Ισπανία: Πιθανόν αντιμέτωπη με κυρώσεις για το φουσκωμένο έλλειμμα

Το δημόσιο χρέος της Ισπανίας ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1909, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα. Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση της Ισπανίας για όλο το 2016 είναι το χρέος να φτάσει το 98,2% του ΑΕΠ.

Το κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ συνεδριάζει για να συζητήσει τη λήψη μέτρων κατά της Ισπανίας, μετά την παραβίαση του στόχου της για το δημοσιονομικό έλλειμμα για τέταρτο συνεχόμενο έτος.

Πάντως ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο δήλωσε σήμερα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE πως «δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόστιμο»

Οι ευρωπαίοι Επίτροποι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία δύσκολη απόφαση, με τα στελέχη της Κομισιόν να συνιστούν τη λήψη μέτρων κατά της Ισπανίας, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τη δεύτερή της εκλογική αναμέτρηση σε έξι μήνες.

Το έλλειμμα της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 5,1% του ΑΕΠ το 2015 έναντι στόχου 4,2%. Η πρόβλεψη της Επιτροπής είναι ότι η Ισπανία δεν θα επιτύχει ούτε φέτος τον στόχο της.

Σύμφωνα πάντως με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, το Κολέγιο των Επιτρόπων είναι πιθανόν να πεισθεί να αναβάλει την απόφαση, ώστε να αποφύγει την ανάμειξή του στις εκλογές.

Οι αναλυτές της Κομισιόν θεωρούν ότι δεν έχουν ουσιαστικά άλλη επιλογή από τη λήψη μέτρων κατά της Ισπανίας, ώστε να διατηρηθεί η αξιοπιστία των (δημοσιονομικών) κανόνων, δήλωσαν οι πηγές.

Η ΕΕ έχει ήδη χαλαρώσει τρεις φορές από το 2009 τους στόχους για την Ισπανία. Αντί να προσπαθήσει να πείσει την Επιτροπή για τη δέσμευσή του στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, ο Ραχόι υποσχέθηκε, με συνέντευξη που έδωσε χθες σε εφημερίδα, ότι θα μειώσει ξανά τους φόρους, εάν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Ωστόσο, οι Επίτροποι πιθανόν να είναι επιφυλακτικοί να διαβούν αυτό το κατώφλι, καθώς και άλλες χώρες παραβιάζουν τους κανόνες. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις τα τελευταία χρόνια, μετά την αδυναμία επίτευξης των στόχων τους για το έλλειμμα ή το χρέος, αλλά σε καμία χώρα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις έως τώρα.

Ακόμη και αν η Κομισιόν κλίνει προς την πλευρά των κυρώσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ μπορεί να καθυστερήσουν το επόμενο βήμα για μετά τις εκλογές της 26ης Ιουνίου. Οι υπουργοί πιθανόν δεν θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ισπανία έως τη συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που γνωρίζει την ατζέντα.

Χρέος άνω του 100% του ΑΕΠ πρώτη φορά από το 1909

Το δημόσιο χρέος της Ισπανίας ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1909, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα και αφορούν στο α’ τρίμηνο του 2016 βάσει των υπολογισμών για το ρυθμό ανάπτυξης.

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση της Ισπανίας για όλο το 2016 είναι το χρέος να φτάσει το 98,2% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του α’ τριμήνου, ήδη το δημόσιο χρέος έφτασε τα 1.095 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το χρέος υπερδιπλασιάστηκε τον Μάρτιο του 2016 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης του 2008, το ισπανικό χρέος τραβούσε την ανηφόρα. Οι προβλέψεις της κυβέρνησης είναι ότι αυτό θα αρχίσει να μειώνεται από το 2016 (99,1% του ΑΕΠ) μέχρι τελικά το 2019 να κινηθεί στα επίπεδα του 96% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε έγιναν οι βουλευτικές εκλογές.

Τα πολιτικά κόμματα δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις 26 Ιουνίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk