Επειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον εξαιτίας της εμπλοκής του στο παγκόσμιο σκάνδαλο των αποκαλούμενων «Εγγράφων του Παναμά», βουλευτής του ιδιαίτερα δημοφιλούς Κόμματος των Πειρατών δηλώνει πως οι «Πειρατές» της Ισλανδίας είναι έτοιμοι να σώσουν τη χώρα τους, προβαίνοντας στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας σε περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το Κόμμα των Πειρατών που τάσσεται υπέρ της άμεσης δημοκρατίας και πρωτοστάτησε στη «νομιμοποίηση» βλασφημίας στην Ισλανδία έρχεται πρώτο λαμβάνοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 36%, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δυσπιστία των Ισλανδών προς τα καθιερωμένα κόμματα.
«Σε αυτούς τους περίεργους καιρούς τα πάντα είναι δυνατά. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή. Αλλά, φυσικά, εμείς είμαστε έτοιμοι. Μας έχουν ρωτήσει επανειλημμένα από τότε που λάβαμε ένα τόσο υψηλό ποσοστό στις δημοσκοπήσεις. Είμαστε έτοιμοι» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον βρετανικό «Independent» η βουλευτής και εκπρόσωπος του Κόμματος των Πειρατών Μπιργκίτα Γιονσντοτίρ.
Υστερα από τη διαρροή εκατομμυρίων εγγράφων από την παναμαϊκή νομική εταιρεία Μοσάκ Φονσέκα, η οποία ειδικεύεται στην ίδρυση εικονικών εταιρειών με στόχο την απόκρυψη των περιουσιακών στοιχείων των πελατών της σε «φορολογικούς παραδείσους» ανά τον κόσμο, ο κ. Γκουνλάουγκσον βρίσκεται στο στόχαστρο των Ισλανδών οι οποίοι ζητούν απαντήσεις όσον αφορά την εμπλοκή του σε αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο. Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, ο ισλανδός πρωθυπουργός φέρεται να είναι συνιδιοκτήτης, μαζί με τη σύζυγό του, μιας υπεράκτιας εταιρείας η οποία κατείχε ομόλογα τριών μεγάλων ισλανδικών τραπεζών που κατέρρευσαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Σχολιάζοντας τις εν λόγω αποκαλύψεις, η κυρία Γιονσντοτίρ δήλωσε πως αισθάνθηκε «όπως και την ημέρα μετά την οικονομική κατάρρευση» το 2008, προσδιορίζοντας πως «πρόκειται για την ίδια, παντελή, έλλειψη εμπιστοσύνης, για την κατάρρευση της ηθικής».

Το εναλλακτικό Κόμμα των Πειρατών της Ισλανδίας ιδρύθηκε το 2012 από μια ομάδα ακτιβιστών, ποιητών και χάκερς. Στις εκλογές του 2013 κατάφερε να εκλέξει τρεις βουλευτές. Τώρα όμως όλα δείχνουν πως δεν αποκλείεται να ήρθε η ώρα να διαδραματίσει ενεργό, αν όχι πρωταγωνιστικό, ρόλο στην πολιτική σκηνή της Ιρλανδίας.
Οσον αφορά τις προθέσεις του κόμματος σε περίπτωση που κληθεί να σχηματίσει ή να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, η κυρία Γιονσντοτίρ ανέφερε τα εξής κατά το παρελθόν: «Οι άνθρωποι στην Ισλανδία έχουν κουραστεί από τη διαφθορά και τον νεποτισμό. Το Κόμμα των Πειρατών δεν θα είναι σε θέση να επιλύσει όλα τα προβλήματα της Ισλανδίας αλλά θα μπορέσει να προσφέρει νέα εργαλεία τα οποία θα συνοδεύονται από μια σειρά κανόνων που θα βασίζονται στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ως κοινότητα. Θέλουμε να είμαστε οι Ρομπέν των Δασών των κυβερνήσεων της Ισλανδίας, μεταβιβάζοντας την εξουσία από εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή στους πολίτες».

HeliosPlus