Η μητέρα των προκριματικών στη Νέα Υόρκη για Κλίντον – Τραμπ

Στο ρυθμό των κρίσιμων προκριματικών εκλογών η Νέα Υόρκη σε μία αναμέτρηση καθοριστικής σημασίας για αμφότερους τους Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ στην πορεία για την εξασφάλιση του χρίσματος Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών αντίστοιχα, έπειτα από διαδοχικές ήττες στις προκριματικές ψηφοφορίες που προηγήθηκαν. Τα προγνωστικά τους δίνουν τη νίκη στην πολιτεία που και οι δύο χαρακτηρίζουν ως «το σπίτι τους».

Στο ρυθμό των κρίσιμων προκριματικών εκλογών η Νέα Υόρκη σε μία αναμέτρηση καθοριστικής σημασίας για αμφότερους τους Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ στην πορεία για την εξασφάλιση του χρίσματος Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, έπειτα από διαδοχικές ήττες στις προκριματικές ψηφοφορίες που προηγήθηκαν. Τα προγνωστικά τους δίνουν τη νίκη στην πολιτεία που και οι δύο χαρακτηρίζουν ως «το σπίτι τους».

Οι προκριματικές ξεκίνησαν στις 6:00 το πρωί τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώνονται στις 9 τοπική ώρα (4:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).

Η πρώην γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Χίλαρι Κλίντον αναμένεται ότι θα επικρατήσει του γεννημένου στο Μπρούκλιν γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, και ο γεννημένος στο Κουίνς Ντόναλντ Τραμπ εκτιμάται ότι θα είναι μπροστά από τον γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ.

Χίλαρι και Τραμπ ελπίζουν ότι μία μεγάλη νίκη στη Νέα Υόρκη θα τους βοηθήσει να ανακτήσουν το μομέντουμ και να ξεπεράσουν την κριτική για αδυναμίες της εκστρατείας τους, ερχόμενοι πιο κοντά στην εξασφάλιση του χρίσματος για τις προεδρικές κάλπες.

Η αντιπαράθεση πριν τις προκριματικές στη Νέα Υόρκη συνεχίστηκε έως την τελευταία στιγμή με τον Μπέρνι Σάντερς να κατηγορεί την Κλίντον για «προφανείς οικονομικές παραβάσεις» στην προεκλογική της εκστρατεία.

Ο Σάντερς αναρωτήθηκε αν η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον παραβίασε τα νομικά όρια που έχουν θεσπιστεί για τις δωρεές, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- οι πληρωμές των ανθρώπων της προεκλογικής της εκστρατείας γίνονται από κοινό ταμείο που έχει συσταθεί από την Κλίντον, αλλά και την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC).

Ο γερουσιαστής από το Βερμόντ έχει προ πολλού παρατηρήσει ότι η ηγετική βάση του Δημοκρατικού Κόμματος υποστηρίζει περισσότερο την εκστρατεία της Κλίντον έναντι της δικής του υποψηφιότητας.

Ο ίδιος έχει εκλεγεί ως ανεξάρτητος γερουσιαστή και παρουσιάζει το πολιτικό προφίλ του ως σοσιαλδημοκρατικό. «Παρά το γεγονός ότι η χρήση κοινών συμφωνιών χρηματοδότησης εφαρμόζεται εδώ και αρκετό καιρό, είναι πρωτοφανές για την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος να τάσσεται υπέρ μιας υποψηφίου μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας για το προεδρικό χρίσμα» δήλωσε ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Σάντερς, Τζεφ Γουίβερ.

Την καταγγελία του Σάντερς, διέψευσε η προεκλογική καμπάνια της Κλίντον με τον υπεύθυνο πολιτικό στρατηγιστή Ρόμπι Μουκ να δηλώνει ότι ο Σάντερς προχωρεί σε αβάσιμες καταγγελίες. «Είναι ντροπή το γεγονός ότι ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς καταφεύγει σε ανεύθυνες και παραπλανητικές επιθέσεις προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την εκστρατεία του» δήλωσε ο Μουκ.

Ο Μπέρνι Σάντερς ήταν ο νικητής για τους Δημοκρατικούς στους προκριματικούς κύκλους των προηγούμενων εβδομάδων. Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο Τεντ Κρουζ, γερουσιαστής από το Τέξας, αποτελεί την πιο σοβαρή πολιτική πρόκληση έναντι της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ, στον ορίζοντα του κεντρικού συνεδρίου του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, οπότε τερματίστηκε ο προεκλογικός αγώνας στη Νέα Υόρκη προκειμένου να διεξαχθεί η ψηφοφορία, χιλιάδες ψηφοφόροι άκουσαν τα πολιτικά μηνύματα των υποψηφίων.

Στο νοσοκομείο St. John’s Riverside Hospital, που βρίσκεται στο Yonkers, στα βόρεια της Νέας Υόρκης, η Χίλαρι Κλίντον μίλησε στους γιατρούς, στους νοσοκόμους και το υπόλοιπο προσωπικό, σε καφετέρια του νοσοκομείου, ζητώντας την ψήφο τους, ενώ εκμεταλλεύτηκε πρόσφατο σχόλιο του Τεντ Κρουζ για τις αξίες των Νεοϋορκέζων. «Νομίζω ότι οι αξίες της Νέας Υόρκης, είναι οι αξίες της Αμερικής» δήλωσε η Κλίντον.

Μιλώντας στην εκπομπή Good Morning America του τηλεοπτικού σταθμού ABC από την Τάιμς Σκουέαρ, ο Κρουζ υποστήριξε ότι οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης «υπέφεραν από τις αριστερές πολιτικές των Δημοκρατικών», του δημάρχου της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο και του κυβερνήτη Άντριου Κουόμο.

Ο Σάντερς από την πλευρά του χρειάζεται τη νίκη στη Νέα Υόρκη με δεδομένη την αριθμητική υπεροχή της Κλίντον σε αριθμό εκλεκτόρων. Για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος στο Δημοκρατικό Κόμμα απαιτούνται 2.383 εκλέκτορες, η Κλίντον έχει 1.758, έναντι 1.076 του Σάντερς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Associated Press.

Στο συνολικό αριθμό των εκλεκτόρων συμπεριλαμβάνονται και οι λεγόμενοι υπερεκλέκτορες, οι οποίοι είναι ελεύθεροι να υποστηρίξουν έναν υποψήφιο της προσωπικής πολιτικής επιλογής τους. Για τους Δημοκρατικούς, η Νέα Υόρκη εκπροσωπείται από 291 εκλέκτορες, που θα έχουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος.

Για τον Τραμπ το βασικό ερώτημα είναι αν θα κατορθώσει να κερδίσει τους 95 Ρεπουμπλικανούς εκλέκτορες της πολιτείας κερδίζοντας την πλειοψηφία και στις 27 εκλογικές περιφέρειες.

Μια συνολική νίκη του Τραμπ στη Νέα Υόρκη εκτιμάται ότι θα τον απαλλάξει από τον «πονοκέφαλο» της μη εξασφάλισης των 1.237 εκλεκτόρων στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-21 Ιουλίου στο Κλίβελαντ. Στην περίπτωση που δε συγκεντρωθεί ο αριθμός των εκλεκτόρων πριν από το συνέδριο, τότε ο προτεινόμενος υποψήφιος θα πρέπει να κερδίσει μια δεύτερη καθοριστικής σημασίας ψηφοφορία εντός του συνεδρίου.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει συγκεντρώσει 744 εκλέκτορες, έναντι 559 του Κρουζ και 144 του κυβερνήτη του Οχάιο, Τζον Κέισικ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Associated Press. Στους αριθμούς αυτούς συμπεριλαμβάνονται και σύνεδροι που υποστηρίζουν ελεύθερα τον υποψήφιο της επιλογής τους.

Στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Κρουζ τόνισε ότι ο Τραμπ περνάει σε θέση μάχης, καθώς έχασε στους πρόσφατους προκριματικούς. «Κρίνονται πολλά προκειμένου να δώσουμε την προεδρία των ΗΠΑ, στη Χίλαρι Κλίντον. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ισοδυναμεί με την επιλογή του Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κρουζ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk