβαρότητες -όπως η επ’ αόριστον εθνική στρατιωτική θητεία που ισοδυναμεί με μαζική υποδούλωση- έχουν διαπραχθεί από το 1991 όταν η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της και συνεχίζονται, ανακοίνωσε η επιτροπή του ΟΗΕ.

«Συγκεκριμένα άτομα, περιλαμβανομένων αξιωματούχων στα υψηλότερα κρατικά επίπεδα, του κυβερνώντος κόμματος -του Λαϊκού Μετώπου για Δημοκρατία και Δικαιοσύνη- και διοικητών αξιωματικών φέρουν ευθύνη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες κατάφωρες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων» αναφέρεται στην σχετική έκθεση.

Η κυβέρνηση της Ερυθρίας εξέδωσε ανακοίνωση ισχυριζόμενη πως οι κατηγορίες «είναι αβάσιμες και πολιτικά υποκινούμενες».

Στην έκθεση προστίθεται ότι δεν έχει υπάρξει βελτίωση από πέρυσι, όταν η αρμόδια επιτροπή είχε δημοσιοποιήσει έναν φάκελο 484 σελίδων στον οποίο περιγράφονταν εξωδικαστικές εκτελέσεις, εκτεταμένα βασανιστήρια, καθώς και πρακτικές σεξουαλικής δουλείας και καταναγκαστικών έργων.

Οι επισκέπτες της χώρας δεν θα πρέπει να εξαπατώνται από τη «γενική αίσθηση ηρεμίας και τάξης» στην πρωτεύουσα Ασμάρα, επειδή οι καταχρήσεις γίνονται σε στρατόπεδα στρατιωτικής εκπαίδευσης και σε κέντρα κράτησης, αναφέρεται στην έκθεση.

«Η βιτρίνα της ηρεμίας και της ομαλότητας την οποία βλέπει ο ευκαιριακός επισκέπτης της χώρας, καθώς και άλλοι που ζουν περίκλειστοι σε τομείς της πρωτεύουσας, καλύπτει τις διαρκείς και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων» προστίθεται.

Η κυβέρνηση της Ερυθραίας δεν επέτρεψε στην ομάδα του ΟΗΕ να επισκεφθεί τη χώρα, αν και οι διπλωμάτες της συναντήθηκαν με τους ερευνητές στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η Ερυθραία είναι μια μικρή χώρα στο Κέρας της Αφρικής, που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991, έπειτα από έναν πόλεμο 31 εναντίον της Αιθιοπίας. Από το 1993, η χώρα κυβερνάται με σιδηρά πυγμή από το καθεστώς του Ισαΐας Αφεουέρκι.

Οι Ερυθραίοι, οι οποίοι διαφεύγουν μαζικά από το καθεστώς, καταφεύγουν στην Ευρώπη, κυρίως στη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ολλανδία.