Την Τρίτη η αξιολόγηση της ΕΕ για τα μέτρα ελέγχου των συνόρων

Την αξιολόγησή της σχετικά με την επάρκεια των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα ως προς τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων σε συνέχεια των συστάσεων του Συμβουλίου παρουσιάζει την Τρίτη η Κομισιόν -στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» της Επιτροπής για τη διάσωση της Σένγκεν και την άρση των ελέγχων που έχουν επιβληθεί λόγω προσφυγικού στα εσωτερικά σύνορα με καταληκτικό ορίζοντα το Δεκέμβριο του 2016. Η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα

Την αξιολόγησή της σχετικά με την επάρκεια των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα ως προς τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων σε συνέχεια των συστάσεων του Συμβουλίου παρουσιάζει την Τρίτη η Κομισιόν -στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» της Επιτροπής για τη διάσωση της Σένγκεν και την άρση των ελέγχων που έχουν επιβληθεί λόγω προσφυγικού στα εσωτερικά σύνορα με καταληκτικό ορίζοντα το Δεκέμβριο του 2016.

Παράλληλα, την Τρίτη θα δημοσιευτεί και η δεύτερη μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να υιοθετήσει την Τρίτη την έκθεση αξιολόγησης των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα σε συνέχεια των συστάσεων του Συμβουλίου έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων.

Κληθείσα να σχολιάσει τα επεισόδια στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, η Μίνα Αντρέεβα ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να στέλνει το ίδιο μήνυμα προς τους πρόσφυγες στην Ειδομένη: να μεταφερθούν στα κέντρα υποδοχής, όπου, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, μπορούν να συμμετάσχουν στο σχήμα μετεγκατάστασης και να μην επιχειρούν «επικίνδυνες» και «παράτυπες» διαδρομές.

Προσέθεσε δε πως η Επιτροπή καλεί όλες τις εμπλεκόμενες «αρχές» και τις «Μη Κυβερνητικές Oργανώσεις» να παράσχουν τις «σωστές πληροφορίες» στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί για να αποφευχθούν «παρόμοια περιστατικά».

Όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την παράλληλη επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία και την επανεγκατάσταση Σύρων προσφύγων στην ΕΕ, η ίδια σημείωσε πως συνολικά 325 μετανάστες που δεν είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, έχουν επιστραφεί στην Τουρκία και 74 Σύροι έχουν επανεγκατασταθεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει αν υπάρχουν προγραμματισμένες επιστροφές αυτήν την εβδομάδα.

Τέλος, η Μ.Αντρέεβα επιβεβαίωσε πως η Τουρκία υιοθέτησε τις απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις έτσι ώστε οι Σύροι που επιστρέφονται εκεί από τα ελληνικά νησιά να μπορούν να ζητήσουν και να τους αναγνωριστεί καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk