Σαπέν – Πάντοαν κατά του Brexit γιατί μπορεί να φέρει διάλυση της ΕΕ

Στη συζήτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ μπήκε και η Ρώμη καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα, με τον ιταλό υπουργό Οικονομικών να υπογραμμίζει την εκτίμησή του πως το Brexit θα έφερνε «ντόμινο» στους «28». Ο ιταλός υπουργός σημείωσε επίσης πως ένα «διαζύγιο» δεν θα ήταν εύκολο ούτε για το ίδιο το Λονδίνο, επειδή θα άνοιγε μία περίπλοκη και χρονοβόρο διαδικασία στο να καταρτιστούν οι νέες σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στη συζήτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ μπήκε και η Ρώμη καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα, με τον ιταλό υπουργό Οικονομικών να υπογραμμίζει την εκτίμησή του πως το Brexit θα έφερνε «ντόμινο» στους «28».

Ο ιταλός υπουργός σημείωσε επίσης πως ένα «διαζύγιο» δεν θα ήταν εύκολο ούτε για το ίδιο το Λονδίνο, επειδή θα άνοιγε μία περίπλοκη και χρονοβόρο διαδικασία στο να καταρτιστούν οι νέες σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Σε άλλες χώρες της ΕΕ μπορεί να υπάρξει ο «πειρασμός» να κάνουν όπως η Βρετανία, να στηθούν Brexit παντού, οδηγώντας έτσι σε ευρύτερη κατάτμηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο ιταλός υπουργός Πιερ Κάρλο Πάντοαν σε συνέντευξή του στο βρετανικό Channel 4.

Η ίδια η Βρετανία, σημείωσε, θα είχε μπροστά της μακρόσυρτες και δύσκολες διαπραγματεύσεις αν επιδίωκε έξοδο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και ολόκληρη η ΕΕ θα έμπαιναν σε μία παρατεταμένη περίοδο νέων διαπραγματεύσεων, για το πώς να διαχωριστεί πραγματικά μία χώρα από την υπόλοιπη ένωση» τόνισε. «Δεν θα είναι παιχνιδάκι, θα είναι πολύ δύσκολο» σημείωσε.

Από την πλευρά του Παρισιού, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν εμφανίστηκε πιο «αυστηρός» στο ύφος του αλλά ουσιαστικά ανέπτυξε το ίδιο σκεπτικό με τον ιταλό ομόλογό του.

«Θα υπάρξουν επιπτώσεις για τη Βρετανία εάν φύγει από την ΕΕ» είπε ο Σαπέν μιλώντας στο Λονδίνο. «Είναι απατηλό να νομίζει κανείς ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Θα ήταν σοκ για την υπόλοιπη Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές οικονομίες, που δείχνουν σημάδια ανάκαμψης» υπογράμμισε ο Σαπέν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk