Σε μυστική συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό ελπίζει η Τουρκία

Ενώ στις διελεύσεις στο Αιγαίο καταγράφεται τάση μείωσης, δημοσίευμα σε γερμανική εφημερίδα θέλει την Τουρκία να ελπίζει σε «μυστικό σχέδιο» βάσει του οποίου τελικά οι ευρωπαϊκές χώρες θα δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες από την τουρκική πλευρά.

Ενώ στις διελεύσεις στο Αιγαίο καταγράφεται τάση μείωσης, δημοσίευμα σε γερμανική εφημερίδα θέλει την Τουρκία να ελπίζει σε «μυστικό σχέδιο» βάσει του οποίου τελικά οι ευρωπαϊκές χώρες θα δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες από την τουρκική πλευρά.

Σε δημοσίευμά της την Κυριακή, η γερμανική Welt υποστηρίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας περιλαμβάνει «ανεπίσημη συμφωνία» για υποδοχή 250.000 προσφύγων, αριθμού υψηλότερου του επίσημου, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες διαπιστώνουν πως η συμφωνία λειτουργεί.

Η Welt επικαλείται τον επικεφαλής της «δεξαμενής σκέψης» European Stability Initiative (ESI) Γκέρλαντ Κνάους, ο οποίος θεωρείται και άτυπος σύμβουλος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό: «Η τουρκική πλευρά αναμένει ότι οι Ευρωπαίοι θα ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες να δέχονται ετησίως 250.000 Σύριους πρόσφυγες» είπε, λέγοντας πως φαίνεται ότι το έχουν κατά βάση συμφωνήσει και πως προφανώς το είχαν καταρχάς υποσχεθεί στην Τουρκία.

«Δεν υπήρχε περί αυτού επίσημη συμφωνία, αλλά προφορική» αναφέρεται, λέγοντας πως η ευρωπαϊκή πλευρά θέλει πρώτα να δει ότι πραγματικά σταματάει η μεταναστευτική ροή στο Αιγαίο πριν προχωρήσουν σε αύξηση του αριθμού υποδοχής προσφύγων.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης, ότι ο αριθμός των 160.000 πρόσφυγες τους οποίους επρόκειτο να υποδεχθούν οι Ευρωπαϊκές χώρες από την Ελλάδα και την Ιταλία πλησιάζει μόνο κατά προσέγγιση.

Ο Κνάους θεωρεί επίσης «ακατανόητες» τις προτάσεις της Κομισιόν για νέα νομοθετική ρύθμιση του δικαίου του ασύλου και συμπληρώνει πως η σημερινή συμφωνία με την Τουρκία πάσχει και στην προετοιμασία της, αφού δεν έγινε καμιά προεργασία για την εφαρμογή της. Για αυτό θα ήταν καλύτερα η Κομισιόν «να έλυνε επιτέλους τα τρέχοντα προβλήματα» από το να κάνει μεγαλεπήβολα σχέδια. Είναι σαν να θες «να τρέξεις Μαραθώνιο, πριν να μπορείς καν να περπατήσεις», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο Κνάους.

Επιπροσθέτως μια αυτόματη κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ δεν είναι «πολιτικά πραγματοποιήσιμη και είναι σχετικά άσκοπη, διότι οι πρόσφυγες δεν θα μείνουν σε χώρες στις οποίες δεν θέλουν να ζήσουν. Πρόκειται για αερολογίες», προσέθεσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk