Σπουδαία ανακάλυψη ξαναγράφει την ιστορία των Βίκινγκς στην βόρειο Αμερική

Νέα ανακάλυψη έρχεται να δείξει ότι οι Βίκινγκ μπορεί να είχαν ταξιδέψει εκατοντάδες μίλια μακρύτερα στη βόρειο Αμερική από ότι οι αρχαιολόγοι πίστευαν μέχρι τώρα. Αν και είναι γνωστό ότι Βίκινγκ είχαν φτάσει στην άκρη της ηπείρου -και συγκεκριμένα στο νησί Νιουφάουντλαντ-, περισσότερα από 1.000 χρόνια πριν, μία νέα ανακάλυψη έρχεται να δώσει ώθηση στις θεωρίες που θέλουν να ήταν οι Βίκινγκ -και όχι ο Χριστόφορος Κολόμβος- εκείνοι που ανακάλυψαν την Αμερική.

Νέα ανακάλυψη έρχεται να δείξει ότι οι Βίκινγκ μπορεί να είχαν ταξιδέψει εκατοντάδες μίλια μακρύτερα στη βόρειο Αμερική από ότι οι αρχαιολόγοι πίστευαν μέχρι τώρα.

Αν και είναι γνωστό ότι Βίκινγκ είχαν φτάσει στην άκρη της ηπείρου -και συγκεκριμένα στο νησί Νιουφάουντλαντ-, περισσότερα από 1.000 χρόνια πριν, μία νέα ανακάλυψη έρχεται να δώσει ώθηση στις θεωρίες που θέλουν να ήταν οι Βίκινγκ -και όχι ο Χριστόφορος Κολόμβος- εκείνοι που ανακάλυψαν την Αμερική.

Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του BBC που θα προβληθεί σήμερα, Παρασκευή, επιστήμονες εκτιμούν ότι ανακάλυψαν μόλις το δεύτερο σημείο στη βόρειο Αμερική όπου είχαν εγκατασταθεί Βίκινγκ, στο νησί Νιουφάουντλαντ στον Καναδά, πάνω από 600 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά οικισμού που είχε ανακαλυφθεί τη δεκαετία του 1960.

Τότε ανακαλύφθηκαν τα κατάλοιπα τις βραχύβιας αποικίας των Βίκινγκ, στο βορειότερο τμήμα του νησιού, που ονομάστηκε στα γαλλικά «L’ Anse aux Meadows».

Θεωρήθηκε ότι εκείνο το σημείο ήταν το μακρύτερο στο οποίο είχαν ταξιδέψει οι Βίκινγκ.

Ωστόσο, η νέα ανακάλυψη έρχεται να υποστηρίξει κάτι διαφορετικό. Οι ανασκαφές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στοιχείων που παρείχαν εικόνες από δορυφόρο, ανέδειξαν υπολείμματα μετάλλου και άχυρου (turf house).

Τώρα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα νέα στοιχεία θα τους επιτρέψουν να εξετάσουν εάν οι Βίκινγκ θα μπορούσαν να είχαν ταξιδέψει μέχρι τις ακτές της Νέας Αγγλίας και να είχαν περπατήσει στο έδαφός της.

Η αρχαιολόγος Σάρα Παρσνάκ δήλωσε στην Washington Post: «Είτε πρόκειται για έναν νέο πολιτισμό που μοιάζει ακριβώς με εκείνη των Νορβηγών και δεν γνωρίζουμε ποια είναι. Είτε είναι ο δυτικότερος οικισμός των Νορβηγών που έχει ποτέ ανακαλυφθεί».

«Εάν υπάρχουν δύο τέτοιοι οικισμοί, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι» λέει η ίδια. «Θα μπορούσε πιθανώς να υπάρχει ένας αριθμός και άλλων οικισμών εκεί έξω, τους οποίους δεν έχουμε βρει».

Η Σάρα Παρσνάκ, η οποία έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της στις ερήμους της Αιγύπτου, αναζητώντας αρχαίες πόλεις, ναούς και τάφους, θεωρείται ως μία σύγχρονη «Ιντιάνα Τζόουνς», καθώς χρησιμοποιεί υψηλή τεχνολογία για τις ανακαλύψεις της.

Έλαβε, μάλιστα, και επιχορήγηση 1 εκατομμυρίου δολαρίων για την νέα τεχνική που χρησιμοποιεί: την αρχαιολογία του διαστήματος.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες που λαμβάνονται από κάμερες δορυφόρων, η Παρσάκ αναζητά μεταβολές στο τοπίο -αποχρωματισμό του εδάφους, αλλαγές στη βλάστιση- που υποδηλώνουν ότι κάτι μπορεί να υπάρχει κάτω από αυτά.

Με έναν υπέρυθρο σαρωτή προσπαθεί να εντοπίσει ακόμη και ίχνη υπογείων θαλάμων και θαμμένων κτιρίων.

Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, η αρχαιολόγος έχει ήδη ανακαλύψει 17 πυραμίδες, 1.000 τάφους και 3.000 ξεχασμένους οικισμούς, ενώ έχει εντοπίσει ακόμα και αρχαιοκάπηλους.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk