Νιγηρία: Δεν θέλει απολογία Κάμερον, αλλά επιστροφή του κλεμμένου πλούτου

Η Νιγηρία δεν απαιτεί «καμία συγγνώμη από κανέναν», αλλά τον επαναπατρισμό των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με απάτη από Νιγηριανούς και βρίσκονται κρυμμένα στις βρετανικές τράπεζες, λέει ο Νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι αφότου οι κάμερες «συνέλαβαν» τον Ντέιβιντ Κάμερον να χαρακτηρίζει τη χώρα του «απίθανα διεφθαρμένη». Ο Νιγηριανός πρόεδρος βρίσκεται στο Λονδίνο για τη διεθνή διάσκεψη κατά της διαφθοράς που αρχίζει την Πέμπτη, ένα μήνα μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers.

Η Νιγηρία δεν απαιτεί «καμία συγγνώμη από κανέναν», αλλά τον επαναπατρισμό των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με απάτη από Νιγηριανούς και βρίσκονται κρυμμένα στις βρετανικές τράπεζες, λέει ο Νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι αφότου οι κάμερες «συνέλαβαν» τον Ντέιβιντ Κάμερον να χαρακτηρίζει τη χώρα του «απίθανα διεφθαρμένη».

Ο Νιγηριανός πρόεδρος βρίσκεται στο Λονδίνο για τη διεθνή διάσκεψη κατά της διαφθοράς που αρχίζει την Πέμπτη, ένα μήνα μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers.

«Δεν θα απαιτήσω από οποιονδήποτε να ζητήσει συγγνώμη. Όλο κι όλο που ζητώ είναι η επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων» δήλωσε ο Μπουχάρι στο πλαίσιο διάσκεψης κατά της διαφθοράς στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Αυτό ζητώ. Τι να την κάνω τη συγγνώμη;» προσέθεσε χειροκροτούμενος από μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των νιγηριανών αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη διάσκεψη την οποία διοργάνωσε η γραμματεία της Κοινοπολιτείας.

Το όλο θέμα προέκυψε αφότου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συνελήφθη να λέει μπροστά στην κάμερα, απευθυνόμενος στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, ότι οι ηγέτες «απίθανα διεφθαρμένων» χωρών αναμένονται στο Λονδίνο για τη διάσκεψη.

«Η Νιγηρία και το Αφγανιστάν είναι ίσως οι δύο πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου» είχε προσθέσει.

Ο Νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι ο οποίος εξελέγη πριν από έναν χρόνο και είναι γνωστός για τη σιδηρά πυγμή του, δεσμεύθηκε να διεξαγάγει αδυσώπητη μάχη κατά της ενδημικής διαφθοράς που αποτελεί γάγγραινα για την πρώτη οικονομική δύναμη της Αφρικής και να ανακτήσει τα «αστρονομικά» ποσά που υπεξαίρεσε πριν από δεκαετίες η ηγετική τάξη.

Στην ομιλία του την Τετάρτη ο Μπουχάρι ευχαρίστησε ευγενικά το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή βοήθησε τη Νιγηρία να ανακτήσει τα κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία που ήταν κρυμμένα στο εξωτερικό, αναφερόμενος στην περίπτωση του Ντιπρέγε Αλαμιεγεσέιγκα, πρώην κυβερνήτη της πετρελαιοπαραγωγού πολιτείας Μπαγέλσα, ο οποίος συνελήφθη στο Λονδίνο το 2005 για ξέπλυμα χρήματος.

Όμως, εκτός από αυτή την εμβληματική περίπτωση, «η εμπειρία μας δείχνει πως ο επαναπατρισμός περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με απάτη, είναι κοπιαστικός, πολυδάπανος και χρονοβόρος», υπογράμμισε ο Μπουχάρι, χαρακτηρίζοντας τη διαφθορά στη Νιγηρία «λερναία ύδρα».

Ερωτηθείς εάν η χώρα είναι «απίθανα διεφθαρμένη», όπως δήλωσε ο Κάμερον, ο Νιγηριανός πρόεδρος απάντησε «ναι».

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη κατάταξη των πιο διεφθαρμένων χωρών που καταρτίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, το Αφγανιστάν βρίσκεται στην 166η θέση (σε σύνολο 168 χωρών) και η Νιγηρία στην 136η θέση.

Την Πέμπτη η διεθνής σύνοδος κατά της διαφοράς

Ο Ντέιβιντ Κάμερον υποδέχεται την Πέμπτη στο Λονδίνο ηγέτες από όλο τον κόσμο για να κηρύξει την έναρξη διεθνούς επιχείρησης κατά της διαφθοράς. Θα μετάσχουν εκπρόσωποι 40 χωρών, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι και ο ομόλογός του της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι -των δύο «απίθανα διεφθαρμένων» χωρών.

Προσκεκλημένοι στη διάσκεψη είναι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, καθώς και ο πρόεδρος της ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια Ζοζέ Ουγκάζ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον φιλοδοξεί οι μετέχοντες στη σύνοδο να υπογράψουν την «πρώτη παγκόσμια διακήρυξη κατά της διαφθοράς».

Το κείμενο αυτό προτρέπει τους υπογράφοντες «να εργαστούν μαζί και να αναγνωρίσουν ότι η διαφθορά υπονομεύει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας, της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού». Οι υπογράφοντες θα πρέπει επίσης να «καταπολεμήσουν τη διαφθορά όπου αυτή βρίσκεται, να ασκήσουν δίωξη και να τιμωρήσουν τα πρόσωπα που τη διαπράττουν, τη διευκολύνουν ή είναι συνεργοί σε αυτήν».

Μένει να φανεί αν η σύνοδος θα εκπληρώσει τους στόχους της καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα Times, η τελική ανακοίνωση δεν έχει αυστηρές διατυπώσεις όπως στο αρχικό της προσχέδιο, έπειτα από αίτημα ορισμένων χωρών, ενώ έχει αφαιρεθεί και απόσπασμα που απέκλειε «κάθε ασυλία για τους διεφθαρμένους».

Η Μόσχα, η οποία θα στείλει τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Όλεγκ Σιρομολότοφ, εξέφρασε την επιφυλακτικότητά της απέναντι σε οποιοδήποτε δεσμευτικό χαρακτήρα μίας μελλοντικής συμφωνίας.

Ωστόσο, για τον Ρόμπερτ Μπάρινγκτον, υπεύθυνο του βρετανικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας, ο Κάμερον «δεν πρέπει να ενδώσει στις πιέσεις». Ο πρωθυπουργός δημιούργησε ένα σχέδιο για τις κυβερνήσεις που είναι αποφασισμένες να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και τώρα εναπόκειται στις άλλες να δείξουν ότι συμμερίζονται αυτή τη φιλοδοξία, δήλωσε.

Σε επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Oxfam, 300 οικονομολόγοι από 30 χώρες, μεταξύ τους ο Γάλλος Τομά Πικετί και ο νομπελίστας Οικονομίας ‘Άνγκους Ντίτον, καλούν επίσης να τεθεί τέλος στους φορολογικούς παράδεισους που «στερούν τα κράτη από φορολογικά έσοδα και υποχρεώνουν τις φτωχές χώρες να πληρώνουν το βαρύ τίμημα».

Η διεθνής σύνοδος διεξάγεται ένα μήνα μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers, οι οποίες ήταν η αιτία για την έναρξη της διενέργειας πολλών ερευνών στον κόσμο και οδήγησαν τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας και τον υπουργό Βιομηχανίας της Ισπανίας σε παραίτηση.

Τα περίπου 11,5 εκατομμύρια έγγραφα του παναμαϊκού δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca που αποκαλύφθηκαν από σύμπραξη δημοσιογράφων δείχνουν τη χρήση σε μεγάλη κλίμακα υπεράκτιων εταιριών που επιτρέπουν την τοποθέτηση περιουσιακών στοιχείων σε εδάφη όπου υπάρχει αδιαφάνεια.

Ο ίδιος ο Κάμερον επλήγη από το σκάνδαλο και αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι διατηρούσε μετοχές στην υπεράκτια εταιρία του πατέρα του, Ίαν, ο οποίος πέθανε το 2010.

Αποφασισμένος να δώσει το παράδειγμα, ο συντηρητικός ηγέτης ενδέχεται να ανακοινώσει την Πέμπτη σειρά μέτρων για νοικοκύρεμα στη χώρα του, τα οποία θα αφορούν πρώτα την αγορά ακινήτων του Λονδίνου που έγινε, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, ένα πολύ αποτελεσματικό πλυντήριο βρώμικου χρήματος.

Ο Κάμερον δέχεται πιέσεις για διαφάνεια στα υπερπόντια βρετανικά εδάφη.

Η Βρετανία θα αρχίσει να τηρεί από τον προσεχή μήνα μητρώο που θα επιτρέπει να είναι γνωστή η ταυτότητα των ιδιοκτητών εταιριών που υπάρχουν στην χώρα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις χώρες της G20 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, οι οργανώσεις κατά της διαφθοράς θέλουν το Λονδίνο να διευρύνει τα μέτρα αυτά και στα υπερπόντια εδάφη του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk