35ωρο προωθεί η πορτογαλική κυβέρνηση

Εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους η Πορτογαλία θεωρείτο ο «καλός μαθητής» στην ΕΕ. Η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση όμως, που υποστηρίζεται από τρία αριστερά κόμματα, θέλει να εισαγάγει την εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών.

Εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους η Πορτογαλία θεωρείτο ο «καλός μαθητής» στην ΕΕ. Η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση όμως, που υποστηρίζεται από τρία αριστερά κόμματα, θέλει να εισαγάγει την εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών.

Στα κεντρικά γραφεία του μεγάλου συνδικάτου SINTAP για τους δημόσιους υπαλλήλους της Πορτογαλίας επικρατεί αναβρασμός. Ο Γενικός Γραμματέας Ζοάο Αμπράο και η ομάδα του προετοιμάζονται εδώ και εβδομάδες για την πρόταση που θέλει να φέρει στο κοινοβούλιο η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση και αφορά στην εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών.

Με αυτό τον τρόπο θέλουν να ακυρώσουν σχετικές αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση πριν από τρία χρόνια, δηλαδή την εβδομάδα εργασίας των 40 ωρών. Η απόφαση αυτή δεν ήταν αποτελεσματική. Το αντίθετο, λέει ο Ζοάο Αμπράο:

«Έπρεπε, για παράδειγμα, να αφήσουμε για μεγαλύτερο διάστημα ανοιχτές τις υπηρεσίες, παρόλο που δεν υπήρχαν συναλλαγές με το κοινό. Αυτό προκάλεσε επιπλέον δαπάνες. Παράλληλα η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε νέες προσλήψεις και υπήρχαν ελλείψεις σε προσωπικό. Η επέκταση του ωραρίου εργασίας οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια σε καταστροφή του δημόσιου τομέα εις βάρος των φορολογουμένων. Σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία πολλοί υπάλληλοί μας έχασαν το κίνητρό τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συμβάλλουμε ώστε τα πράγματα να κυλήσουν και πάλι όσο το δυνατόν πιο ομαλά».

Οι συχνές απεργίες τα προηγούμενα χρόνια παρέλυσαν πολλές φορές τη δημόσια ζωή. Το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα είχε δηλητηριαστεί. Από τότε όμως που ανέλαβαν οι Σοσιαλιστές την εξουσία τον προηγούμενο Νοέμβριο, οι σχέσεις έχουν εξομαλυνθεί. Οι μειώσεις στους μισθούς ακυρώθηκαν, επανεισήχθησαν αργίες και παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να εκσυγχρονιστεί ο δημόσιος τομέας.

Αμφιλεγόμενο μέτρο το 35ωρο

Οι νέες μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να κάνουν πιο αποτελεσματική την εργασία των 650.000 δημοσίων υπαλλήλων:

«Μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα μπορούν να γίνουν μόνο όταν όλοι συμμετέχουν καθημερινά. Τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί φορείς, οι πρωτοβουλίες πολιτών. Μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα δεν κάνει κανείς επικυρώνοντας έναν νόμο. Επιτυχία υπάρχει όταν όλοι πιστεύουμε σε αυτό, συζητάμε για αυτό και αναλύουμε τις συνέπειες».

Υπάρχουν βέβαια και οι αντίθετες φωνές που λένε πως το 35ωρο είναι ένα αμφιλεγόμενο μέτρο, το οποίο μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στον δημόσιο προϋπολογισμό. Αυτό πιστεύει, για παράδειγμα, ο Χοσέ Μανουέλ Φερνάντες, εκδότης της μεγαλύτερης διαδικτυακής εφημερίδας Observador:

«Εάν πάρουμε πίσω όλες τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας των τελευταίων χρόνων, η Πορτογαλία θα έχει και πάλι μια αρνητική δημοσιότητα. Αυτό το λένε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Εκτός αυτού οι δαπάνες αυξάνονται όταν μειώνεται ο χρόνος εργασίας στον δημόσιο τομέα. Κυρίως όσον αφορά τον τομέα της υγείας, όπου για να καλυφθούν οι ανάγκες θα πρέπει να γίνουν είτε υπερωρίες είτε να προσληφθεί νέο προσωπικό. Και να μην ξεχνάμε πως ήδη οι δαπάνες στο δημόσιο τομέα στην Πορτογαλία είναι υψηλές».
Η κυβέρνηση, πάντως, θέλει αντί να αυξήσει την φορολογία, να περικόψει τις δαπάνες των υπουργείων.

Τίλο Βάγκνερ (DR) / Μαρία Ρηγούτσου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk