Γερμανός ΥΠΕΞ: Να συνεργαστούμε όλοι σε όλα τα επίπεδα κατά της τρομοκρατίας

Διεθνή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ κατά την έναρξη του διήμερου συνεδρίου για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας που διοργανώνει ο ΟΑΣΕ -την προεδρία του οποίου ασκεί το τρέχον έτος το Βερολίνο. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ σημείωσε με τη σειρά του πως ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστούν με ευρύ φάσμα μέτρων: με την πρόληψη και επιβολή του νόμου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Διεθνή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ κατά την έναρξη του διήμερου συνεδρίου για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας που διοργανώνει ο ΟΑΣΕ -την προεδρία του οποίου ασκεί το τρέχον έτος το Βερολίνο.

Ο αγώνας θα πετύχει «μόνο εάν ασχοληθούμε με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλα τα επίπεδα: από την δίωξη της χρηματοδότησης και της στελέχωσης, μέχρι τις αιτίες της ριζοσπαστικοποίησης» δήλωσε ο Στάινμαγερ κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου.

Ο ίδιος σημείωσε με έμφαση ότι η τρομοκρατία από ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος στρέφονται εναντίον όλων, οι οποίοι θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκεύματος. «Στρέφεται εναντίον Χριστιανών και άθεων, εναντίον Εβραίων και Μουσουλμάνων. Έχει διαστάσεις φονταμενταλισμού και φανατισμού» σημείωσε.

Για να περιοριστεί μακροπρόθεσμα η τρομοκρατία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αιτίες της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε ότι «πρέπει να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα», στα οποία περιλαμβάνονται η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης και η μεγαλύτερη κοινωνική συμμετοχή ανθρώπων που αισθάνονται ότι δεν έχουν προοπτική.

«Αυτή η μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο σε κρατικό επίπεδο. Η πρόληψη μπορεί να λειτουργήσει μόνο εφόσον συμμετέχουν οι κοινωνικές δυνάμεις -από την κοινωνία των πολιτών και τους τοπικούς υπεύθυνους μέχρι τις θρησκευτικές κοινότητες» δήλωσε.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ σημείωσε από πλευράς του πως «ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστούν με ευρύ φάσμα μέτρων: με την πρόληψη και επιβολή του νόμου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

«Οι εξτρεμιστές και οι τρομοκρατικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και της διεθνούς δικτύωσης» εξήγησε ο Ντε Μεζιέρ και τόνισε ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον εξτρεμισμό με τα σύνορα.

«Είναι σημαντικό να αντισταθούμε στις ιδεολογίες του μίσους. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους νέους ώστε να αντισταθούν στους μύθους των εξτρεμιστών και να τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις κοινωνικές και τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες μας» προσέθεσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Ο ρόλος των νέων και κυρίως των γυναικών αποτελεί κεντρικό θέμα του συνεδρίου, με τους συμμετέχοντες να εστιάζουν στην συνεργασία με οργανώσεις νέων, με γνώμονα την αποτροπή ριζοσπαστικοποίησης η οποία οδηγεί στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk