Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία θα έπληττε κυρίως ενδεχόμενο Brexit

Ένα Brexit θα βύθιζε στην ύφεση την Βρετανία από το 2019 και θα έπληττε κυρίως χώρες όπως το Βέλγιο, τη Γερμανία ή τη Γαλλία, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes η οποία δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, την ίδια ώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιούσε για «σημαντικές ζημιές» για την Ευρώπη, αλλά κυρίως για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα Brexit θα βύθιζε στην ύφεση την Βρετανία από το 2019 και θα έπληττε κυρίως χώρες όπως το Βέλγιο, τη Γερμανία ή τη Γαλλία, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes η οποία δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, την ίδια ώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέβλεπε «σημαντικές ζημιές» για την Ευρώπη.

Σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Ολλανδία θα ήταν οι τρεις πιο εκτεθειμένες χώρες, ακολουθούμενες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, προειδοποιεί η Euler Hermes στη μελέτη για τις συνέπειες ενός Brexit.

Οι τρεις πρώτες θα υφίσταντο «έναν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο […] εξαιτίας των εξαγωγών τους και των διασταυρούμενων επενδύσεών τους με το Ηνωμένο Βασίλειο», καθώς οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων θα αυξάνονταν κατά 1,5% έως 2,5%.

Από την πλευρά της, η Γερμανία «θα επηρεαζόταν επίσης σημαντικά, χάνοντας συνολικά 6,8 δισ. λίρες [8,9 δισεκ. ευρώ] από εξαγωγές προϊόντων, εκ των οποίων 2 δισ. (2,6 δισ. ευρώ) στον τομέα του αυτοκινήτου».

Για τη Γαλλία, οι απώλειες θα έφθαναν τα 3,2 δισ. ευρώ. Ένα Brexit «θα ήταν ιδιαίτερα ζημιογόνο για τις εξαγωγές σε χημικά προϊόντα [-0,52 δισεκ.], σε μηχανές και εξοπλισμούς [-0,48 δισ.], και στα αγροδιατροφικά προϊόντα [-0,39 δισ]», εκτιμά η Άνα Μποάτα, οικονομολόγος της Euler Hermes αρμόδια για την Ευρώπη, την οποία επικαλείται η έρευνα.

Μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέβλεψε «σημαντικές ζημιές για τη Γερμανία και επίσης για την Ευρώπη» σε περίπτωση ενός Brexit, σημειώνοντας όμως πως «τις σοβαρότερες συνέπειες θα τις έχει το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Λουντοβίκ Σουμπράν, επικεφαλής των οικονομολόγων της Euler Hermes, είναι πεπεισμένος πως η χώρα «θα εισέλθει σε ύφεση από το 2019».

Ένα Brexit «θα προκαλέσει μία σημαντική οπισθοχώρηση του ΑΕΠ της και ισχυρή πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας, με αποτέλεσμα να μειωθούν ο τζίρος και τα περιθώρια των βρετανικών επιχειρήσεων» προειδοποίησε.

Σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ, το ΑΕΠ της Βρετανίας «θα οπισθοχωρούσε κατά 4,3 μονάδες μέχρι το 2019 και θα καταγράφονταν 1.700 επιπλέον περιπτώσεις πτώχευσης επιχειρήσεων», προβλέπει η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων, η οποία υπολογίζει σε 30 δισ.. λίρες [σχεδόν 39 δισεκ. ευρώ] τις απώλειες της χώρας από τις εξαγωγές, «δηλαδή 8% του συνόλου των εξαγωγών της».

«Θα χρειάζονταν τουλάχιστον 10 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο για να καλύψει αυτό το κενό» διαβεβαιώνουν οι συντάκτες της μελέτης.

Αν το Λονδίνο καταφέρει μετά το Brexit να διαπραγματευθεί μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις Βρυξέλλες, η ανάπτυξη θα υποστεί μικρότερο πλήγμα, αλλά οι απώλειες του ΑΕΠ θα φθάσουν σε κάθε περίπτωση το 2,8%.

«Έστω κι αν υπογραφεί μια νέα συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, η αποεπένδυση και η πτώση των εξαγωγών θα συμβάλουν στην εμφάνιση ενός τεταμένου επιχειρηματικού κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο» υπογράμμισε ο Σουμπράν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk