ΕΕ: Η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό δεν είναι «νεκρή»

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό δεν είναι «νεκρή» δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν μέσω διελκυστίνδας εξαιτίας της άρνησης της Άγκυρας να επιφέρει τροποποιήσεις στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία-θηλιά για τους αντιπάλους του Ερντογάν. Η αλλαγή της νομοθεσίας εντάσσεται στα κριτήρια της ΕΕ για να προχωρήσει η απελευθέρωση της βίζας -χωρίς την οποία η Τουρκία προειδοποιεί «συμφωνία τέλος»…

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό δεν είναι «νεκρή» δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν μέσω διελκυστίνδας λόγω τς άρνησης της Άγκυρας να αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία-θηλιά για τους αντιπάλους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εργάζονται προς την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες -αντάλλαγμα το οποίο απαιτεί η Άγκυρα για την ανάσχεση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Η Τουρκία ωστόσο από πλευράς της αρνείται να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας (συγκεκριμένα περιορισμό του νομικού προσδιορισμού της τρομοκρατίας), την οποία αξιώνει η ΕΕ στο πλαίσιο των κριτηρίων που ορίζει για να προχωρήσει η απελευθέρωση της βίζας.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ επανέλαβε την Πέμπτη ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία δεν αλλάζει, λέγοντας μάλιστα πως η απαίτηση αυτή των Βρυξελλών δεν είχε αναφερθεί εκ των προτέρων.

Ωστόσο στην δεύτερη Έκθεση Προόδου της Κομισιόν για την εκπλήρωση των 72 κριτηρίων εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία εστάλη προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 4 Μαρτίου, γίνεται ρητή αναφορά στο σκέλος των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην αναθεώρηση της τουρκικής νομοθεσίας για την τρομοκρατία με στόχο την ευθυγράμμισή της με τα ευρωπαϊκή πρότυπα.

Ο Βολκάν Μποζκίρ την ίδια ώρα επιμένει ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια για τη βίζα, λέγοντας ότι η καθυστέρηση της συμφωνίας είναι άδικη και απαράδεκτη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Στρασβούργο είπε ότι τα επόμενα βήμα της Τουρκίας θα αποφασιστούν σύμφωνα με τις εντολές του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα -και αφού είχε βγάλει εκτός σκηνικού τον Αχμέτ Νταβούτογλου- διαμήνυσε προς την ΕΕ «εσείς τον δρόμο σας και εμείς τον δικό μας».

Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ουκ ολίγες φορές ότι χωρίς απελευθέρωση της βίζας συμφωνία για το Προσφυγικό δεν υπάρχει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk