Κανείς δεν αμφισβητεί την πιθανότητα η Βρετανία να βγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Επί δεκαετίες, σημαίνοντες βρετανοί πολιτικοί διατύπωναν την αντιπάθειά τους προς την Ευρώπη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ευρωσκεπτικισμός στη Βρετανία να παγιωθεί. Οταν η χώρα θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της στην ΕΕ, στις 23 Ιουνίου, πολλοί ψηφοφόροι θα επιλέξουν την έξοδο. Αρκετοί είναι οι παράγοντες που συνέβαλαν στην πιθανότητα ενός Brexit. Πρώτος και κύριος είναι η άνοδος του λαϊκισμού. Μετά την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχ το 1992 από τη Βρετανία, ο βρετανός πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ εγκατέλειψε το Συντηρητικό Κόμμα και ίδρυσε το Ukip. Εκτοτε έκανε σκοπό της ζωής του την έξοδο από την ΕΕ (παρότι ο ίδιος απολαμβάνει όλα τα προνόμια των ευρωβουλευτών). Η αποτελεσματικότητα της εθνικιστικής ρητορικής του είναι απόδειξη ότι η Βρετανία δεν έχει ανοσία στη λαϊκιστική δημαγωγία.
Οταν ο Μπλερ φοβήθηκε τον Μέρντοκ

Ενας άλλος λόγος της ευρωφοβίας στον βρετανικό ψυχισμό είναι οι ευρωεμμονικές ταμπλόιντ εφημερίδες, τις οποίες διαβάζουν εκατομμύρια άνθρωποι. Λίγοι άνθρωποι έχουν κάνει περισσότερα για να πυροδοτήσουν την αντιευρωπαϊκή φρενίτιδα από τον αυστραλο-αμερικανό μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ. Στο βιβλίο του «How Britain Will Leave Europe» («Πώς η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ευρώπη»), ο πρώην υπουργός επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ντένις Μακσέιν περιγράφει πώς ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εξέταζε το ενδεχόμενο να διενεργήσει δημοψήφισμα για την υιοθέτηση του ευρώ, για να εγκαταλείψει τα σχέδια μόνο από τον φόβο ότι «ο σκιώδης Ρούπερτ Μέρντοκ» θα χρησιμοποιούσε τη μιντιακή αυτοκρατορία του εναντίον του.
Το προσφυγικό ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη δεν βοηθά τους υποστηρικτές της. Ο Φάρατζ δεν έχασε ευκαιρία να προειδοποιήσει ότι «η προσφυγική κρίση στη χώρα θα χειροτερεύσει» αν η Βρετανία παραμείνει στην Ενωση. Επίσης υποστήριξε ότι ο βρετανικός λαός θα είναι πιο ευάλωτος στις τρομοκρατικές επιθέσεις «αν η Βρετανία δεν εγκαταλείψει την ΕΕ και δεν επανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της». Οσοι υποστηρίζουν το Brexit αγνοούν ότι η Ευρώπη έχει γίνει μια πραγματικά ελεύθερη αγορά, κάτι που η Βρετανία πάντα επιθυμούσε, και ότι η Βρετανία ήταν από τα λίγα κράτη-μέλη που δεν περιόρισαν την είσοδο εργατών μετά την προς Ανατολάς επέκταση της ΕΕ το 2004.
Προκλήσεις και αυτοκαταστροφή

Πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η παραμονή στην ΕΕ αξίζει τον κόπο. Αν όμως οι ψηφοφόροι επιλέξουν την αποχώρηση, τότε οι διαπραγματεύσεις για τους όρους του Brexit μπορεί να πάρουν χρόνια. Το αν η Βρετανία θα μπορέσει να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ευρωπαϊκή αγορά –που αναλογούσε στο 45% των εξαγωγών της και στο 53% των εισαγωγών της το 2014 –παραμένει ανοιχτό ερώτημα. Και αν αυτό δεν συμβεί, η θέση του Σίτι μπορεί να διαβρωθεί. Στην περίφημη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης το 1946 ο Γουίνστον Τσόρτσιλ κάλεσε για τη δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» αλλά χωρίς τη Βρετανία. Σε αυτό το επιτακτικό έργο, είπε, «η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να ηγηθούν μαζί». «Η Βρετανία, η πανίσχυρη Αμερική (και η Σοβιετική Ενωση) πρέπει να είναι φίλοι και σπόνσορες της νέας Ευρώπης και πρέπει να προασπιστούν το δικαίωμα της ύπαρξής της». Σήμερα, αντί να προασπίζεται αυτό το δικαίωμα, η Βρετανία το θέτει σε κίνδυνο. Και κάνοντας αυτό, βάζει τη δική της οικονομία στον μεγαλύτερο κίνδυνο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει τις πιο δύσκολες προκλήσεις εδώ και μία γενεά, ούτε η Ευρώπη αλλά ούτε και η Βρετανία μπορούν να αντέξουν αυτή την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
Η κυρία Noelle Lenoir είναι πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας

HeliosPlus