Βρετανός επιχειρηματίας εξαφάνισε κατά λάθος από το Διαδίκτυο όλη την εταιρεία του

Απίστευτο και όμως αληθινό: Βρετανός διέγραψε με μόλις μία λάθος γραμμή κώδικα από το Ιντερνετ ολόκληρη την εταιρεία του – μαζί με τα αρχεία των πελατών του.

Απίστευτο και όμως αληθινό: Βρετανός διέγραψε με μόλις μία λάθος γραμμή κώδικα από το Ιντερνετ ολόκληρη την εταιρεία του – μαζί με τα αρχεία των πελατών του.
Η γκάφα του Μάρκο Μαρσάλα δείχνει για άλλη μια φορά πως στον προγραμματισμό των υπολογιστών, ακόμα και μια λανθασμένη εντολή μπορεί να αποβεί μοιραία.

Προτού πατήσει το «Enter» ο ιδιοκτήτης της εταιρίας web hosting Μαρσάλα έβλεπε τα πάντα να λειτουργούν κανονικά. Μετά από αυτό το κλικ όμως, τα πάντα διαγράφηκαν!

Γράφοντας μια εντολή, η οποία θα διέγραφε κάποια στοιχεία από τους server της εταιρείας, ο άτυχος Μαρσάλα διέλυσε τα πάντα – όχι μόνο την δική του εταιρεία αλλά και τις ιστοσελίδες που διαχειριζόταν για τους 1.500 πελάτες του.

Προσπαθώντας να διορθώσει την κατάσταση, απευθύνθηκε σε ένα φόρουμ ειδικών στους servers, εξηγώντας τους πως κατά λάθος χρησιμοποίησε την καταστροφική εντολή στους υπολογιστές του. Η απάντηση που πήρε ήταν η χειρότερη δυνατή. Με αυτή τη λάθος γραμμή κώδικα, όχι μόνο κατάφερε να διαγράψει κάθε δεδομένο που υπήρχε, αλλά δεν άφησε και περιθώριο ανάκτησης των δεδομένων. «Λυπάμαι, αλλά η εταιρία σου είναι πλέον νεκρή» του απάντησαν από το φόρουμ.

«Θα έπρεπε πρώτα να διασφαλίσεις τα δεδομένα των πελατών σου, προτού τα βομβαρδίσεις» του είπε ένας άλλος. «Δεν μπορώ να φανταστώ πόσα λάθη μπορεί να έχουν γίνει, ώστε να καταφέρει κάποιος να διαγράψει όλους τους server, μαζί με τα back-up του».

Οπως εξηγεί ο Independent, ο κώδικας ήταν ο «rm -rf», ο οποίος έχει προγραμματιστεί ώστε να διαγράφει ό,τι του πουν. Το «rm» δίνει εντολή κατάργησης όλων των δεδομένων, ενώ το «f» συμβολίζει το «force», δηλαδή την άμεση διαγραφή στοιχείων, χωρίς την εμφάνιση προειδοποιήσεων.

Στους κύκλους των προγραμματιστών, ο συγκεκριμένος κώδικας είναι διαβόητος για τις ολοκληρωτικά καταστροφικές του ιδιότητες. Κάτι που φαίνεται πως αγνοούσε ο γκαφατζής Μαρσάλα. Το λάθος του ήταν πως δεν όρισε κάποια συγκεκριμένη περιοχή «προς διαγραφή», και έτσι η εντολή διέγραψε τα πάντα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk