Στο τρίγωνο Βερολίνου-Βρυξελλών-Αγκυρας παίζεται η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους

Η Τουρκία πρέπει, όπως και κάθε άλλη χώρα, να εκπληρώσει τα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας, ξεκαθάρισε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει «Lex Τουρκία», με χαλάρωση των κριτηρίων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία ότι δεν θα υπάρξει κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν όλες οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις -κυρίως μια αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της- δεν εκπληρωθούν.

«Επιμένουμε στη σημασία να εκπληρωθούν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, αν όχι, η συμφωνία αυτή δεν θα δει το φως της ημέρας», δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια μιας διάσκεψης που διεξάγεται στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αν η στρατηγική του κ. Ερντογάν συνίσταται στο να εμποδίσει να ταξιδεύουν οι Τούρκοι ελεύθερα στην Ευρώπη, θα πρέπει να απαντήσει γι’ αυτό στον τουρκικό λαό. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα, θα είναι δικό του πρόβλημα», πρόσθεσε ο λουξεμβούργιος πρόεδρος της Κομισιόν.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό δεν είναι «νεκρή» δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν μέσω διελκυστίνδας λόγω τς άρνησης της Άγκυρας να αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία-θηλιά για τους αντιπάλους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εργάζονται προς την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες -αντάλλαγμα το οποίο απαιτεί η Άγκυρα για την ανάσχεση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Η Τουρκία ωστόσο από πλευράς της αρνείται να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας (συγκεκριμένα περιορισμό του νομικού προσδιορισμού της τρομοκρατίας), την οποία αξιώνει η ΕΕ στο πλαίσιο των κριτηρίων που ορίζει για να προχωρήσει η απελευθέρωση της βίζας.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ επανέλαβε την Πέμπτη ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία δεν αλλάζει, λέγοντας μάλιστα πως η απαίτηση αυτή των Βρυξελλών δεν είχε αναφερθεί εκ των προτέρων.

Η Τουρκία έχει ανταποκριθεί στα 72 κριτήρια που απαιτούνται για να κατάργηση της βίζας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο κ. Μποζκίρ, προσθέτοντας πως θα θεωρηθεί απαράδεκτο από την Τουρκία αν η συμφωνία αναβληθεί αδίκως.

Σε συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο που μεταδόθηκε ζωντανά στην τουρκική τηλεόραση, ο Βόλκαν Μποζκιρ είπε επίσης πως τα επόμενα βήματα της Τουρκίας θα αποφασιστούν σε συνεννόηση με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε σήμερα «την υποκρισία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας πως δεν είναι αποδεκτή μια χαλάρωση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στην Τουρκία η οποία αντιμετωπίζει την αναβίωση της κουρδικής εξέγερσης.

Αμεση ήταν και η αντίδραση της Γερμανίας. Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπογράμμισε επίσης σήμερα στο Βερολίνο πως η Τουρκία δεν θα δικαιούται καμία χαλάρωση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία πρέπει, όπως και κάθε άλλη χώρα, να εκπληρώσει τα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας, ξεκαθάρισε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει «Lex Τουρκία», με χαλάρωση των κριτηρίων.

«Πρέπει να έχουμε σαφή θέση για το θέμα της βίζας και αυτή είναι ότι, όπως και κάθε άλλη χώρα, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση. Δεν πρόκειται για κριτήρια ειδικά για την Τουρκία, αλλά για κριτήρια βίζας για όλες τις χώρες με τις οποίες συζητούμε κάτι ανάλογο.

» Για αυτό πρέπει να το κάνει και η Τουρκία. Δεν μπορεί να υπάρξει ‘Lex Τουρκία’, ένας νόμος ειδικά για την Τουρκία με τον οποίο θα χαλαρώσουμε τα κριτήρια. Όπως και δεν θα έπρεπε να τα κάνουμε και πιο αυστηρά για την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ.

Παράλληλα ξεκαθάρισε: «αν ο Τούρκος Πρόεδρος έχει την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να εκπληρώσει τους όρους, τότε κι εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε απελευθέρωση βίζας».

Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόκλιση από τους όρους που προβλέπονται και εξήγησε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται «και το να αφήνεις δημοσιογράφους και αντιπολιτευόμενους να εργάζονται, να υπάρχει Κράτος Δικαίου, μια σωστή συνταγματική δικαιοδοσία, μια δίκαιη Δικαιοσύνη, να μην γίνεται προσπάθεια να χαρακτηρίζεις τρομοκράτες αντιπολιτευόμενους, Δικαιοσύνη, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοσιογράφους ώστε να μπορείς να τους φυλακίσεις».

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του «για την προσπάθεια αλλαγής του Συντάγματος και την άρση της ασυλίας των βουλευτών, διότι αυτό είναι εναντίον του κουρδικού HDP» και πρόσθεσε ότι όλα αυτά είναι «περισσότερο από προβληματικά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία, ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε με έμφαση:

«Θα πρέπει να ξαναπούμε, ‘πήγαμε στον κ. Ερντογάν, επειδή εμείς οι ίδιοι στην ΕΕ ήμασταν ανίκανοι να κάνουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για πρόσφυγες’ και προειδοποίησε για αυξανόμενο κίνδυνο «να γίνει πάλι η Μεσόγειος ένα νεκροταφείο», καθώς στην Ιταλία οι αριθμοί και πάλι ανεβαίνουν.

«Και οι Ιταλοί δεν θα μπορούν έτσι απλά να κλείσουν το Μπρένερ (σσ. το πέρασμα προς την Αυστρία που έκλεισε η αυστριακή κυβέρνηση). Χρειαζόμαστε να κάνουμε το θέμα περισσότερο ευρωπαϊκο και σε αυτό περιλαμβάνεται το να δημιυργήσουμε δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης προς την Ευρώπη», τόνισε, αναφέροντας ότι δεν επιτρέπεται να ρίχνουμε στα χέρια των διακινητών τους ανθρώπους, τους οποίους, επισήμανε, χρειαζόμαστε κιόλας.

«Αυτό βεβαίως δεν είναι ο λόγος για να δεχτούμε πρόσφυγες, αλλά εφόσον είναι εδώ, βοηθούν κιόλας» διευκρίνισε και επανέλαβε ότι η Ευρώπη χρειάζεται δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης και μηχανισμό κατανομής.

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε και αυτός πως «η μπάλα είναι στην περιοχή της Τουρκίας», αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ανάγκη να σταματήσουν «οι διώξεις δημοσιογράφων βάσει άρθρων του αντιτρομοκρατικού νόμου». «Αν η Τουρκία εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα είμαι υπέρ της εκπλήρωσης των δεσμεύσεών μας και [υπέρ] της προώθησης της απελευθέρωσης της βίζας», είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk