Γαλλία: Και το περιβάλλον της Μαρίν Λεπέν στα Panama Papers

Η γαλλική Monde, μεταξύ των ΜΜΕ που ερευνούν το φάκελο Panama Papers, αναφέρει ότι ο στενός κύκλος της Μαρίν Λεπέν εμπλέκεται στη δημιουργία off shore. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο στόχος των στελεχών γύρω από την αρχηγό του γαλλικού Εθνικού Μετώπου ήταν να κρυφθούν κεφάλαια από τις γαλλικές αρχές που αντιμετωπίζουν το ξέπλυμα χρήματος. Το ίδιο το κόμμα είχε προηγουμένως αρνηθεί παράνομη δράση, τονίζοντας πως οι ενέργειες είναι «απολύτως νόμιμες».

Η γαλλική Monde, μεταξύ των ΜΜΕ που ερευνούν το φάκελο Panama Papers, αναφέρει ότι ο στενός κύκλος της Μαρίν Λεπέν εμπλέκεται στη δημιουργία off shore. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο στόχος των στελεχών γύρω από την αρχηγό του γαλλικού Εθνικού Μετώπου ήταν να κρυφτούν κεφάλαια από τις γαλλικές αρχές που αντιμετωπίζουν το ξέπλυμα χρήματος.

Το ίδιο το κόμμα είχε προηγουμένως αρνηθεί παράνομη δράση, τονίζοντας πως οι ενέργειες είναι «απολύτως νόμιμες».

«Ένα πολυσύνθετο σύστημα offshore έχει στηθεί από τον «πρώτο κύκλο πιστών» της Μαρίν Λεπέν» γράφει την Τρίτη η εφημερίδα, λέγοντας πως το σύστημα «ανάμεσα στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τις βρετανικές Παρθένες Νήσους και τον Παναμά, χρησιμοποιήθηκε για να βγουν χρήματα από τη Γαλλία, μέσω εικονικών εταιρειών και πλαστών αποδείξεων, με πρόθεση την διαφυγή από τις γαλλικές υπηρεσίες κατά του ξεπλύματος».

Με βάση τα στοιχεία που προέρχονται από τα αρχεία της δικηγορικής εταιρείας Μοσάκ Φονσέκα του Παναμά, η εφημερίδα αναφέρεται ειδικότερα στον ρόλο του Νικολά Κροσέ, λογιστή και πρώην οικονομικού συμβούλου της προέδρου του Εθνικού Μετώπου και του επιχειρηματία Φρεντερίκ Σατιγιόν, ιδιοκτήτη της εταιρείας Riwal που αναλαμβάνει τον τομέα της επικοινωνίας των υποψηφίων του Εθνικού Μετώπου και άτυπου συμβούλου της Μαρίν Λεπέν.

Επιχειρώντας να προλάβει τις εξελίξεις, ο Φρεντερίκ Σατιγιόν είχε δηλώσει από το βράδυ της Δευτέρας πως «έχει θέσει στη διάθεση των δημοσιογράφων έγγραφα που αποδεικνύουν την απόλυτη νομιμότητα των ενεργειών αυτών».

Σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Μέτωπο δίνει τη διαβεβαίωση ότι «δεν εμπλέκεται στην υπόθεση των Panama Papers».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το 2012, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, ο Φρεντερίκ Σατιγιόν οργανώνεται, με τη συνδρομή του Νικολά Κροσέ, για να βγάλει 316.000 ευρώ από τη Riwal και το γαλλικό έδαφος».

Τότε στήνεται ένα πολύπλοκο δίκτυο, που περνά από την απόκτηση μίας εικονικής εταιρείας που βαφτίζεται Time Dragon και έχει έδρα το Χονγκ Κονγκ, η μητρική εταιρεία της οποίας έχει έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους, μέσω της παναμαϊκής Mossack Fonseca.

Το δίκτυο περνά επίσης από μία εταιρεία του Χονγκ Κονγκ που ανήκει στον αδελφό του Νικολά Κροσέ, την Ever Harvest Garments, όπου μία «πλαστή απόδειξη εμφανίζεται για την πληρωμή της κατασκευής των ιστοσελίδων του Rassemblement Bleu Marine για τις βουλευτικές του 2012 και διάφορες μεταφορές κεφαλαίων.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη διαρροή 11,5 εκατομμυρίων αρχείων της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca και έχουν αποκαλύψει τεράστια σκάνδαλα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που πλήττει ηγέτες, πολιτικούς, επιχειρηματίες, διασημότητες, εγκληματικά δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk