Χονγκ Κονγκ: αρχηγός κόμματος, ετών 19

Σε ηλικία μόλις 19 ετών, ο Τζόσουα Γουόνγκ είναι πολύ μικρός για να κατέβει ως υποψήφιος, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει ο γενικός γραμματέας του νέου κόμματος Demosisto, με πρόγραμμα υπέρ της αυτοδιάθεσης του Χονγκ Κονγκ και ελπίδες εκλογής βουλευτών στο Νομοθετικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο.

Σε ηλικία μόλις 19 ετών, ο Τζόσουα Γουόνγκ είναι πολύ μικρός για να κατέβει ως υποψήφιος, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει ο γενικός γραμματέας του νέου κόμματος Demosisto, με πρόγραμμα υπέρ της αυτοδιάθεσης του Χονγκ Κονγκ και ελπίδες εκλογής βουλευτών στο Νομοθετικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο.

Το Demosisto είναι το τελευταίο σε μια σειρά νέων πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες επιδιώκουν να διατηρήσει ή να αυξήσει την αυτονομία του από την κινεζική κυριαρχία το Χονγκ Κονγκ, αν και θα αντιμετωπίσει στις εκλογές πολλά κόμματα τα οποία είναι υπέρ του Πεκίνου.

Η απόφαση λήφθηκε νωρίτερα εφέτος, όταν διαλύθηκε η προηγούμενη φοιτητική οργάνωση του Γουόνγκ, η Scholarism, με στόχο να μεταφερθεί η εκστρατεία από τους δρόμους της πόλης στους διαδρόμους της εξουσίας.

«Ο ακτιβισμός στον δρόμο δεν είναι αρκετός αν θέλουμε να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει να εισέλθουμε στο σύστημα, να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό κόμμα και να διαμορφώνουμε την πολιτική ατζέντα, προκειμένου να προωθήσουμε το κίνημά μας για αυτοδιάθεση», είπε ο Γουόνγκ στο BBC.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του κόμματός του αναμένουν «καταστολή» από το έντονα αυταρχικό καθεστώς που κυβερνά από το Πεκίνο.

Ο Γουόνγκ είναι νέος, αλλά όχι πρωτάρης στην πολιτική. Εγινε γνωστός με την Scholarism, η οποία το 2012 ηγήθηκε μιας επιτυχημένης εκστρατείας 100.000 ανθρώπων κατά της προτεινόμενης «εθνικής παιδείας», του προγράμματος διδασκαλίας που επέβαλε το Πεκίνο στα σχολεία του Χονγκ Κονγκ. Το πρόγραμμα, το οποίο παρέλειπε εντελώς την σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, θεωρήθηκε από πολλούς ως φιλο-κομμουνιστική «πλύση εγκεφάλου».

Στη συνέχεια, ο Γουόνγκ απέκτησε διεθνή φήμη το 2014 όταν έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο «κίνημα της ομπρέλας», το οποίο αγωνίστηκε για τη δημοκρατία και την αύξηση των δικαιωμάτων ψήφου. Αυτό το κίνημα μη βίαιης πολιτικής ανυπακοής κέρδισε παγκόσμια κάλυψη από τα ΜΜΕ.

Αλλά οι στόχοι του Demosisto είναι πολύ πιο φιλόδοξοι από τις προηγούμενες κινήσεις στις οποίες έχει εμπλακεί ο Γουόνγκ: κορυφαίος είναι να επιτύχει αυτονομία για το Χονγκ Κονγκ με δημοκρατικά μέσα, ακόμα και εντός της ερχόμενης δεκαετίας.

«Ο λαός του Χονγκ Κονγκ πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του, αντί να επιτρέπει στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας να καθορίσει τις τύχες μας», λέει ο 19χρονος ηγέτης.

Γνωρίζει, πάντως, τις δυσκολίες. «Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε την αυτοδιάθεση σε μόνο ένα βήμα, και προτείνουμε χρονοδιάγραμμα 10 ετών. Ελπίζουμε να αποφασίσουμε για το δεύτερο μέλλον μας μέσα από ένα δημοψήφισμα», τονίζει ο Γουόνγκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk