Γιούνκερ: Υπερβολική παρέμβαση της Ε.Ε. στην καθημερινότητα των πολιτών

Στην υπερβολική παρέμβαση των Βρυξελλών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων απέδωσε, εν μέρει, την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην υπερβολική παρέμβαση των Βρυξελλών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων απέδωσε, εν μέρει, την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του που μπορεί να βρουν απήχηση στην Βρετανία καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το δημοψήφισμα τον Ιούνιο υπέρ ή κατά της παραμονής της στην ΕΕ, ο Γιούνκερ είπε ότι το μεγαλύτερο βάρος των αποφάσεων θα πρέπει να μετατίθεται στις πρωτεύουσες παρά στους κεντρικούς θεσμούς της ΕΕ.

Σε ερώτηση του βρετανού συντηρητικού βουλευτή Νάιτζελ Έβανς για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό, ο Γιούνκερ είπε:

«Νομίζω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ευρωπαίοι πολίτες αποστασιοποιούνται από το όραμα της Ευρώπης μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι παρεμβαίνουμε σε πάρα πολλούς τομείς της προσωπικής τους ζωής».

Σε πολλούς από αυτούς τους τομείς, συνέχισε, η κάθε χώρα ατομικά «βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αναλάβει δράση και να περάσει νομοσχέδια». Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, οι Βρυξέλλες ψηφίζουν πολύ λιγότερα νέα νομοσχέδια από ό,τι με προηγούμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν μετά την απόφαση των ολλανδών ψηφοφόρων στις αρχές του μήνα να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνησή τους και την ΕΕ, απορρίπτοντας τις στενότερες σχέσεις με την Ουκρανία. Το 2005 οι Ολλανδοί καταψήφισαν, επίσης, ένα προτεινόμενο σύνταγμα της ΕΕ.

«Το είχα πει ξεκάθαρα το 2006 ότι η ευρωπαϊκή ιδέα χάνει ταχύτητα, ότι υπήρχε απογοήτευση. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η κατάσταση ουσιαστικά, το αντίθετο, θα έλεγα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας: «Ναι, όντως δεν είμαστε ιδιαίτερα δημοφιλείς όταν υποστηρίζουμε την ιδέα της (ενωμένης) Ευρώπης. Δεν παραμένεις πια σεβαστός στη χώρα σου εάν επιμένεις στην ανάγκη υπερεθνικών οργανισμών».

Ψηφοφόροι σε νεότερα ανατολικά κράτη-μέλη της Ευρώπης όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν επίσης ψηφίσει κυβερνήσεις που ασκούν περισσότερη κριτική στην ΕΕ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε, πάντως, ότι ήταν αναγκαία η στενότερη συνεργασία μεταξύ των 28 χωρών για να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων το μεταναστευτικό και απειλές στην ασφάλεια των κρατών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk