Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε την ακεραιότητα του Επιτρόπου για το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, η σύζυγος του οποίου, Μικαέλα Ντομέκ, εμφανίζεται στα «έγγραφα του Παναμά», ως υπεύθυνη επί σειρά ετών της εταιρίας Rinconada Investments, που ιδρύθηκε σε αυτό τον φορολογικό παράδεισο της Κεντρικής Αμερικής.

Όπως κάθε Επίτροπος από τους 28 της ομάδας Γιούνκερ –η οποία έχει αναλάβει καθήκοντα από τον Νοέμβριο του 2014– ο Κανιέτε χρειάστηκε να συμπληρώσει μια «δήλωση συμφερόντων» που αναφέρει κυρίως την επαγγελματική δραστηριότητα ή την οικονομική συμμετοχή του ιδίου ή της συζύγου του που μπορεί να δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο Επίτροπος Κανιέτε, η δήλωσή του φαίνεται να συνάδει με τον κώδικα συμπεριφοράς που ορίζεται για τους επιτρόπους», διότι περιλαμβάνει επίσης τα στοιχεία της συζύγου του, διευκρίνισε.

«Όσον αφορά την εταιρία η οποία αναφέρεται στα MME, σύμφωνα με όσα μας έχει πει ο κ. Κανιέτε, δεν δραστηριοποιείτο πολλά χρόνια προτού αναλάβει τα καθήκοντά του, τον Νοέμβριο του 2014», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Confidencial, που δημοσίευσε σήμερα τα «έγγραφα του Παναμά» στην Ισπανία, «δώδεκα μέλη της οικογένειας Ντομέκ (μεταξύ των οποίων η Μικαέλα, σύζυγος του Κανιέτε) είναι από το 2005 μεταξύ των πληρεξουσίων της εταιρίας Rinconada Investments στον Παναμά», μια χώρα η οποία περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εταιρία αυτή δεν αναφέρεται στη δήλωση συμφερόντων του Κανιέτε στο τμήμα που αναφέρεται στη σύζυγό του, σύμφωνα με ένα έγγραφο ημερομηνίας 14 Ιουλίου 2015 το οποίο είναι προσβάσιμο στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Όμως από τη στιγμή που η εταιρία δεν έχει δραστηριότητα εδώ και πολλά χρόνια αυτή η παράλειψη αναφοράς «δεν μπορεί να ακυρώσει τη δήλωση συμφερόντων», δήλωσε ο Σχοινάς.

Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca στον Παναμά, από το οποίο προέρχονται εκατομμύρια έγγραφα στα οποία περίπου εκατό εφημερίδες είχαν πρόσβαση, η εταιρία Rinconada δεν έχει καμία δραστηριότητα από το 2010.

Ο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε είχε βρεθεί ήδη στο επίκεντρο μιας πολεμικής για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων το 2014, όταν παρουσιάστηκε για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου που είναι αρμόδια για τη Δράση για το Κλίμα.

Ο Κανιέτε είχε αναγκαστεί τότε να πουλήσει τις μετοχές που διέθετε σε δύο πετρελαϊκές εταιρίες, συνολικής αξίας 326.000 ευρώ.

Το όνομά του είχε εμφανιστεί, εξάλλου, σε μια έρευνα για κατάχρηση δημοσίων πόρων στην ισπανική εταιρία Acuamed, μια δημόσια επιχείρηση η οποία ανήκει 100% στο υπουργείο Γεωργίας, χαρτοφυλάκιο το οποίο κατείχε ο Κανιέτε στη διάρκεια της περιόδου που εξεταζόταν από την ισπανική δικαιοσύνη.